ROYAL-LUX TV-7190 TXT/ST kdo pomůže.
Moderátor: Moderátoři
ROYAL-LUX TV-7190 TXT/ST kdo pomůže.
Nemám schéma, na desce jsem našel IO SDA20561-A544 OTF PIP TV; TDA4580; TDA4504B; TDA4565; TDA4555 (ke všem TDA jsem si stáhl PDF datashety). Kanálový volič je OTF, trafo u zdroje je také označeno OTF. Trimry jsou značeny jen čísly a ne funkcí, takže trimr pro nastavení výšky obrazu, který by vadným kontaktem mohl dělat to poskakování výšky nelze rychle bez schématu najít a ověřit.
Na odkazu "http://www.kacha.cz/schema-tv.html" jsem našel schémata OTF_C466_C467; OTF_C448; OTF_C468, která mají použity stejné TDAxxxx a zejména ten mikrocontroler SDA20561. Doufám že zapojení bude alespoň trošku podobné s tím TV-7190 ST/TXT.
Máte někdo nějakou zkušenost a radu kde začít s odstraněním vady a zda má vada 2 a 3 nějakou vzájemnou souvislost ? Nemá někdo platné schéma ? TV mám na chatě, hrabat se v něm budu jen o víkendech.
Předem dík.
Filtrační C ve větvi 132 V může dělat padání do STANDBY ??
Nesledoval jsem, jak vada toho kondenzátoru obvodově souvisí se samovolným vypínáním do STANDBY. Jisté je, že po jeho výměně mi TV do STANDBY zatím nespadl.
Jak se zdá, postupně snižující se kapacita v důsledku vysýchání způsobovala nejdříve to nahodilé padání do SANDBY po několika minutách, a teprve úplná nebo podstatná ztráta kapacity způsobila to roztřepání řádků a padání do STANDBY během 1 až 5 sekund.
Obraz byl ještě svisle nelinární. Podle schématu vertikálního rozkladu jsem vyměnil nejdříve preventivně oba kondíky 1000 mikroF a 47 mikroF v obvodu vertikálního vychylování (očekával jsem že ke změně linerity došlo vysycháním jednoho z nich).
Po výměně se nic nezmenilo, ale chybnou svislou lineraitu jsem pak bez problému dostavil příslušným trimrem. Nastavení je velmi citlivé. Místo trimru 220R by bylo lépe dát pevný odpor cca 100R a trimr nechat jen 150R. Pokud bude linearita s časem opět "courat", určitě si trimr vyměním a doplním sériovým odporem.