Zatěžující brzda pro elektromotor
Moderátor: Moderátoři
Zatěžující brzda pro elektromotor
Mechanickej princip je výrobně složitej a měření bude záviset na spoustě okolních hodnot. Napádá mě spojit motor hřídelí s dynamem či alternátorem z auta a měřit napětí a proud zatěžovacího odporu. Dynama a altíky se dají sehnat na autošroťáku. Akorát nevím, v jakých výkonech se pohybují.
Nějaký názory jak to nejlíp a nejjednodušeji vyřešit?
Díky
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Pro testování kolem 1kW bych se podíval spíš na něco z náklaďáku nebo autobusu (v Karosách byl altík snad 65A/24V, to by bylo už přes 1500W, čili s rezervou).
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Favorit už s ohledem na to, že se u něj počítalo se zavedením denního svícení dostal do série altík 70A a pozdější provedení s širší elektronickou výbavou měly verzi 90A (exporty). Felicie měly 90A altík od začátku, ropáky 1,9SDi kvůli startéru s větším příkonem a baterce 72Ah dostávaly 140A altík. Neboli zase elektrickej výkon 1015W, 1305W nebo 2030W.
Moderní auta s altíkem 90-100A ve vejbavě začínají, typ se 140 - 160A není žádná vzácnost. Vyšší výkony už se realizujou zdvojením alternátoru - při požadovanejch proudech řádově 200A už je problém uchladit vinutí i diody na jediným generátoru, montáž dvojice je konstrukčně jednodušší (použijou se dva s menším výkonem běžně samostatně montovaný do "slabších" výbav), i když to je váhově nevýhodnější.
Pro ještě vyšší výkony by bylo nutný použít alternátory z autobusů nebo náklaďáků - tím že používají 24V techniku (provozní výstupní napětí 28,8V) dodávají při stejnejch proudech dvojnásobek výkonu = jako brzda "sežerou" stejně tak dvakrát tolik...
A kutilmile - nelituju tě
rezis píše:Jsou na nich štítky ve stylu 14V 55A
Regulátor už měl favorit přímo v sobě takže to bylo bezproblémové.
Jak psal BOBOBO, regl uvnitř není výhra. Byly vůbec před Favoušem nějaký polovodičový regly mimo? Já si pamatuju jen mechanický krabičky vpravo na nosníku kastle u 1000MB a ranných S100.
Vždy všude psali, že se regulátor nedá opravovat, ale já asi neuměl číst, tak jsem jich opravil desítky
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Celeron píše:Se stříďákama bych musel mít 3 měnitelný odpory a 6 měření. Těžko na 3 odporech typu reostat zajistíš souběh hodnoty a navíc sehnat 3 stejný proti jednomu může být problém. Vodní reostat by byl jednoduchej ale nevím, jak se spočítá. Nevím taky, jestli při konstantním zatěžovacím odporu by pouze buzením altíku šlo zajistit záťěž v rozsahu, co bych potřeboval.
stačil by jeden reostat kterej by se dal za 3F můstek z schottky diod