bojler v koupelně a pračka.
Moderátor: Moderátoři
bojler v koupelně a pračka.
Zapojení baráku je TNC-S
Mám problém a chtěl bych se zeptat jak moc průserový a proti normě to je.
Předělávám známímu el. v koupelně a má 1f bojler a pod něj chce dát pračku. Je velkej průser když oba přístoje budou z jiné fáze? Další problém je to, že bojler má jen 100mA (chránění celého baráku) fí a v koupelně má být 30mA. Zásuvkám 30mA fí dodělám, ale na bojler už v rozváděči prostě není místo a o jiným nechce slyšet. Nevím jak z toho teď ven, někde jsem četl ,že na bojler se namá dávat citlivý chránič, ale zase je to zeřízení v koupelně.
mimochodem musí být fíčko na světelný okruh v koupelně? Já myslel, že jo, ale někde jsem se dočetl že nemusí. Normy bohužel nemám.
Vzhledem k tomu že přes chránič s vypínacím proudem 30mA mají být všechny zásuvky v domě je nejjednodušší vyměnit ten centrální za typ s příslušnou citlivostí. Ušetřené místo je případně možné dle úvahy s výhodou využít pro druhý chránič pro světelný okruh (světla sice můžou zůstat pod centrálním ale samostatně je to vhodnější).
Pokud by odběratel pro bojler žádal o dvousazbu tak je nutné připravit stykač pro blokování a v elektroměrovém rozvaděči prostor pro relé HDO plus jistič ovládání.
Zásuvky a spínače mohou být umístěny pouze vně umývacího prostoru; jsou-li aspoň ve výši 1,2 m nad podlahou, mohou být umístěny těsně u hranice umývacího prostoru. Jsou-li umístěny níže, musí být vzdáleny svým nejbližším okrajem aspoň 0,2 m od hranice umývacího prostoru (toto ustanovení už není v nové ČSN 33 2000-7-701 ed.2:2007, ale změna Z4 k již tak dost nepřehledné ČSN 33 2130 nebyla vydána s tím, že se celá tato norma přepracuje; do té doby se doporučuje použít výše uvedené míry podle ČSN 33 2000-7-701:1997).
Obávám se, že žádný výrobce pračky nepovoluje její umístění blíže k vaně či sprchovému koutu, než v zóně 3, t.j. nejméně 60 cm od vnějšího okraje vany, a to nezávisle na tom, že zásuvkový okruh, z něhož je napájená pračka, vždy musí míst ochranu proudovým chráničem s vybavovacím rozdílovým proudem do 30 mA včetně.
A k tomu bych vřele doporučil připravit vývod vodiče PE slaněným vodičem 4 mm² připojeným na soustavu ochranného pospojení a využít dobrodiní "zemnicího" šroubu na zadní stěně pračky.
- Peterseal
Achab píše:
Vzhledem k tomu že přes chránič s vypínacím proudem 30mA mají být všechny zásuvky v domě je nejjednodušší vyměnit ten centrální za typ s příslušnou citlivostí.
Ja by som zase centralny chranic vyhodil, robi to viac skody ako osohu.
Dal by som potom chranic tam, kam treba, takto by to bolo dost o hubu mat 30mA chranic ako centralny...
Zbytečná citace celého předchozího příspěvku vymazána.Viz PRAVIDLA, odst.14b)
Hill
S tou pračkou mi šlo o to, že v nejhorším možném případě se může stát, že se přačka šlusne na kostru a bojler taky,ale chránič jistič nevypne(z nějakého poruchového důvodu) někdo příjde dotkne se obou spotřebičů a brajgl je nasvětě.
Je to přestavba a hl rozváděč je přez 4 zdi, takže se dá říct, že víc "roubuju" jak natahuju něco novýho.
bojler byl plánovanej na zásuvku, ale když řeknu, že to tak nebude, tak nebude. Ale v tom případě nevím, jak se prakticky řeší vyvedení drátu ze zdi do bojleru. Je na to nějaká přechodka nebo se prostě nechá čouhat drát ven přez zeď? protože jsem to doma, tak udělal a loupe se mě okolo toho omítka jak za ten drát někdo omylem chytne.
edit: ochrané pospojování se provádí natažením 4mm drátu až do koupelny a proklemování koster spotřebičů?
Není úplně dobré, když se dá za ten kabel chytat, ať už omylem nebo úmyslně. Doporučuju zakrytovat!
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Kabel ze zdi jde taky vyvést bez přerušení přes běžnou podomítkovou krabici KU68 s provrtaným víčkem (víčko na šroubky) a omítka se nedrobí. Vypínač je ale rozhodně lepší a většinou se tam taky dává.
u ochraného pospojení mám ten stejný problém, přivedu zem z rozváděče podlahou do krabičky a jak se pak prakticky řeší vývod z krabičky k bojleru/pračce? nebo jen stačí propojit drátem kostry spotřebičů a spoléhat na zásuvkovou kostru?
Zvlášť, když nevěříš dlouhodobě stabilní celistvosti vodiče PE a jeho spojení se zemí, a když ještě k tomu nemáš v koupelně místo na to, aby byla celá pračka nejbližší stěnou vzdálená od vnějšího okraje vany nejméně 60 cm.
Je ovšem pravda, že připojení pračky k pospojování není zatím moc obvyklé, i když to lze doporučit. Hlavně u starší bytové výstavby bývá pospojování provedené spíš nedůsledně, nebo přímo odfláknuté (pokud tam vůbec nějaké je).
Co se týká vypínače bojleru, tak se často používá vestavná nebo nástěnná "sporáková kombinace" 25A s doutnavkou. Případně podobné menší provedení 16A. Typ "tahem zapni" lze použít, ale do interiéru se vzhledově moc nehodí. Kabel z vypínače může být vyveden podle okolností ohebnou trubkou na povrch, nebo přímo k bojleru pod omítkou. Pokud je vyústění až za bojlerem a je řádně zasádrované, tak se omítka nevydroluje i když jde vývod přímo ze zdi. Kabel pak není vidět a nikde zbytečně nevisí. Pokud je kabel napevno, je vhodné u vývodu nechat přiměřenou délkovou rezervu.