Odměřování ESSA
Moderátor: Moderátoři
Odměřování ESSA
Typ Essa ADL3 VŠ součet. Klasika X, Y, Z. Úplná mrtvola.
Po rozebrání jsem zjistil explodovanej TOP201 (TO220) v hlavním pulzáku 5V. Mezi zdrojem a elektronikou byl jumper, po připojení na laboratorní zdroj odměřování naskočilo, na displejích jsou smysluplný údaje, odběr 450mA.
Je tam v podstatě viz příloha. Prošel jsem celej zdroj, nic vadnýho jsem nenašel. Protože to má nakroutíno cca 15000 hodin, vyměnil jsem všecky elyty zdroje. Vstupní gréc a elyt byl v pořádku.
Nojo, ale to je problém, proč ten TOP201 explodoval? Sám od sebe?
Napadá mě, zda tam nebyl zkrat na těch vlastních digitálních odmeřovákách přímo v horizontce. Buď odešlej, nebo zkrat v přívodu. Ty mě majitel jaksi přivézt nemohl.
Co se do těhle mašin osazuje aby to měřilo podle displejů to vypadá na tisíciny mm?
Díky
- Přílohy
-
TOP201.png- (35.75 KiB) Staženo 567 x
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Tak jsem zapájel nový součástky a zkusil přes žárovku 230V/25W. Blikla a 5V ok. Připojil jsem jumper napájení digitálu, displeje a vše maká, spotřeba jako z laboratorního zdroje. Zítra se jedu kouknout na tu horizontku, zase napájení připojím přes žárovku a postupně se připojí všechny osy. Třeba některá ukáže abnormální odběr.
Jak jsem koukal na net, dnes se dá sehnat kompletní univerzální odměřování na 3 osy za necelý 4 tisíce i s pravítkama. No já si to snad přidělám na Promáckej soustruh i frézu
Koukal jsem taky na ebay. Netušíte někdo, jak se tomu tříosímu odměřování nadáva anglicky?
Koukám že těch 2 a 3 axisů je na ebay spousta ale cena od 6-8 tausen. Akorát mě není moc jasný, jak se v objednávce definují délky posuvů. No uvidíme, zda se mi na lathe a milling mašinu někam ty pravítka vejdou.
2 axis na soustruh stačí. Za 5000 jsem viděl 3 axis bazar na Aukru.
Horší je, že na ty mý Promě SP400 všude tam, kam by šly dát pravítka je vymezování vůlí.
Edit: Jo zapoměl jsem, horizontka po namontování odměřování už zase maká. Jen jsem musel ESSU znova rozhodit a vyměnit jedno tlačítko. Ty Stropkovský telefoní tlačítka, kdo to vymyslel? Zase prasklej kontaktní půlměsíček.
Celeron píše:Horší je, že na ty mý Promě SP400 všude tam, kam by šly dát pravítka je vymezování vůlí.
U tebe by to šlo měřit rotačníma encoderama ale ty se dávaj na pohybovej šroub a to je blbý,že šroub se točí a zbytek stojí dokud se nevyrovnaj vůle.
Jinak je to už řada let co jsem kupoval to odměřování a ceny nebyly tak přívětivý.Mám tam český odměřování Maxi od Limatu.