Myšlenka:dvoukanálový mixážní pult.
Moderátor: Moderátoři
Myšlenka:dvoukanálový mixážní pult.
Chtěl bych si vytvořit dvoukanálový mixážní pult.
Oba dva vstupy by byli vedeny přes 3,5 jack stejně jako výstupy tudíž by to nebyl pult pro nějaké 6kW repráky ale pro domácí repro,což značí i ty vstupy což byl třeba mobil nebo nebo popřípadě PC.
Myšlenka je taková že od mobilu by byl zvuk veden přes uprávu zvuku (vyšky,středy,basy) neboli korekce.poté by byl zvuk veden přes úpravu hlasitosti(tahovým potenciometrem) a dále pak už sloučení obou zvuků.Zde mám problém že nevím jak zrealizovat věcičku které se říká crossfader.slučuje oba zvuky a pokud se dá např.doleva tak na výstupu je jenom levý signál.
Omluvte mě za případnou neznalost některých termínu.A prosím neodrazujte mě od mé myšlenky že to nedokážu apod.
Ještě bych chtěl zařadit signalizaci výstupu (nebo jednotlivých kanálů) pomocí led diod.Nemohu si vzpomenout jak se tomu říká.
Děkuji všem za případnou pomoc.
Indikátory/blikátka jsou triviální a pokud by se použily nějaké VCA/OTA/optrony tak řídit je PWM bude i levnější, než pořizovat všechny potenciometry dvojité se souběhem. Nebo napětím řídit TDAxxxx a může to mít i paměti
V original Crossfaderech se (pokud se nepletu) používají potenciometry s log. průběhem a obrácenými vývody.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Spíš mi šlo o to zda-li by jste mi řekli jakou literaturu či co všechno si budu muset pročíst apod.
A kutilmile - nelituju tě
Všechny zobrazují rozsah od -33 dB do +12 dB, přitom úroveň 0 dB je na 8. LED od dolního konce rozsahu a rozsvěcí se při efektivním signálovém napětí asi 1,75 V na vstupu.
Asi nejblíže je mají v 1135. Budapešti, Kerekešova ulice 15, hele. Pak jsou k mání na Aliexpresu, dokonce levnější, ale doprava je zdarma od 10 kusů nahoru. Nebo jednotlivě na ebay a ještě u pár zásilkových služeb.
Jestli ještě platí, že u Bučka je za 599 našich peněz, potěš koště...
A k tomu prolínání, aby "podle ucha" bylo rovnoměrné a plynulé, a také, aby v signálu byl co nejmenší přeslech z utlumeného zdroje, potřebuješ pro každý kanál dvojitý potenciometr, jednu sekci s logaritmickým, druhou s exponenciálním průběhem. Ty jsme si kdysi vyráběli z TP283 ..k/G rozebráním a prohazováním destiček s dráhou, ale jen pro dvojité potenciometry.
Pro stereofonní prolínač pochopitelně potřebuješ ty spřažené potenciometry čtyři na jeden ovladač, to se ti asi nepodaří sehnat a vyrobit ho sice lze, ale je to mechanicky dost náročné zajistit, aby se ovladač nevzpříčil. Leda bys měl po ruce zkušeného zámečníka, který to vedení ovladače vyrobí.
Kdysi jsem vyráběl prolínač pro jednoho DJ (tehdy byl oficiálně schválený název "pouštěč") s využitím nápadu uvedeného v knize Josefa Bozděcha "Stavba doplňků pro magnetofony" - dva logaritmické potenciometry proti sobě ovládané společným kotoučem, který kouká štěrbinou v panelu. A hlasitost z obou zdrojů signálu se předvolila obyčejnými otočnými potenciometry, protože s ní už během produkce stejně nemusel hýbat, používal jen prolínač. Jo, a ještě měl tlačítko pro vstup mikrofonu do výsledného signálu zeslabovaného při zapnutém mikrofonu slabikovým kompresorem, ale to ty nepotřebuješ.
Prolínání bylo daleko pohodlnější, než tahovými potenciometry.
Co je důležité, že signál se přivádí přes odpor o velikosti přibližně čtvrtiny odporu dráhy potenciometru, ale vždy na jeho běžec, odebírá se dál z živých konců potenciometru k dalšímu zpracování.
Případně, pokud bys sehnal tandemové potenciometry s průběhem Y, tedy s odbočkou, zapojíš je klasicky, tedy signál na živý konec dráhy a bude se dál odebírat z běžců (ty nelze ale spojit přímo, navzájem by se zkratovaly). Přitom mezi živý konec dráhy a odbočku zapojíš odpor rovný odporu dráhy potenciometru nebo o něco menší - hodnotu bude nejlepší vyzkoušet, jestli bude mít hlasitost uprostřed dráhy "prosedlání" nebo "bouli".
- Přílohy
-
prolinacipotenciometry.gif- Ukázka provedení prolínacích potenciometrů (oba s průběhem G nebo Y)
- (85.33 KiB) Staženo 89 x
Protože na to abych si vyráběl sám potenciometr opravdu nemám.(berte s nadsázko)
Jinak děkuji za rady.
+proč už to u mě nechce u každého příspěvku počítat ty složité rovnice jako důkaz že jsem člověk ?