pokovovanie dps

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
SimonHosa
Kontaktovat uživatele:

pokovovanie dps

#1 Příspěvek od SimonHosa »

Dobrí deň chcem sa spítat či niekto nepozná nejakí recept na pocínovací roztok.V predajni kde nakupujem je len na obiednavku ,raz keď som objednal bol super ,ale naposledy mi prišiel pokazeny všetky dps mi sčernali.A vraj sa to časom aj kazy no a samozrejme cena by bola asi tiež neporovnatelna.Na svetelektre som našiel toto http://svetelektro.com/clanky/vyroba-st ... u-577.html je to pekné ale 10g agNO3 stojí 26€.(elektrolíza u mňa neprichádza do úvahy) Ďakujem.
Sendyx

#2 Příspěvek od Sendyx »

Máš papíry pro práci s jedy?
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
tiktak1953

#3 Příspěvek od tiktak1953 »

On sa pyta na ten produkt.Samoze praca s žieravinami je nebespecna.staci nedodrzat presne postup a ......!Ja som leptaval plosaky kyslinov a peroxidom uz velmi davno .Ides po chodniku a padne na teba zo strechy lad.Aj doma sediet na stolicke moze byt tak isto nebezpecne!Nikde nie si v bezpeci.
Sendyx

#4 Příspěvek od Sendyx »

Aktivační lázeň pro některé postupy obsahuje kyanidy. Je sakra rozdíl, jestli někomu něco padne na hlavu (občas mám pocit, že padlých na hlavu je tu i onde nadbytek), a nebo jestli nějaký trouba otráví kdovíkolik lidí, kromě sebe.

BTW, tady je pár jednodušších receptů: http://www.bezstarosti.cz/elec/sn/sn.htm
tiktak1953

#5 Příspěvek od tiktak1953 »

Nespochybnil som ani ja nebespecenstvo.Ani to nikomu nedoporucujem ,ked to nemam vyskusane.!Ten postup je tam napisany,musi rozumiet co robi,ako to ma robit,kde to robit.Dodrzat bezpecnost pri tom.
Dal si aj neake recepty,OK.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od ZdenekHQ »

Dnes je ideální jít cestou pasivace mědi - má nevýhodu, že při letování-přetavení se ta vrstva rozpustí, ale to amatéry trápit nemusí, protože vícenásobný průchod nějakou cínovou vlnou či IR "troubou" nehrozí... :D

Chemicky to probíhá při pokojové teplotě, ale přesný postup neznám, nejsem chemik.

Snad se někdo najde....
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Sendyx

#7 Příspěvek od Sendyx »

Nemůžu si pomoct, než dělat amatérsky a nekvalitně nějaký pokov, to raději holou měď. Bezproudý pocín je háklivý a bez přetavení bývá za nějakou dobu obtížně pájitelný.
Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

Já jsem menší plošáky "Haloval" doma. Normálně přegumuješ, umeješ acetonem, natřeš letlakem, pak je "pocínuješ" pájkou 60/40, natřeš znova letlakem, pak opatrně opalovačka pistole až se přetaví. Nepravidelnosti pocínování se rozlejou a potom zbytek letlaku umeješ acetonem. Nebo se pocínování setře za tepla skleněnou tkaninou na laminování.
Naposledy upravil(a) Celeron dne 06 říj 2015, 23:32, celkem upraveno 1 x.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od ZdenekHQ »

Ta pasivovaná měď vlastně žádný pokov není, potřebná tekutina je netoxická, ale stojí nějakou tu korunu, protože nemá smysl ji prodávat po frťanech, ale spíš po litrech pro profi výrobu.
]
Achab

#10 Příspěvek od Achab »

Sendyx píše:Bezproudý pocín je háklivý a bez přetavení bývá za nějakou dobu obtížně pájitelný.
Nedávno jsem si nechal vyrobit spoj s chemickým pocínováním a byl hůř pájitelný hned nový. Ne že by nešel pájet ale není to ono.
Výrobce sdělil že kvůli stálým stížnostem na pájitelnost cínování ukončil a nabízí chemické stříbření - s tím zatím nemám zkušenost.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od ZdenekHQ »

Obecně je s chemickým pokovením problém, vznikají intermetalické slitiny a vlastně to trvale reaguje, viz třeba chemické zlato. Taková deska může být po nějaké době skladování rovnou na vyhození.
]
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od forbidden »

Odjakživa používám jen pájecí lak, kdysi dávno to byla podomácku kalafuna v lihu. Teď ho už kupuju hotovej. Nikdy nebyl problém s pájitelností. Na SMD stejně používám ještě gel. Mají ty chemický úpravy vlastně smysl?
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od ZdenekHQ »

To je otázka vhodná na dlouhé zimní večery. :D

Pro průmysl určitě ano, pro home-made ta kalafuna stačí, ale je tam spousta "ale"...
]
Sendyx

#14 Příspěvek od Sendyx »

Na kalafunu se vykašlete. Existují velmi dobré ochranné laky.

Ohledně toho cínování - kdysi jsme to dost řešili, u některých postupů musí dojít do 24, max. 48 hodin k přetavení na vlně, jinak výrobce nezaručoval nic - a po 6 měsících skladování na ně nešlo prakticky pájet, chytalo to v ostrůvcích. Musely se vzít jemným smirkem, nebo práškem na nádobí. Kupodivu na to zabíral Eumetol 2 a MTV125, jinak žádné tavidlo...
SimonHosa
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od SimonHosa »

Dobrí deň ďakujem za rady ,v oblasti chémie sa necítim zaostalý ale tiež nie som chemik.Papiere na jedy nemám ,ale z chemikáliami viem narábať leptám v chlorovodíkovej a zatiaľ žijem.Na tom linku som našiel jeden pekný recept ,ale používajú sa tam koncentrované kyseliny.Ja mam všetko len 30,50 percentne.Môžem to klasicky prepočítať podla mólového množstva?Ďakujem o mňa sa nebojte svoj život mam rad :D .
Odpovědět

Zpět na „Poradna“