Závada na desce předního panelu Tesla 901

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
starecd

Závada na desce předního panelu Tesla 901

#1 Příspěvek od starecd »

Zdravím všechny, dávám dohromady tento přehrávač z téměř vrakového stavu. Vyměnil jsem všechny elyty na servodesce - laser načítá i přehrává v pohodě. Mechaniku od Sendyxe jsem vyčistil, promazal a vše je téměř ok, až na to, že při vysunutém šuplíku nevypne motorek. Kontakty mikrospínačů jsem vyčistil a nakonzervoval, kabeláž je zkontrolovaná. Na Philipsu 350 funguje bez problémů i s vypínáním motorku při vysunuté mechanice, čili závada je někde na desce ovládání, ale nemůžu nic najít. Nesetkal se někdo s touto závadou? Předem díky za reakce.
sambiliong

#2 Příspěvek od sambiliong »

převod z motorku na šuplík je řemínkem? může už být vytahaný.
ZVUK2000

#3 Příspěvek od ZVUK2000 »

sambiliong píše:převod z motorku na šuplík je řemínkem? může už být vytahaný.

Ale v jiném přístroji mu mechanika funguje. Tak řemínek bych vyloučil.
sambiliong

#4 Příspěvek od sambiliong »

teď jen abychom si rozuměli - mechanika funguje znamená, že načítá, nebo i vysouvá správně šuplík?
edit: už to vidím - v jiným kusu to jede OK...
starecd

#5 Příspěvek od starecd »

U Tesly 902 jsem měl kdysi problémy se zajížděním šuplíku a pod lupou jsem našel 2 studeňáky u tranzistorů, takže jsem zkusil vyměnit BC33816, ale změna žádná, spíš hůř načítá laser. BC32840 nemám, ale podle dasheetu by se dal použít i BC32740.Jinak všude se píše, že 901 je shodná s Philipsem 350, není to pravda, u 350 je řízení MAB8841 a 901 má XC89506P. A servisku specielně 901 jsem zatím nenašel.
starecd

#6 Příspěvek od starecd »

Tak jsem zkusil vyměnit trandy a závada pořád trvá, nakonec jsem šel na napájecí desku a zjistil střelený kondík u diody, uvidím, jestli bude stačit vyměnit. Mám vyměněný kondenzátor, cesty na plošňáku obnoveny, ale motorek stále nevypíná při vysunutém šuplíku. Laser rychleji načítá, teď ho mám v "záběhu".
ADUS46

#7 Příspěvek od ADUS46 »

Dobrý den. dostal jsem Teslu MC 901 v celkem slušném stavu.Na dispeji nesvítí několik segmentů což je tradiční vada.Problem je v tom, že přehrává pouze original CD. Vypálené ale nenačte.Je to vada nebo vlastnost přehrávače.
starecd

#8 Příspěvek od starecd »

ADUS46: není to vlastnost přehrávače, musí číst i pálená. Zbytek máš v SZ.
ADUS46

#9 Příspěvek od ADUS46 »

Ptám se asi úplně blbě ale co je SZ.Mám servis manual od Philips 350 což má být stejný stroj.Tam na blokovém schematu je u laserů potenciometr ale v podrobném schematu potenciometr nemohu najít.Označení potenciometru je output level laser.Nestačilo by nepatrně přidat.Za případnou radu děkuji.
starecd

#10 Příspěvek od starecd »

SZ je soukromá zpráva zobrazená nahoře na liště, máš v ní vše popsané. Existuje víc typů servodesek které se do přehrávačů dávaly, nafoť tu mechaniku zespodu, kde je servodeska.
Pozor, na trimr nesahej! Jinak laser zničíš! Seřizuje se až máš všechny kroky popisované v SZ a pokud nemáš čím měřit a nemáš správnou dokumentaci vůbec se do toho nepouštěj. Laser, pokud ho seženeš je hodně drahý, tak si rozvaž, co zvládneš a co bude lepší svěřit někomu zkušenějšímu.

Edit:nemáš napsáno odkud jsi, možná by se někdo zkušenější v okolí našel
sinclair

#11 Příspěvek od sinclair »

Originální český servis k MC900 ani MC901 si ani z minula nepamatuju, používala se dokumentace Philips. Dokonce ani k MC902 český servis nebyl, dostali jsme jen černobílomodrou složku Philips.
Český servis se spoustou chyb je až k MC911, jenže to už je jiná písnička.
starecd

#12 Příspěvek od starecd »

Leoši a Ty máš servisku k 911, to, co dodávali je okopírovaná 902, navíc s mechanikou 2/10.
konosuke

#13 Příspěvek od konosuke »

ADUS46 píše:Dobrý den. dostal jsem Teslu MC 901 v celkem slušném stavu.Na dispeji nesvítí několik segmentů což je tradiční vada.Problem je v tom, že přehrává pouze original CD. Vypálené ale nenačte.Je to vada nebo vlastnost přehrávače.

jsem názoru že nosiče CD-R číst umí - pokud teda ve stopro stavu, mám dojem
že i CD-RW ale to si nejsem jist, Technics PG400A neumí ačkoliv používá
obdobnou optimechaniku Philips, to se již na EB párkrát probíralo, nebudu opakovat
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
starecd

#14 Příspěvek od starecd »

Samozřejmě, že 901(350) umí číst i pálené, jenže je nutné vyměnit některé součástky, které už dosloužily. Pokud někdo nevrtal do trimru laseru, tak bude 100% fungovat. Sám mám 350 Philipse, který čte většinu pálených v pohodě.
sinclair

#15 Příspěvek od sinclair »

Teď zrovna používám TwinDAC-ana CD610 a čte i to, co bezvadná MC902 už nechtěla - zesláblé pálenky. Je to skvělá mašinka i zvukově.

Jo, myslím, že český servis k MC901 někde mám. Textová část i s průběhy v měřicích bodech je na cyklostylovém papíru a je u toho asi pět xeroxových A3. Musím to pohledat, protože mě rekonstrukce jedné 901 taky čeká. Ale k 900 nemám vůbec nic, to bude slepota...
Naposledy upravil(a) sinclair dne 26 zář 2017, 14:28, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“