Už rostou...
Moderátor: Moderátoři
jandu píše:To kokun. -- o žlčníkovi ani. nehovor. Pokazil mi pred rokmi ( to som ešte vládal chodiť) asi pol kila sušených "pravákov". Usušené sa už nedajú od dobrých rozoznať.
Hořčák, aneb "Hřib žlučník" jsem v mládí ani neznal - nějak jsem tu u nás o něj ani nezavadil (hořčák jsme říkali pouze "Satanovi").
Až před cca 25-ti lety jsem se s ním "seznámil" u švagra v Čechách (v Tanvaldě).
Byli jsme u něj tehdy v létě (v červenci?) na návštěvě a vydali jsme se se synovcem na houby (pod jejich Špičák).
Když jsem našel prvního hřiba, říkam Honzovi (synovci): Mám praváka.
Honza říká: Ukaž! A po shlédnutí říká: Strejdo to není pravák, ale hořčák - ochutnej ho! (setkával se s nimi často, proto je znal)
Tak jsem se s ním seznámil i já (osobně).
Před několika lety jsem je začal nacházet i u nás - ale jen v některé lokalitě (tak jak jsem začal rozšiřovat oblast působnosti).
Déšť tu pomalu ustává, ale je hodně zataženo a teplota jen kolem 12°C.
Tak nwm jestli "vyrazím" po obědě, nebo až zítra ráno.
A protože úplně ještě neustal, stále ještě "soplí" (drobně prší) a je tam "tma", tak už to nechávám až na to ráno.
A nesoplí jen venku, soplím i já, tak už to budu muset u toho fotbalu (Premier League) tak nějak vydržet.
.jpg- (72.9 KiB) Staženo 40 x
A ony tam rostou doteď - kousek vedle jsem zasadil 2 trnky nové.
Celeron - nejsou ty tvoje houby oranžové barvy a nemáš v blízkosti rovněž stromy-švestky?
Pokud ano, byly by to právě ty "podtrnkáče". Jen jsem dosud neobjevil jejich správný název. Budu je muset identifikovat v atlase hub podle vizáže.
Jsou to houby jedlé, někdo je běžně konzumuje. U mně to nehrozí - mám dost jiných, daleko kvalitnějších hub, abych musel jíst zrovna tyhle. Dopadají přesně jako ty tvoje - rozseká je sekačka
konosuke a lesano87 - taky mně růstávají žampiony, na té chalupě - za hospodářskou budovou, vedle studny. Tu studnu máme společnou se sousedem (je na hranici) a sousedovi ty žampiony růstají samozřejmě taky. Poblíž studny máme stříbrné smrky (už vzrostlé - cca 15m) my 1, soused 2. Proto se tam těm žampionům asi daří.
Navíc - u nás se před 2 lety objevily i václavky (rostly vedle jabloně, kterou jsem tehdy taky pokácel). Předpokládal jsem, že mně právě ty václavky zlikvidují pařez (václavka je dřevokazná houba a roste právě na dřevě!).
Letos ale ani u nás, ani u sousedů nevyrostl (zatím) ani jeden žampion a u mně žádná václavka (třeba ještě vyrostou - zatím jsem je neobjevil ani v lese, ale právě začíná "jejich čas").
danhard - Bydlím v činžáku, na okraji sídliště. Vedle našeho činžáku stojí Zdravotní středisko. Za ním, v travnatém porostu, růstává taky kolo klouzků. Sbírával si je tam jeden náš soused, je mu už přes 80 - do lesa už nemůže.
Letos ani jeden
kokun píše:Ale má pršet ještě i zítra, takže pokud na mně ty "malé kousky" počkají (ona je to profláknutá lokalita - když rostou, tak není problém tam potkat třeba i 10 houbařů), tak si pro ně zítra odpoledne, nebo v NE ránu půjdu
Tak jsem dnes ráno vyrazil - nepočkaly
Njn - je NE (víkend, navíc prodloužený) - od ČT (co jsem tam byl naposledy), tam prošla "rojnice" - nemají čas dorůst. Včera tam určitě chodili i v pršipláštích
Jenom dnes jsem už v 7:30 potkal 5. houbaře, později ještě 2.
Zato v UT a ve ČT max. 3 (o to vždy až po 9.hod. - to už jsem měl "nasbíráno"
Oni zas tak nějak moc divoce nerostou.
Později přiložím fotky - teď jdu krájet a nabíjet sušičku.
EDIT:
Přikládám slíbené fotky:
- Přílohy
-
27.9.2015 b.jpg- Hromaždilky:
Tyto jsou mladé - hlavičky mají téměř kulaté-černé.
U starších se hlavičky rozevírají a zároveň světlají. U velkých (dosahují průměru až 10cm) jsou pak téměř bílé. - (96.31 KiB) Staženo 35 x
-
27,9.2015 a.jpg- Dubáci
- (112.35 KiB) Staženo 31 x
-
27.9.2015.jpg- Dnešní úlovek:
11 dubáků
1 kozák
2 janci
2 babky
klouzci
masáčci (mladí)
4 trsy hromaždilek - (122.58 KiB) Staženo 51 x
Pod stromama rostou, jestli je ovšem tvůje strom.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- Přílohy
-
20150927_145828.jpg- (101.72 KiB) Staženo 39 x
Pozdravuje Vás Martin
Je tady sucho jak sfiňa!
Jestli je mezi Vámi někdo , kdo rád sbírá kotrče , tak mu určitě přijde vhod jeden recept co s nimi lze dělat.
Dal mi ho jeden známý MUDr.
Většina lidí dělá z kotrče dršťkovou polévku ale on přišel na docela pikantní chuťovku!
Houba se nakrájí na tenké plátky(cca 3-5mm) a osmaží se na másle s troškou oleje.
cca 3-5 min po každé straně . Potom se položí na ubrousek a nechá se malinko osušit od tuku.
Následuje už jen pepř a sůl dle chuti.
Zkuste to a dejte vědět jak Vám to chutnalo.
Dobrou chuť přeje Josef
kokun- jak se správně jmenují ty "hromaždilky"?
- Přílohy
-
DSCN36201.jpg- (267.82 KiB) Staženo 40 x
kovar píše:kokun- jak se správně jmenují ty "hromaždilky"?
Líha nahloučená
kokun [size=75]už v pá červenec 03, 2015 11:24 am[/size] píše:...
KUBO - jaký je spisovný název těch "tvých baraňoviek"?
Nápadně se podobají (i u nás rostoucím) houbám líha nahloučená - lidově řečených (s/z)hromaždika. Rozhodně se více podobají těm z tvého posledního fota, než těm, z mých odkazů na atlasy.
Bude to tedy: Líha nahloučená = Strmulec nakopený
Pak jsem o nich ještě psal v dalším příspěvku: pá červenec 03, 2015 4:16 pm.