Generování proudu do zkratu (0-10A ss složka + st složka)
Moderátor: Moderátoři
Generování proudu do zkratu (0-10A ss složka + st složka)
První co mě napadlo, tak je udělat přes nějaký MOSFET aktivní zátěž a do gejtu mu pouštět požadovaný průběh, ale dokážou takové proudové průběhy běžné laboratorní zdroje zvládnout? Např 1.5A ss složka + 1A sinus 100kHz.
Pokud to je problém, je nějaké řešení?
Proudovou vazbu 3A můžeš zavést zařazením snímacího odporu do source spodního mosfetu, nebo to napájet spínaným zdrojem s dalším TL494 s proudovým omezením na 3A, aby se to nedalo vyzkratovat.
Druhé zapojení je jednodušší verze s KU607 bez CD4070 a IR2110
Když použiješ zdroj se středem, můžeš mít na výstupu plusy i mínusy a regulovat tím třeba směr i otáčky DC motoru.
To samé můžeš udělat i s normálním AB zesilovačem, kterému do vstupu zavedeš DC posuv, ale bude se při zatížení žhavit, protože tranzistory fungují jenom jako reostaty.
- Přílohy
-
D zesilovač.jpg- (111.13 KiB) Staženo 97 x
-
D koncový stupeň.jpg- (79.86 KiB) Staženo 99 x
Olchor píše:DC zdroj těžko půjde modulovat frekvencí až 100kHz, většinou má na výstupu kondenzátor. Dal bych jeden DC zdroj cca 5V a proud nastavil srážecím odporem. Do stejného bodu bych připojil opět přes odpor AC zesilovač. Běžný audiozes. ale obvykle zvládá jen 20kHz, takže buď omezit požadavky, nebo postavit zes. na vyšší frekvenci. ( nic náročného).
bože já jsem kokot, tohle mě vůbec nenapadlo...
hlavněže mám maturitu a titul
díky za rady
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Za mých mladých let platilo při zkratu Rz/Ri = 0 , proto mám taky drobný problém s výrokem "odpor zkratu", protože ten je prostě nulový.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]