symetrizace

Bezdrátová pojítka, vysílací a přijímací technika, diskuze o VF technice, zařízeních a konstrukcích, konstrukce a parametry antén

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
balun

symetrizace

#1 Příspěvek od balun »

Nevíte, jak bych mohl udělat symetrizační člen s nestandadním transformačním poměrem? Buď (cca) 23 Ohmů na (koax) 75 Ohmů, nebo (cca) 210 Ohmů na (koax) 75 Ohmů.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od ZdenekHQ »

Napřed přetransformovat impedanci(třeba kouskem vedení) a potom použít symetrák 1:1 nebo 1:4 . Je to jenom na příjem nebo budeš i vysílat ?
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
balun

#3 Příspěvek od balun »

Jde mi o vysílání. To by se mohlo použít toho transformačního vedení, ne? Jen tam asi budu muset vykompenzovat reaktanci. Jestli počítám správně, tak musím použít kondik s kapacitou necelých 4,8 pF, nebo cívku s indukčností cca 9 nH. V úvahu připadá spíš ten kondik - tedy dva kondiky zapojené do každé větve toho symetrického vedení. Půjde to?
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od ZdenekHQ »

Já nemám kondenzátory u antén moc rád, dělá to jen ostudu.

Ještě mě napadlo vyřešit pouze symetrizaci (např. "rukávem") a transformovat to pí-článkem u antény na 75ohm, když už teda používat kondíky. Tohle jsem nikdy nedělal, takže to je skutečně jen spekulace.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
balun

#5 Příspěvek od balun »

Je to oříšek, ale snad to nějak vyřším. Děkuji za pomoc :-)
balun

#6 Příspěvek od balun »

Oříšek je rozlousknutý - snad. Chvíli jsem nad tím přemýšlel a mám něco, co mi dovolí zapomenout na nějaké kondenzátory nebo cívky nestandardních hodnot.
Ten nápad je takový, že zátěž 23 Ohmů přetransformuji pomocí konkrétně dlouhé dvolinky na impedanci 75+j84 Ohmů - hodnoty jsem odečetl ze smiťáku. Reaktanci 84 Ohmů vykompenzuji sériovým pahýlem, což je v mém případě opět ta samá dvoulinka, jen takové délky, aby došlo k vykompenzování původně vzniklé reaktance. Tzn., že mezi symetrizák s poměrem 1:1 (na koax se 75 Ohmy) a zátěž 23 Ohmů zapojím tak dlouhou dvoulinku, která je složená z délek transformačního úseku vedení a úseku sériového pahýlu.
Odpovědět

Zpět na „Bezdrátová technika a technologie, VF technika“