Montáž toroidního trafa.
Moderátor: Moderátoři
Prax, na ktorú sa odvolávaš nie je len o tom, že ti niečo buchlo. Prax bez základných teoretických znalostí je nebezpečná. Pozri si pár príspevkov od užívateľa " boraicho" a pochopíš o čom hovorím. A o mojej praxi a práci nemusíš pochybovať, ja som už veľmi dávno prešiel tým o čom píšeš ty a som rád že som sa odborne posunul už trochu ďalej.
A kutilmile - nelituju tě
- Přílohy
-
trafo.gif- (25.32 KiB) Staženo 245 x
Ergo kladívko - jsme zase o něco chytřejší, i když nevím, kdy a jestli se to prosadí... Aspoň mně bylo tvrzeno pedagogy ve škole a pak celá léta i odbornými prameny, že střídavě napájené indukční zátěže je z důvodu menších zapínacích proudových nárazů třeba spínat při průchodu napájecího napětí nulou... Se docela divím, že se toho ještě nechytili ti mrňaví, ale strašně chytří a pilní mravenečkové Žluťáčci Japončíci a proč tedy celý svět pořád ještě spíná indukční zátěže v nule...
To je právě to, o čem jsem psal, když jsem uvedl že jsem dlouho ze školy a teorie se mi už dávno vykouřila - na podobné rozbory v praxi prostě nemám čas. A asi nejsem sám...
wilibald píše:Tak asi vážně zbytečné bojové cvičení. Asi špatná pojistka. Dal jsem pomalou pojistku 3,5A, zkusil to znovu a není nejmenší problém. Asi by tam měla být slabší, ale já jsem rád, že to funguje a nechci prodělávat další exploze z pojistkového pouzdra....Ještě mne napadlo...trafo je původně k zesilovači, takže má 2 x 22V a pomocné 1 x 5V. Vinutí na 22V jsou samostatná, nijak nepropojená, lezou z nich stejná napětí, takže by možná šla spojit paralelně a využívat společně. Teď mám zapojené jen jedno. Ovšem nevím, jestli je není třeba nějak "fázovat" a nezáleží tedy na tom, které vývody spolu spojit.
Zdárec, jde spojit tato vinutí - tím i zdvojnásobit výstupní proud. Podmínkou však je - 1/ mít opravdu na obou vinutích stejná napětí, 2/ obě vinutí musí být navinuta drátem stejného průměru (i materiál obou musí být stejný - Cu nebo Al, ne obojí
Pozn.: Diody radši "lehce" předimenzovat.
- Přílohy
-
Usměrňovač.JPG- (49.69 KiB) Staženo 205 x
Takovýhle zapojení už mám taky za sebou a neměl jsem s tím problémy... pokud se dodržej podmínky, který jsem už psal.
Prostě to funguje. Tečka. Čus a bastlení zdar.
- Přílohy
-
Usměrňovače.JPG- (42.64 KiB) Staženo 180 x