Součástková základna na vysoké teploty (125 °C)

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Wolfik

Součástková základna na vysoké teploty (125 °C)

#1 Příspěvek od Wolfik »

Čeká mě hraní s teplotní komorou a narážím na problém ohledně součástek, konektorů a kabelů pro analog i digitál ve vysokých teplotách (automotive 125 °C apod).
Se součástkama by nebyl takový problém. Víceméně řeším jenom stabilizaci napětí 5V/3,3V s odběrem maximálně pár mA. Dělají se LDO stabilizátory do 150 °C, nějaké kondenzátory do 10uF se snad taky dají najít...

Horší to je s kabelama a konektorama. Například nutně potřebuju něco jako dutinkové lišty a zásuvné kolíky s roztečí 2,54mm.
Pro rozvod napájení by se něco našlo (http://cz.farnell.com/webapp/wcs/stores/servlet/Search?st=high+temperature&catalogId=15001&categoryId=700000005988&langId=420&storeId=10156). Koaxiální kabely, stíněné kroucené dvojlinky už ne...Tuzemské obchody jsem vzdal a na takovém farnellu vůbec netuším, kde to mají zahrabané, protože často něco takového člověk nehledá.

Máte prosím někdo s tímto zkušenosti, případně znáte obchody, kde bych tenhle sortiment mohl najít?
Kvicala_r

#2 Příspěvek od Kvicala_r »

Velmi omezeně. Konektory na 125 při větších proudech nejsou moc na trhu - Třeba JST dělá zlacené verze až do 125, jinak většinou končí na 105 :(
Taky je u konektorů fakt, že rozsah je deklarovaný pro všechny kavity zatěžované max. proudem kontaktu...
Kabely třeba FLR13Y (12Y), FLR6Y. ony to vydrží, jen jde o průřez/zatížení...
Ondra2

#3 Příspěvek od Ondra2 »

Zaky

#4 Příspěvek od Zaky »

Jedná se o nějaké dočasné řešení pro výzkum, nebo zařízení na profi úrovni pro dlouhodobý provoz? Každopádně bych se snažil co nejvíce elektroniky nemít ve vytápěném prostoru. Pokud je to výzkumná záležitost, zas tak moc bych se toho nebál, veškeré konektory, které snesou pájení přetavením teploty lehce nad 100°C musí bez problémů snášet i když to bude out of spec.
Wolfik

#5 Příspěvek od Wolfik »

Ondra2 píše:http://www.erni.com/fileadmin/medien/downloadcenter/maxibridge/ERNI-MaxiBridge-e.pdf

dík

Kvicala_r píše:Velmi omezeně. Konektory na 125 při větších proudech nejsou moc na trhu - Třeba JST dělá zlacené verze až do 125, jinak většinou končí na 105 :(
Taky je u konektorů fakt, že rozsah je deklarovaný pro všechny kavity zatěžované max. proudem kontaktu...
Kabely třeba FLR13Y (12Y), FLR6Y. ony to vydrží, jen jde o průřez/zatížení...

No takhle...potřebuju tahat testovací proud maximálně 10A s tím, že bych se na konektor vykašlal a rovnou to zapájel do desky.
Pak je tu kabeláž pro rozvod napájení 6-10V, u kterého čekám odběr maximálně 0.2A. To bych taky přinejhorším zapájel přímo do desky.
Zbytek tvoří kabeláž pro sběrnice, analog atd. Tam žádné proudový odběr nad pár mA nečekám, tak problém by snad nemusel být.

Zaky píše:Jedná se o nějaké dočasné řešení pro výzkum, nebo zařízení na profi úrovni pro dlouhodobý provoz? Každopádně bych se snažil co nejvíce elektroniky nemít ve vytápěném prostoru. Pokud je to výzkumná záležitost, zas tak moc bych se toho nebál, veškeré konektory, které snesou pájení přetavením teploty lehce nad 100°C musí bez problémů snášet i když to bude out of spec.

No má to bejt měřák senzorů proudu pro jednu firmu. Jak si správně poznamenal, tak chci tam mít elektroniky co nejmíň a veškeré vyhodnocování dělat na modulu s procesorem a převodníky mimo komoru. Na té desce strkané do komory by měly být nejlépe jenom samotné senzory, co na takové teploty jsou dělané a stabilizace napájení (odběr pár mA).
Zkoušel jsem mikropájkou nastavenou na 200°C zkusit přetavit plast na jednom pinu z lámací lišty, tak aby veškeré teplo šlo jenom do toho malého kousku plastu. Musel jsem fakt tlačit, abych vyryl nějakou rýhu. V dokumentaci u kolíkových a dutinkových lišt trvrdí do 105 °C. Čiže pokud chci testovat do 125°C, tak to musí něco vydržet, maximálně ten plast na tu dobu změkne, ale udrží se. :D
Lišty chci kvůli univerzálnosti, že senzory chci mít na menších plošnákách, co se zasouvají do dutinkových lišt. Zkoušel jsem jedním pinem tlačit 5A a ani se nezahřál. Kdybych velký proud do 10A rozdistributoval přes více pinů, tak by snad nemusel být problém.
Celeron

#6 Příspěvek od Celeron »

Mám tady pár cívek s lícnem cca 0,35mm2, co jsou zatavený v teflonu a ještě jsou křížově ovíjený teflonovou vrchní izolací. Už to mám strašně dlouho a nevím kde jsem to za bolševika splašil. Ale izolování teflonem je běžně používaný v topných kabelech. Co vím, tak třeba Fenix Jeseník si ve svý kabelovně poplášťuje teflonem.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Zaky

#7 Příspěvek od Zaky »

Pokud bys vhodnou průchodkou do komory zavedl rovnou DPS, asi bys vůbec dráty nepotřeboval. Pokud použiješ zlacené piny, přes několik paralelně 10A nebude problém. Třeba tady jsem našel piny s plastem odolným pájení přetavením: http://www.fischerelektronik.de/en/late ... nique-thr/
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“