Náhrada doutnavky FN2
Moderátor: Moderátoři
Náhrada doutnavky FN2
matmafek píše:... A ještě bych chtěl vědět jaké má ta FN2 zápalné napětí, protože někde píšou že 80V a někde 60V tak nevím. Za jakékoliv odpovědi předem děkuji.
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... nnej+linky :
helios píše:Ja by som použil dútnavku FN2 (vyrábala TESLA) mala zápalné napatie 60V, vyzerala ako sufitová žiarovka. ...
FN2 se používala např. do tužkových zkoušeček - fázovek.
Tu od RaC Vonky klidně můžeš použít
milivoltmetr2.jpg- (105.91 KiB) Staženo 179 x
-
milivoltmetr1.jpg- (84.04 KiB) Staženo 211 x
Zlepšilo se to, až když jsem ty dva bipoláry nahradil jedním KC510 a zapojil ho zcela souměrně a předpětí pro pravou stranu jsem vyřešil druhým KF520 a uzemnil mu hradlo. Měřidlo jsem tehdy sehnal v Žitné, to nejcitlivější, co zrovna měli: MP80 1 mA.
Linearita stupnice nebyla nic moc, poloviční výchylku to ukazovalo buď při 44% napětí pro plnou nebo naopak ukazoval 44% místo správných 50%? Už si to nepamatuji, v práci v laborce jsem to tehdy zkalibroval podle nějakého profi a překreslil stupnici, ofotil a trefoval se se zvětšovákem do správného rozměru na fotopapíry pro pérovky. Měřák mi takto nějakou dobu sloužil, pak jsem si pořídil konečně PU120, pak jsem sehnal DU10 ve skvělém stavu, až jsem se dostal k osciloskopu Tek s vestavěným digitálním voltmetrem a Metexu M3850D a k němu jako ukazovátko jakéhosi Číňana za dvě stovky z výprodeje skladu... a ten FET-voltmetr jsem věnoval jednomu študákovi.
Možná, že s citlivějším měřidlem by se ta konstrukce podle Syrovátky chovala slušněji, nicméně i tak mi s výše popsanou úpravou prokázala dost užitečné služby.
To zapojení nf milivoltmetru bylo od prvního zapojení podstatně lepší, měřidlo jsem už měl MP120 40 µA, ale na nejnižším a nejvyšším rozsahu mělo vyhovující přesnost jen do asi 12 kHz - s rostoucím kmitočtem se zvětšovala chyba citlivosti buď do plusu nebo do mínusu. Tak jsem to překopal na zapojení s MAB357, to už měří dostatečně přesně ještě nad 200 kHz.
Ale to je tu v článcích.
- monterjirka
- Přílohy
-
151003_milivoltmetr.jpg- (237.74 KiB) Staženo 170 x
- Artaban001
- monterjirka
matmafek píše:Monterjirka: Takže když požaduju co nejnižší zápalné napětí, tak by bylo dobré do přístrojové skříně zabudovat žárovku a tu napájet z externího zdroje?
To jsem nemyslel, spíše to, že technika pokročila a dnes jsou lepší rychlejší a účinnější "polovodičové" omezovače napětí s přesněji a stabilněji danými parametry.