Tesla NC 580 předzesilovač

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
konosuke

#46 Příspěvek od konosuke »

Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
jef111
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od jef111 »

Ale to je přeci jenom impedanční přizpůsobení, žádný zesilovač :-)

Já mám nejradši zapojeníčko podobné tomuto.

Hodnoty to chce trochu doladit, místo proudového zdroje na výstupu je lepší dát aktivní zátěž a přidat emitorové odpory. Jo a vyhodit DC servo, je tam úplně k ničemu - mělo by smysl jenom u verze se symetrickým napájením bez vazebního kondíku na výstupu. Je to defakto operák s invert a neinvert vstupem takže je to univerzálně použitelné :-)

Odkaz opraven.
Hill
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
konosuke

#48 Příspěvek od konosuke »

tak to není pre-amp korekčák ? no dobrá, jsem tu od toho přiučit se volačo, nejsem z oboru slaboproud elektro
Přílohy
RIAA-simpl.gif
(3.23 KiB) Staženo 74 x
Naposledy upravil(a) konosuke dne 18 zář 2015, 12:15, celkem upraveno 1 x.
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
jef111
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od jef111 »

Tohle skutečně zesiluje, ale je to zapojení SE, nikoliv emitorový sledovač.
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
konosuke

#50 Příspěvek od konosuke »

OK už mám v tom jasno tedy jasněji, zapojení SE, dík
Hill
Administrátor

#51 Příspěvek od Hill »

Jojo, to zapojení SC (emitorový sledovač) slouží k přizpůsobení výchylkové, tedy krystalové či keramické přenosky.
Ale my se tu bavíme o magnetodynamické přenosce, tedy s pohyblivým magnetem (MM).
Jednotranzistorový korekční předzesilovač z TW Junior je sice velmi jednoduchý, ale vyžaduje provozovat výstup naprázdno (vstupní odpor dalšího zesilovače alespoň 35 kΩ) a vstupní sériový odpor označný hvězdičkou je vhodné změnit pro každý typ přenosky poněkud jinak.
V době, kdy zapojení vzniklo, byly u nás dostupné jen přenosky VM2... od Tesly nebo v prodejně Hifiklubu tuším Shure M44-7. Další přenosky jiných výrobců byly zpravidla k mání jen v Tuzexu, tak se o nich moc nepsalo a stavební návody pro ně optimalizované nebyly.
Zde je totiž přenoska připojená do nanejvýše čtvrtinové vstupní impedance, než pro jakou je navržená, navíc tato impedance se s kmitočtem mění a končí na desetině doporučené impedance, takže přenoska jede v zapojení nakrátko - vlastní indukčnost MM přenosky se tak podílí na korekci frekvenční charakteristiky rovněž. Jenže tu indukčnost i ohmický odpor má každá přenoska jiné a je třeba měřicí deska a nf milivoltmetr, aby se srovnala celková snímací charakteristika do přijatelných tolerancí.
Pak existují stovky různých zapojení předzesilovačů s charakteristikou RIAA, jejichž výstupní úroveň se pohybuje mezi 200 mV a 1,5 V, a je jim vcelku jedno, jak se jmenuje připojená MM přenoska i kdo ji vyrobil.
konosuke

#52 Příspěvek od konosuke »

šikovný pre-amp korekční RIAA byl Tesla AZG983 v černé stínící kovové skříňce
3+3 KC149 a navíc se dvěma trimry k nastavení výstupu v rozsahu modulačního nápětí 100-700 mV podle typu přenosky, jakostní zahraniční co se u nás vzácně vyskytovaly v prodeji (Shure, JVC, Nec...) měly paradoxně nízké
ZVUK2000

#53 Příspěvek od ZVUK2000 »

Cowley píše:
ZVUK2000 píše:MA1458 nebrat :!: :oops:

Vrtal si ho vrtackou nebo explodoval ? :)

To je jen důkaz že Teslacké "padesátosmičky" páchají docela dobré sebevraždy :D
Radim

#54 Příspěvek od Radim »

Dobře, tak tedy IO MA1458 si zalouží jít z toho korektoru pryč.
jef111
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od jef111 »

konosuke píše:šikovný pre-amp korekční RIAA byl Tesla AZG983 v černé stínící kovové skříňce
3+3 KC149 a navíc se dvěma trimry k nastavení výstupu v rozsahu modulačního nápětí 100-700 mV podle typu přenosky, jakostní zahraniční co se u nás vzácně vyskytovaly v prodeji (Shure, JVC, Nec...) měly paradoxně nízké

S těmi "jakostními" přenoskami je to tak proto, že větší výstupní napětí obvykle znamená víc závitů na cívce, tím pádem větší mezizávitovou kapacitu a díky tomu horší přenos nejvyšších frekvencí a horší zvuk. Došli jsme k tomu ve firmě při zkoumání většího množství různých audiotraf kde je situace podobná. Pak jsem kuchal i několik přenosek a toto pravidlo se mi potvrdilo i tam. Někdy méně je více :-)
www.sigmaphon.cz
Hill
Administrátor

#56 Příspěvek od Hill »

jef111 píše:...Já mám nejradši zapojeníčko podobné tomuto...

Zapojení mi silně připomíná sovětské magnetofony ze sedmdesátých let minulého století a sám mám takto zapojené snímací zesilovače v kazeťáku: nevím, proč, ale kombinace BC239 - BC238 - BC308 v tomto "lotyšském" zapojení šumí při stejném zisku o 3 - 4 dB méně, než 2x KC239 v Tesla SM261.
konosuke

#57 Příspěvek od konosuke »

Jedním extrémem (nevím už dnes jaké kvality) byla přenoska Unitra MF-101 lic. Tenorel z výst.nápětím až 7mV (běžný průměr 1-2mV) co vkládali náhradou za drahou Shure do svých nejlepších gramofonů Fryderyk, Adam, Daniel...
Dokoupit se u nás občas dá:
http://www.helkon.cz/detail/tv-video-au ... nitra.html
jef111
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od jef111 »

MF-101 jsem před pár lety vyzkouzšel a byl jsem překvapený právě jaká pára z ní leze. Bohužel nijak nevybočuje z toho empiricky zjištěného pravidla které jsem popsal. Na můj vkus měla dost bídný zvuk, jistě bude na vině i nepříliš dokonalý hrot.

Hille ano souhlasím, to zapojení je velmi staré a používalo se hlavně díky tomu že neobsahuje moc aktivních prvků, údajně jej poprvé použil Nelson Pass. S tím ale souvisí několik důležitých výhod - s dobrými tranzistory se z toho dá udělat ultrarychlý obvod s velice malým šumem i zkreslením který hraje naprosto skvěle. Málo PN přechodů znamená malé časové zpoždění a málo generátorů šumu :-) A přitom to celé stojí pár korun. Na vstupy s velkým ziskem ale raději používám poněkud předělanou verzi kde je na vstupním MPSA18 jen velice malé napětí C-E a teče jím malý proud a tak šumí ještě míň než toto. I tak to ale hravě strčí do kapsy všechny rozumně zaplatitelné low-noise operáky na trhu.
www.sigmaphon.cz
Thales
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od Thales »

Ten odkaz mi nefunguje. Bylo by možné s tím něco udělat? Chtěl jsem to omrknout.
EKKAR

#60 Příspěvek od EKKAR »

Mně to taky píše 404 - acces forbidden.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“