Detekce proudu

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
frpr666

#16 Příspěvek od frpr666 »

Možná by jsi mohl zkusit to zapojení s toroidem od ZdenekHQ a dát jej na primární stranu trafa 230V AC. Pokud svařuješ, tak na primáru přeci taky vzroste proud.
V nějakém starším AR byl zveřejněný ampérmetr do auta, který jako snímací odpor používal přímo vodič, který jde od baterky snad do alternátoru? Bočník by tedy ani nebyl potřeba.
Artaban001

#17 Příspěvek od Artaban001 »

Nebyly náhodou v těch klávesnicích bipolární sondy, podobně, jako ve ventilátorech PC?
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od ZdenekHQ »

Co já si pamatuju, tak tam byly teslácký hally typu MH1SS1 (MH1SD1) a na tlačítkách klávesnice byly magnety. Ale to už je hodně dávno...

Nevýhoda je, že na výstupu byl KO, takže neumí spojitý měření.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
FERYACT

#19 Příspěvek od FERYACT »

Byl jsem kdysi v laboratoři v Hořicích a tam nastavovali spínání svařovacího proudu na 60-70A na U jádře s kontaktem.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od ZdenekHQ »

No vida, další nápad - jádro a jazýčkový relé.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
SDZ

#21 Příspěvek od SDZ »

Nápadů máte spoustu -to je dobře !
Nejjednodušší řešení mi připadá s tím U jádrem a jazýčkovým kontaktem.Zároveň si říkám -to by mohlo stačit rovný jádro a co použít místo jazýčkovýho kontaktu Hall ? Co je spolehlivější a má větší životnost (opravitelnost) ?
Další co mě napadlo s tím bočníkem - nedalo by se použít zapojení OZ jako diferenční zesilovač ?

Ona tam je větší tlumivka -zkusit využít magnetizmu a snímat hallem(v nouzi jazýčkový kontakt) ?
mtajovsky

#22 Příspěvek od mtajovsky »

V tom schématu od ZdenekHQ bych vyzkoušel malou změnu. Dolní propust zaměnit za horní a přehodit pořadí - usměrňovač až za propust. Jako začínající elév jsem v jenom VÚ řešil úlohu, jak poznat, že došlo k průrazu izolantu. Šlo o časové zkoušení izolantů středofrekvenčím VN (řádově několik kHz) při zvýšené teplotě. Vyšší frekvence než 50 Hz měla změnit časové měřítko a zkrátit čas testů. Indikovat se měl průraz. Na VN vodiči byl feritový kroužek, zesilovač s OZ - velmi podobné zapojení. Po řadě zkoušek jsem dospěl k poznatku, že nelze indikovat zvýšení proudu, jelikož vlivem parazitních parametrů dochází k při průrazu naopak ke zmenšení proudu nebo se nezmění, bylo to neurčité. Jediná možnost, jak indikovat průraz bylo indikovat vyšší harmonické vznikající při přeskoku/oblouku, čímž se také odfiltroval parazitní kapacitní signál z VN kabelu.
weed_smoker

#23 Příspěvek od weed_smoker »

Pokud stačí snímat výkyvy proudu,snad by stačilo proudový trafo s komparátorem nebo komparátor visící na bočníku.Pokud se to má nějak měřit,asi bude nejlepší snímač typu LEM.
SDZ

#24 Příspěvek od SDZ »

njn,tohle je ono.Připadá mi to jako s kanónem na vrabce. Nepotřebuju měřit proud,potřebuju pouze měřit jestli je nějaká zátěž nebo není.mělo by být jedno jestli 5,nebo 20A.
Jak tak na to koukám bude asi opravdu nejjednodušším řešením cívka s několika závitama a jazýčkový spínač nebo HALL.Otázkou je pro mě kolik závitů bude stačit.
SDZ

#25 Příspěvek od SDZ »

Tak jsem náhodou narazil na DIY Welder ,kde snímání proudu pro MCU má řešený diferenčním zesilovačem.To jsem původně myslel.
frpr666

#26 Příspěvek od frpr666 »

píše tam toto:
Current sense via the field current - not real accurate but good enough. My experience with different welders is the current setting is approximate any way. 120A on one machine acts differently than 120A on another.

Nikde ale nevidím, jak tam má ten field current skutečně řešené.
Diferenční zesilovač má nastavený na A=66. Potom pro 1.5A na R9=0.01 dá 1V na výstupu OZ.
Pozn. BTW má pěkně řešené optické oddělení snímání napětí. Opravdu je to borec.
SDZ

#27 Příspěvek od SDZ »

No ,on to má na jiným schématu (je potřeba prozkoumat celej web).
Bernard

#28 Příspěvek od Bernard »

frpr666 píše:...
Pozn. BTW má pěkně řešené optické oddělení snímání napětí. Opravdu je to borec.

Kazí si elektrickou pevnost mezi vstupem a výstupem tím, že tyto potenciály visí na sousedních pinech pouzdra DIL. Spíš se to řeší dvěmi samostatnými pouzdry optronů, ale ty je zas třeba párovat na shodu parametrů.
FERYACT

#29 Příspěvek od FERYACT »

Kdysi jsem u tehdejších jaz.relé /dlouhých/ měřil že spínají při 60Az v podélné ose.Kratší budou určitě citlivější.A bude všechno galvanicky odděleno na stovky voltů.Dávat OZ do svářečky nevím,nevím.
SDZ

#30 Příspěvek od SDZ »

Ono ten OZ je napájen z jinýho zdroje (trafa).Galvanicky je to spojený pouze na tom bočníku. V případě optočlenu to lze oddělit i od MCU (ten napájet taky z jinýho zdroje).
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“