Společná napájení multmetrů??

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
pirat077

Společná napájení multmetrů??

#1 Příspěvek od pirat077 »

Ahoj,

Existuje nějaká možnost, jak společně napájet čtyři multimetry??

...místo baterky bych je chtěl spojit a napájet jedním zdrojem/baterkou.....ale při jejich spojení je nemožné měřit napětí a proudy....ukazuje to nesmysly...
misocko

#2 Příspěvek od misocko »

existuje, jedna baterka , za nu styry DC/DC izolovane menice a mas to
Kvicala_r

#3 Příspěvek od Kvicala_r »

Je Ti zřejmé, že takovým vytažením napájení můžeš naprosto změnit izolační vlastnosti multimetru?
pirat077

#4 Příspěvek od pirat077 »

Kvicala_r píše:Je Ti zřejmé, že takovým vytažením napájení můžeš naprosto změnit izolační vlastnosti multimetru?

o izolaci mi nejde...budu měřit jen U 0-25V a I 0-300mA....

Neexistuje nějaká verze dc/dc měniče v jednom pouzdře??
asi se mi nechce dělat nějakou složitou/drahou věc...
MetalGod

#5 Příspěvek od MetalGod »

Namotej si jako sekundár trafa vinutí 4x 7-8V, každý zvlášť, za každý z nich dej dar přítele Grätze (někdo tomu říká poangličtěle Graetz, někdo poblbštěle Grec, ale je to prostě diodovej můstek) a filtrační kundíky.
Nevím, proč je chceš takhle spojovat, ale pokud není vyloženě nutný je takhle napájet, nedělal bych to - nevýhody byly popsány.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
pirat077

#6 Příspěvek od pirat077 »

Koupil jsem si víc multimetrů...rád bych je nalepil na jeden panel a neřešil baterku...

(+ multimetry jsou z té nejlevnější cenové kategorie - vypínání se zde řeší otáčením = problém)
MetalGod

#7 Příspěvek od MetalGod »

Víš o tom, že se daj koupit relativně levně digitální panelový měřidla? Daj se sehnat i pod stovku za kus.
Jsou malý, kompaktní, při troše šikovnosti by se u nich dalo dodělat podsvícení, bez kravin kolem. Vyřízneš na ně 4 obdélníkový díry, zasuneš, zapojíš a jedeš. Dělaj se tak voltmetry i ampérmetry.
— Winston Churchill
pirat077

#8 Příspěvek od pirat077 »

MetalGod píše:Víš o tom, že se daj koupit relativně levně digitální panelový měřidla? Daj se sehnat i pod stovku za kus.
Jsou malý, kompaktní, při troše šikovnosti by se u nich dalo dodělat podsvícení, bez kravin kolem. Vyřízneš na ně 4 obdélníkový díry, zasuneš, zapojíš a jedeš. Dělaj se tak voltmetry i ampérmetry.

Já mám poměrně slušný multimetry za 150/kus ;)
...a potřeboval jsem měřit mikroampéry...
PavelFF

#9 Příspěvek od PavelFF »

Asi nejmíň práce a starostí dá zakoupení dvou kusů miniaturních trafíček s výkonem kolem 1VA s dvojitým sekundárním vinutím 6 až 9V. Stojí tak 70Kč jedno a k tomu 4 x ten můstek a stabilizátor 7809. Je to bezpečné,spolehlivé, neruší to jako měnič a chodí to hned.
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#10 Příspěvek od PeteBurns »

Dobra vecicka na napajanie LCD-ciek je toto - http://www.ebay.com/itm/Isolated-Power- ... 5404efbad4

A praktickejsie je pouzit nieco taketo - http://www.ebay.com/itm/200V-DC-Blue-LC ... 2c828a4616
MetalGod

#11 Příspěvek od MetalGod »

Jakej výrobce a model? Odkud?

PavelFF: Když bude na výstupu kolem 10-11V, nic se nestane, takže ten stabík nebude potřeba - při nejhorším se do série píchne 1 dioda. Mám vyzkoušeno, že měřák vydrží 12V stabilizovanejch úplně v pohodě, takže při 10, 11V bych nic nehrotil, vždyť tohle naměříš na čerstvý devítce.
Naposledy upravil(a) MetalGod dne 02 říj 2015, 19:02, celkem upraveno 3 x.
— Winston Churchill
frpr666

#12 Příspěvek od frpr666 »

Jednoduchý izolovaný DC-DC konverter si můžeš sestrojit i sám.
Stačí 2 tranzistory a pár součástek okolo. Sekundárů si uděláš tolik, kolik potřebuješ výstupních napětí. Sekundáry opatříš graetz můstekem a 78L09.
http://www.rlocman.ru/i/Image/2010/02/16/fluorescent-lamp-driver_ENG.gif
http://www.circuitsdiy.com/cfl-emergency-kit-push-pull-application-12volt-18watt/
pirat077

#13 Příspěvek od pirat077 »

PavelFF píše:Asi nejmíň práce a starostí dá zakoupení dvou kusů miniaturních trafíček s výkonem kolem 1VA s dvojitým sekundárním vinutím 6 až 9V. Stojí tak 70Kč jedno a k tomu 4 x ten můstek a stabilizátor 7809. Je to bezpečné,spolehlivé, neruší to jako měnič a chodí to hned.

Myslíš to takhle:
230VAC=>9VAC=>graetz+7809=>9VDC ??

Asi se bojím jít rovnou ze zásuvky...

A nevím, jestli není jednodušší prostě častěj vyměnit baterky... :((

Nikdy jsem si trafo nemotal...nechce se mi do toho pouštět... a dát za to celý pětistovku + odpoledne práce taky asi nemá smysl...radši koupím 20 baterek...

Jde o multrimetry z tme.cz ...měli nějaku akci na Axiomet AX-100
Otkundes

#14 Příspěvek od Otkundes »

Pokud budete opravdu měřit jen malé napětí, taky můžete koupit místo destičkové, dvě ploché baterie za pár desítek korun. Zapojit je do série a připojit k měřáku/měřákům kablíkem. A až napětí na nich poklesne, jednoduše je vyměnit i bez rozebírání přístrojů. Stejně tak jistě poslouží nějaký akumulátor, který občas dobijete. O síťových zdrojích již byla řeč výše...
rnbw

#15 Příspěvek od rnbw »

Alebo kupit tie 9V nabijacie.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“