Návrh tranzistorového zesilovače

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
MetalGod

#16 Příspěvek od MetalGod »

Jako s "jedním" tranďákem by to taky šlo (dvojitým), viz obrázek vpravo:
Obrázek
Dioda by taky byla možná, ale její pouzdro by muselo mít dobrou tepelnou vodivost a muselo by se nalepit na tranďák.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
OKVK

#17 Příspěvek od OKVK »

tranzistor by podle zadání jak nám to říkala učitelka ve škole zřejmě měl být jeden.
OKVK

#18 Příspěvek od OKVK »

Vím, že to do této otázky asi úplně nepatří, ale může mi prosím někdo jednoduše a srozumitelně vysvětlit, proč se v některých případech ke zvětšení (tedy i zesílení) signálu používají transformátory, např. z nízkého na vysoké napětí apod. a někde naopak výhradně zesilovače (ať už k zesílení, tedy zvětšení proudu nebo napětí) ? Pojem zesílení chápu tak, že to vlastně znamená, že se vstupní signál, ať už proud nebo napětí zvětší na nějakou hodnotu. V principu mi to připadá (pominuli, že do transformátoru lze pouštět jen střídavé napětí a ne stejnosměrné) stejné. Obojí jak transformátor, tak tranzistorový zesilovač zvětšuje napětí nebo proud.

Napadá mne jeden z důvodů a to je hmotnost, kdy trafo je x krát těžší než nějaký zesilovač. Ale teoreticky by se mělo v určité aplikaci dát použít oboje, pokud by např. do transformátoru nebo zesilovače lezlo střídavé napětí(tím by se plnila provozní podmínka transformátoru) a na výstupu by pak bylo zvětšené napětí nebo proud.

Děkuji.
Naposledy upravil(a) OKVK dne 04 říj 2015, 14:17, celkem upraveno 2 x.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od forbidden »

Transformátor neumí zvyšovat výkon, zesilovač ano.
OKVK

#20 Příspěvek od OKVK »

to je jediný rozdíl ?
ZVUK2000

#21 Příspěvek od ZVUK2000 »

To je podstatný rozdíl ale ne jediný.
BOBOBO

#22 Příspěvek od BOBOBO »

To může být jedině provokace .
OKVK

#23 Příspěvek od OKVK »

Ne to není provokace, jen mě zajímá proč se někde užívá zesilovače a někde transformátoru. Těm, kterým to připadá jako provokace, ať na moje téma vůbec nechodí a neodpovídají. Těm, kteří místo hloupých a dětinských řečí jsou ochotni poradit, budu rád. Byl bych rád, aby se tu z toho nestala "žumpa" pro lidi, kteří rádi jen kritizují druhé a nic jiného. BOBOBO, tvoji radu nepotřebuji, jdi si honit ego někam jinam.
lesana87

#24 Příspěvek od lesana87 »

Místní by třeba zase neradi, aby se z EB stala žumpa pro hloupé flákače a lenochy, kteří si myslí, že jen písknou a ostatní za ně vše udělají. :)
OKVK

#25 Příspěvek od OKVK »

Já nikomu neřekl vypracuj to, udělej mi to, chtěl jsem jen poradit jak začít např. Je vidět, že některým méně inteligentním jedincům tohle těžko vysvětlovat. Hned v tom vidíte lenocha apod. Možná by bylo fajn číst pořádně příspěvky než vypustíte podobnou pitomost z úst.
lesana87

#26 Příspěvek od lesana87 »

Ale ty jseš lenoch a flákač, jinak už bys to měl vyřešené. A tím že budeš místní urážet, si vůbec nepomůžeš. :)

PS: Od příspěvku Zakyho uběhly už skoro 3 hodiny a schéma nikde, takže když není žádná snaha z tvé strany, nečekej snahu z naší. :)
Naposledy upravil(a) lesana87 dne 04 říj 2015, 16:09, celkem upraveno 1 x.
OKVK

#27 Příspěvek od OKVK »

Že jsem se vůbec na něco ptal... reakce opravdu zajímavé. :D No nic, asi je to tu zbytečné a lepší bude si to nějak vypracovat a doufat, že to bude správně. Bohužel se tu vyskytuje až přespříliš egoistů, kteří raději někoho zkritizují.A nejen egoistů, i pár méně inteligentních jedinců, kteří hned v druhém vidí lenocha, jen kvůli tomu, že se na něco zeptá. Zdravím Lesana87 :-) . Proč bych sem dával schéma, stejně by to zase někdo zkritizoval.
lesana87

#28 Příspěvek od lesana87 »

Budeš nám tu děsně chybět. :hojahoj:
OKVK

#29 Příspěvek od OKVK »

lesana87 ty mně ne :D . Ostatní ano. Nikoho jsem neurazil, je to jen reakce na některé stupidní příspěvky. Zákon akce a reakce, nic více. Schéma jsem si vytvořil podobné jako dával nahoře MetalGod. Bude to zesilovač s jedním tranzistorem, abych se neodchýlil od zadání.
ZVUK2000

#30 Příspěvek od ZVUK2000 »

OKVK trochu brzdi. Stačí trošku chtít a do večera to můžeš mít vyřešené. Ale zatím to vypadá že to může celé skončit v koši.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“