Povinné měřeni tlaku v pneu

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
p32

#31 Příspěvek od p32 »

TAKJAN píše:Horší je napichování motoru - nebo všeho? na STK. Na druhé straně nevím, jestli musí být OBD2 funkční. Naštěstí to má platit až u vozů od 2002..

Napichovat se na STK sice můžou, ale nikde není napsáno, že OBD2 musí být funkční. A taky nikde není napsáno, že na to mají právo. Pro kontrolu jim musí stačit to, co před deseti lety a mají na to svá zařízení. Takže OBD2 si můžeš zamknout na visací zámek a s nima se o tom vůbec nemusíš bavit.
TAKJAN

#32 Příspěvek od TAKJAN »

Ani ho nemám:-)))
Standa99

#33 Příspěvek od Standa99 »

Napíšu rozuzlení:
Ze všech variant (mít funkční čidla)
- přezouvat gumy na jedněch discích
- klonovací čidla + plechy
- originál čidla + plechy
jsem si vybral tu poslední. Origo čidla (viz. obrázek) stáli 1540,- za kus a pro zajímavost u nich nebyly (za ty prachy) ani matice k montáži. Takže z první návštěvy pneuservisu jsem se musel vrátit s nepořízenou (ve třech žádné matice neměli) a šel je dodatečně objednat k prodejci.
Při výměně kol se musí nová čidla přizpůsobit a v servise za to chcou cca 400,- (což je min. 2x ročně). Proto jsem objednal aktivátor (viz. obrázek) z Číny za cenu jednoho origo čidla (naštěstí to prošlo bez DPH + výpalného České poště).
Na přiloženém videu (5MB) je vidět samotné párování.
Přílohy
aktivator.jpg
(40.57 KiB) Staženo 41 x
cidlo.jpg
(28.37 KiB) Staženo 63 x
.
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA :D
TAKJAN

#34 Příspěvek od TAKJAN »

Tohle fakt kontrolují na STK?
EKKAR

#35 Příspěvek od EKKAR »

Myslím že pokud to máš uvedený v TP, tak jo - jinak na to kašlou ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Standa99

#36 Příspěvek od Standa99 »

Netuším, podle směrnice EU je to povinné u nových aut, ale asi se to bude muset v každém státě odsouhlasit zvlášť. Chtěl jsem mít funkční čidla a neřešit varovné hlášky (na displeji mezi budíkama) kvůli chybějících čidel. Na technickou stejně půjdu až za 4 roky.
.
..
...
EKKAR

#37 Příspěvek od EKKAR »

Ergo kladivo - pokud to je povinně montovaná součást vejbavy, budou to kontrolovat. U aut, kde to byla část volitelná (vzhledem na ročník homologace) to zkontrolovat můžou ale nemusej - a nemůžou případnou nefunkčnost uvádět jako závažnou závadu bránící provozu na pozemních komunikacích. To je to samý, jako "třetí brzdový světlo" - kdo si ho na šáde nebo fanouše namontoval, měl ho, ale protože s ním šáde nebyla homologovaná (ani fanouš ne), na STK ho nemůžou postihovat za to, že mu 3.BS nesvítí - což ale můžou učunit už u oktávky a novějších aut, který se třema brzdovýma světlama vyjížděly z montážní linky ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Celeron

#38 Příspěvek od Celeron »

Já nevím, proč se řešej tyhle hovadiny s gumama. Originál Myšáci na C4 jsem měl 5 let, poprvé jsem je přifukoval po 3 letech, za celou dobu životnosti 2x !
Na jaře jsem při výměně leťáky Fulda na Al ráfech nafoukal na 2.9 a po půl roce a 15000 km měly 2.8 Zimáky Barum 7 let starý na plecháčích jsem dofukoval při montáži jen 0.2 bar. Takže za rok uteklo 0.2 barů. 0.2 barů úniku podle mě nikdo na chování auta nemůže poznat. To jsou jiný gumy takovej šmejd, že utíkaj tak, že to je nebezpečný?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
EKKAR

#39 Příspěvek od EKKAR »

Ty mašinky na hlídání tlaku se dávají na to, abys byl varovanej před relativně pomalým únikem, kdy píchneš, ale těleso zůstane "v ráně" a guma hned nevypšoukne - aby se ale během třeba 10 minut postupně změkčila natolik, že v následující zatáčce se zuje z ráfku a ty se vykoulíš jak sud. Ty čidla mají za úkol varovat právě v takovým případě, kdy guma nezměkne dost rychle, abys to poznal IHNED na chování auta ...
TAKJAN

#40 Příspěvek od TAKJAN »

40 let jezdím bez toho, jak to, že jsem živý??
PotPalo

#41 Příspěvek od PotPalo »

Ak tomu správne rozumiem, dajú sa spárovať len 4 pneu, nie 8? Teda nehrozí že budem mať zimné gumy na diskoch a len ich vymením, bude treba všetky 4 znova spárovať? To je nejaké 🤐...
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
EKKAR

#42 Příspěvek od EKKAR »

TAKJAN píše:40 let jezdím bez toho, jak to, že jsem živý??
Já jezdím jen o pár roků míň - a taky si při pohledu na ty dnešní "driver helpery" říkám, jak to že ještě žiju, když jsem za celej svůj život nepotřeboval kontrolky tlaku v gumách, parkovací senzory nebo systém automatickýho udržování vzdálenosti od auta před sebou. Dokonce ani automatickou převodovku nebo tempomat nemám - a ani je nechci. Asi jsem za blbce a za exota, ale já bych si s těma berličkama už nepřipadal jako ten, co ŘÍDÍ - ale jako ten, co je řízen ...
Standa99

#43 Příspěvek od Standa99 »

PotPalo píše:Ak tomu správne rozumiem, dajú sa spárovať len 4 pneu, nie 8? Teda nehrozí že budem mať zimné gumy na diskoch a len ich vymením, bude treba všetky 4 znova spárovať? To je nejaké 🤐...

Je to tak, jak píšeš. Vždy jsou spárované ty na autě a po výměně kol je spárování znova nutné.
.
..
...
jiriS
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od jiriS »

A taky proto si už nikdy nekoupím nové auto.
Jirka
Standa99

#45 Příspěvek od Standa99 »

Jsou to prachy, které by se daly investovat lépe, ale je to novinka. Časem ty všechny čidla můžou být za 1000,- Kč a aktivátor za polovic. To už potom bude mít význam si to pořídit, protože výrobní cenu těch čidel odhaduju na pár desetikorun (viz. obrázky).
Přílohy
tpms2.jpg
(25.11 KiB) Staženo 51 x
tpms.jpg
(118.59 KiB) Staženo 62 x
.
..
...
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“