ok1hga píše:a nebude to tím, že ti schází znalosti a tak to děláš úplně blbě ?
. . . o co vlastně jde ?
EKKAR píše:Můžeš si 1000x MYSLET že něco měříš správně, ale výsledek může bejt chybnej, pokud NĚCO ZANEDBÁŠ nebo z neznalosti/nevědomosti POUŽÍVÁŠ NEVHODNOU MĚŘICÍ METODU, případně VADNEJ nebo NEVHODNEJ MĚŘICÍ PŘÍSTROJ.
Ergo kladivo, těžko dosáhneš správnýho výsledku měření, pokud se pokusíš přímo změřit výkon procházející napáječem VHF antény měřákem schopným měřit maximálně do frekvence několika kHz a podobně.
To je všechno pravda a myslím si, že v tom asi bude problém, ale k věci.
Jde zase o ten Danykův měnič
http://www.danyk.cz/menic230_4.html . Funguje dobře a spolehlivě a už ani nepiští

Nicméně mne napadlo se na něj podívat i osciloskopem a tu dostávám výsledky, kterým nerozumím.
Obrázky jsou jako příloha. Obrázků je více, aby bylo vidět nastavení osciloskopu a nebo obraz na obrazovce. Oboje naráz se mi nedaří vyfotit.
Nastavení osciloskopu:
Vertikální řežim: CHOP
Stopa CH1: 10V/díl, DC vazba, umístěna nahoře
Stopa CH2: 10V/díl, DC vazba, umístěna dole
Časová základna: 5 mS/díl, spouštěná, režim AUTO, synchronizace se stopou CH1, zobrazování podle základny A, základna B vypnuta
Stopa CH1 ukazuje napětí na DRAINu koncového tranzistoru, stopa CH2 buzení jeho GATE.
Jsou použité přepínatelné sondy 1:10, obě jsou 100 MHz a správně vykompenzované pomocí kalibrátoru.
Na obrázcích není vidět kratičký překmit, který vzniká po rozepnutí tranzistoru. Délka přechodového děje je cca 40 µs.
No a oscilogramy mi právě nejsou jasné. Dolní stopa jasná je, tam není problém, ale nechápu tu horní. Tedy spíše nechápu těch 30 V, kde se berou? Asi řeknete, že to je indukcí z druhého vinutí trafa, což je s největší pravděpodobností pravda, ale jak to, že je to napětí tak krásně stabilní že dává rovnou stopu?
Jsem na cestě k šípku.