Kelvinova bouře

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
pdp7

Kelvinova bouře

#1 Příspěvek od pdp7 »

Ahoj, nejspíš jsem levej, dneska jsem si jentak z nudy sesmolil kondenzátor na vodní kapky (kelvinovu bouřku) problém je však ten, že mi to jaksi nebouří. Plechovky do kterých kape voda jsou od ředidel 420ml severochema liberec, kroužky na sbírání náboje jsou z plechu vystřiženýho z tý samý plechovky průměr mají cca 3cm. Vodu nahoře mám ve dvou kelímcích od floriana "proklemovaný" hliníkovou páskou. Plechovky dole mám postavený na obalech od CD.
Hraju si s tím jak vocas, žádný náboj tam není, měřil jsem i elektrostatickým voltmetrem.

Jsem 🤐? :cry:
samponek

#2 Příspěvek od samponek »

Kelímky od Floriana nahraď taky plechovkama a uzemni je.
Artaban001

#3 Příspěvek od Artaban001 »

Nabij to. Musí to mít počáteční náboj - mezi kroužkama. Kapkáním se spostupně zvětšuje. Postačí Ti třeba hřeben, nebo pravítko. Kapky se Ti nesmí dotýkat nabíjecích prstenců. Museji jen jimi projít. Někde jsem o tom zde dal "pokec"
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od ZdenekHQ »

pdp7 píše:Jsem 🤐? :cry:

Dříve lékařsky používaný termín "🤐" znamenal, že dospělý člověk zhruba dosahuje úrovně nejvýše 12letého dítěte. Myslím, že 12leté dítě by tohle mohlo umět vyrobit podle návodu. Takže teoreticky můžeš být. 8-) :D :D
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
pdp7

#5 Příspěvek od pdp7 »

Super, tak už znám důvod :D:D

http://www.youtube.com/watch?v=kepswYHcru8
Artaban001

#6 Příspěvek od Artaban001 »

Podstatný je, aby to kapalo, ne teklo proudem. Pokud je mezi prstenci nějaký náboj, tak kapky vody ten náboj postupně zvětšují. Pokud roste, začnou se kapičky tříštit a ty malinký budou odpuzovaný z proudu. Původně, když jsem si s tím hrál, chtěl jsem dát do těch nabíjecích kruhů izolaci, aby ten náboj nesváděly ty kapky vody v případě jejich vypuzování. Nakonec k tomu ale nedošlo. Pokud to nezačne dávat, je potřeba to nabudit podobně, jako dynamo.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od ZdenekHQ »

Já si myslím, že ta horní nádobka by měla být kovová. Bez uzemnění. Mraky při bouřce taky nejsou uzemněný.

DODATEK: A ty blesky mají přeskakovat mezi těma zkříženýma drátama, externí jiskřiště může odvádět náboj.
Naposledy upravil(a) ZdenekHQ dne 18 zář 2015, 20:03, celkem upraveno 2 x.
]
pdp7

#8 Příspěvek od pdp7 »

Artaban001 píše:Podstatný je, aby to kapalo, ne teklo proudem. Pokud je mezi prstenci nějaký náboj, tak kapky vody ten náboj postupně zvětšují. Pokud roste, začnou se kapičky tříštit a ty malinký budou odpuzovaný z proudu. Původně, když jsem si s tím hrál, chtěl jsem dát do těch nabíjecích kruhů izolaci, aby ten náboj nesváděly ty kapky vody v případě jejich vypuzování. Nakonec k tomu ale nedošlo. Pokud to nezačne dávat, je potřeba to nabudit podobně, jako dynamo.

Děkuju ti za podnětný rady, ale pořád mi to nic nedělá, Vzal jsem pvc trubku na vodu a párkrát přešmudlal tričkem, přiložil jsem k těm prstýnkům, k jednomu a pak druhýmu... bylo vidět jak se lehce k tý trubce přitajujou.
Dobrý nebo blbý postup?
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od ZdenekHQ »

Jsem si musel nainstalovat flash player, bo jsem na pracovním počítači. Flash-block mám, ale player ne....

Takže viz můj dodatek výše a nezapomeň, že máš pod tím koberec, kdoví, jakej je tam celkovej potenciál vůči okolí. V okamžiku vzniku toho nápadu nebyly asi ani koberce, ani silonový oblečení atd....
]
pdp7

#10 Příspěvek od pdp7 »

ZdenekHQ píše:Já si myslím, že ta horní nádobka by měla být kovová. Bez uzemnění. Mraky při bouřce taky nejsou uzemněný.

A ty blesky mají přeskakovat mezi těma zkříženýma drátama, externí jiskřiště může odvádět náboj.

Těm lidem na youtube to šlape i s plastovou nádobkou a drátama, tak já nevim.
monterjirka

#11 Příspěvek od monterjirka »

pdp7 píše:...
Jsem 🤐? :cry:

To je ještě dobrý...
Jsou 3 stupně:
🤐
imbecil
idiot
----------------

Jen taková drobnost - videa na internetu je třeba dělit na několik možností, od pravdivých, přes pochybná, až po sprosté podvody...
Takže pokud to někomu na "tvej rouře" funguje, ještě není jistota, že to opravdu funguje i v reálu.
pdp7

#12 Příspěvek od pdp7 »

Chyba bude v těch plechovkách. Asi jsou nějaký imbecilní, protože když vemu ohmetr a píchnu měřící hroty do vody v tý plechovce, naměřím nějaký odpor. Jeden hrot vyndám z vody a píchnu ho na plechovku a naměřím větší odpor... :D To nemá logiku!
lesana87

#13 Příspěvek od lesana87 »

Asi bude nalakovaná.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od ZdenekHQ »

Možná bude eloxovaná, ale výsledek je stejnej.
]
Artaban001

#15 Příspěvek od Artaban001 »

A zkoušel jsi to z demi vodou? (destilka)
Jinak nabudit to musíš za chodu. A pokud to uděláš pravítkem, tak pouze jednu stranu. Musíš mezi těma plechovkama udělat prvotní elektrický potenciál. gravitačním oddělováním nábojů se potenciál pak zvětšuje, až na hodnotu přeskoku výboje, nebo selháváním kapátek.. No zkrátka mechanická energie těch kapek vyrábí náboj..
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“