Transiwatt TW40, brum na dotek
Moderátor: Moderátoři
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
C303-403, C304-404, C305-405, C306.406. Promotal lankem hřídelky potenciometrů. Děkuji.
Už v tom nelupe, nepraská, při doteku na knoflíky se nezvyšuje brum.
Brum tam ale je, (bez toho abych se zesilovače dotýkal), je sice daleko menší a to i při zcela stažené hlasitosti. Z levého kanálu je k tomu docela výrazný šum. Při hudbě se to trochu ztratí ale je to tam. Ten brum a šum tam byl i před zásahem, nebyl ovšem prioritou, ty lupance a velký brum při doteku knoflíků, to přehlušilo.
Jinak zvuk je docela pěkný, teplý. příjemný.
Je ten brum vlastnost nebo chyba? A co s tím šumem?
Vím, že je o tom zde napsáno mnoho ale pro mě je to cizím jazykem.... Tak prosím ne moc odborně, děkuji všem.
U brumu je nutno rozlišit, jestli jde o horší filtraci ve zdroji, anebo jde o nějaké bručení indukované do obvodů zesilovače.
Hifista píše:bak65: šum je většinou způsoben tranzistorem T103/203, zvláště pokud je použitý potenciometr hlasitosti s hodnotou 1M. Na tuto pozici je nutno z tranzistorů KC anebo ekvivalentů vybírat nejméně šumící kousek.
U brumu je nutno rozlišit, jestli jde o horší filtraci ve zdroji, anebo jde o nějaké bručení indukované do obvodů zesilovače.
Moc děkuji,
ŠUM: Ano ,ano, ono se to v návodu i píše, nyní to vidím.... Cituji: tranzistor npn ( s malým šumem) KC 149 ( KC 509, KC 148)) F < 4db
Hmm. Zkoumal jsem na netu kde koupit, u DENKL jsem je našel. Jenže u mě ten výběr (ten správný s malým šumem) spočívá v tom, že bych jich nakoupil habakuk a pájel, zkoušel, pájel... A to asi není ten správný postup. Mám jen páječku a měřák z OBI.
Laicky: Je dnes dostupná nějaká náhrada, která byť dražší, bude určitě vyhovovat? Něco jako vyšší třída?
BRUM: Tak to rozlišení asi nezvládnu, to asi bude vyšší dívčí...
TubeGuru píše:Zdar, těch dokumentací existuje vícero, nabízím tuto: http://leteckaposta.cz/295276061
Ano, mám staženo číslo 4, TW 40 JUNIOR
TubeGuru píše:Zdar, těch dokumentací existuje vícero, nabízím tuto: http://leteckaposta.cz/295276061
To je ale 120-ka. On řeší 40-ku.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Pokud by se měl dneska porovnávat šum, chce to udělat třeba na kontaktní desce, dva stejné přípravky odpovídající použitému zapojení a napájené podobným napájecím napětím. V jednom by měl být trvale porovnávací tranzistor jako jakýsi standart a v druhém měnit ty vybírané tranzistory. Ten druhý přípravek by měl být uzpůsobený i jako možnost, že by tranzistor měl jiný - třeba vyšší zesilovací činitel , pokud na desce je možné odpor, kterým se nadstavuje klidový proud tranzistoru, taky měnit nebo trimrem nadstavovat.
Mezi oběma by mělo jít přepínat přepínačem, protože skokově je možné slyšet i sebemenší změnu . Kvalitní zesilovač s kvalitními sluchátky, které dobře zesilují i vyšší tóny je taky podmínkou.
Nesmí se ale zapomínat, že generovat znatelný šum mohou i odpory na vstupu zesilovače, pokud jsou nekvalitní nebo porušené, pokud přes ně prochází stejnosměrný proud.