Návrh tranzistorového zesilovače
Moderátor: Moderátoři
Návrh tranzistorového zesilovače
Navrhněte tranzistorový zesilovač malého signálu s dobrou teplotní stabilizací, který spolehlivě zesílí napětí U1M = 60mV (amplituda vstupního napěťového signálu) . Určete parametry nastavení klidového pracovního stavu, pokud je kolektorový proud Ic = 20 mA a napájecí napětí UCC = 12V. Přenášená frekvence 30Hz-20kHz a hodnoty kapacit zesilovače CV1 = 30uF, CV2 = 220uF, CV3 = 470uF .Navrhnout schéma zapojení, zdůvodnit návrh, provést technologický rozbor jaké vlastnosti má mít zesilovač, vyhledat tranzistor v katalogu a vypočítat obvodové součástky.
Děkuji za pomoc.
Do školy chodí, aby se vyspal, nějaký SI předpony, stejně jako ta divná jednotka farad, jsou mu u prdele, o funkci zesíku nemá ani páru.
Jen si to za mně udělejte, já budu vrcholovej manážér, předseda představenstva společnosti Brzlík Souchotě, a. s. v likvidaci, mě nebudou zajímat farady ani tranzistory, jen eura a to, jestli to funguje, jestli se to dá zlevnit!
Sakra, kdybych tady viděl alespoň nějakou snahu, ne jen "na, udělej!"....
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Jestli máš označené tři pozice kondenzátorů, musí se čísla těch pozic vázat ke konkrétnímu schématu. V každém jiném můžou mít ty kondenzátory úplně jiné hodnoty a vykonávat v zapojení ještě i něco jiného, než jen zabránit průtoku stejnosměrného proudu...
Mimochodem, hodnoty, co uvádíš ( 30000 µF, 0,22 F a 0,47 F) jsou skutečně tak o tři řády vyšší, než by slušelo zesilovači pro nf.
Ukaž, čím jsi začal, ať se o tom můžeme pobavit dál.
Víš, co je to operační zesilovač? Tak se podívej, co ten nejzákladnější obsahuje, myslím, že by se na to hodil. A tý teplotní stability by se dalo dosáhnout tím, že ty tranďáky budeš mít v jednom pouzdře, hlavně v rozdílovým zesilovači (2 tranzistory, třeba KC810).
Úroveň zesílení tam nikde nevidím, to, jestli může bejt signál invertovanej, to taky ne, nepíše se o vlastnostech vstupu, třeba o jeho impedanci, ani výstupu (asi to půjde přes decentní odporovou zátěž do osciláku), v tom máš volnou ruku.
— Winston Churchill
Diferák je jednoduchej, poskytuje invertovanej i neinvertovanej vstup, ale hlavně, pokud jsou ty 2 tranďáky v jednom balení, i výbornou teplotní stabilitu.
— Winston Churchill