12V, to už je skoro High Voltage

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
feliz_navidad

12V, to už je skoro High Voltage

#1 Příspěvek od feliz_navidad »

Dnes ráno jsem zapnul pjůtr, chvíli normálně běžel, pak začalo být slyšet jiskření a z ventilátoru se valily mraky kouře s charakteristiským zápachem spálené PVC izolace. Už jsem se začal smiřovat s tím, že můj sotva zajetý 8 let starý stroj půjde do křemíkového nebe, nakonec se jako zdroj kouřové clony ukázal napájecí SATA konektor. Zajímavé na tom ovšem je, že ten konektor nebyl nikam připojen ani se ničeho nedotýkal - visel v prostoru na přivázaném kabelovém svazku. 12V, to už je skoro High Voltage.
Přílohy
Konektor.jpg
(53.21 KiB) Staženo 87 x
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Asi cinania poskodili izolaciu vo vyrobe.

Mne kedysi zhorel kabel k repraku. Jeden koniec z dosky je totiz tvrdych 5V a signal je na tom druhom. No a na strane repraku sa prave ten 5V kontakt dotkol kostry...
bastliar

#3 Příspěvek od bastliar »

Už nejakú dobu mám problem s nabehnutím compu.
Vymačknem a nič sa nedeje ale samovoľne sa následne rozbehne až po dlhých minutach niekedy to bola aj pol hodina.
Čím by to mohlo byť ?
Michal22

#4 Příspěvek od Michal22 »

bastliar- napřed udělej vizuální kontrolu elytů na desce. Pokud budou OK, zkus změřit jestli máš na +5VSB právě těch pět voltů. Pokud ano, zkus spojit přímo na desce piny, ke kterým vedou káblíky od Power spínače. ATX pinout máš třeba tady
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
xsc

#5 Příspěvek od xsc »

Tohle dělá často vadný kondenzátor v SB větvi zdroje.
bastliar

#6 Příspěvek od bastliar »

Ukázalo sa, že bolo vadnych 8 sučiastok z toho aj MOSFETy.

Servis BINARI Hlohovec.
weed_smoker

#7 Příspěvek od weed_smoker »

Měl jsem stejnej problém.Komp bootoval třeba půl hodiny a jediný,co pomáhalo,bylo spustit v nouzáku CCleaner,vyčistit a nabootovat o něco rychlejc (asi o půlku,žádná sláva).Po najetí comp fungoval,ale sekal se firefox s víc než 8 panelama.Všecky AV skeny a anti-xxxxxwary OK bez nálezu,i logy RSIT.
Pak už nešel vůbec ani z CD/USB.Podezíral jsem SB_5V+,kde ale bylo 5.03V úplně furt,dokud se nevypne zadní vypínač.Při otevřený bedně za bootu cvrlikalo v cívkách okolo CPU,nepravidelně.Poodpojoval jsem nepoužívaný blbosti (10pin z jednoho slotu čtečky,USB ze čtečky jako takový(stejně nešla),wifi modul s BT,plošňák se SCARTem,kompozitem a Svideem vedoucí zeshora grafiky,obě IDE mechaniky od zdroje i s kabelem z MB,z vývodů na panel zůstaly LED,2xUSB a 1394).Odpojením ostatních blbin jsem získal 2 USB,stačí vyříznout díru.

To,co způsobovalo problém,byla mechanika se svodem až zkratem ve 12V větvi,topila i neaktivní.Bylo to beze smradu,bez rány i bez fleku.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“