Přepínače Izostat - konzervovat nebo ne?

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Neniu

Přepínače Izostat - konzervovat nebo ne?

#1 Příspěvek od Neniu »

Předmluva: Než vybuchnete a začnete mezi zuby cedit nadávky, že "to tu už nejméně tisíckrát bylo" tak prosím čtěte dále :-)

Úvod: Na základě rad, i zde z fóra, se mi podařilo vyčistit přepínače Izostat (Isostat) v jednom měřícím přístroji. Dalo to dost práce je celé rozebrat, vyčistit, osušit a pak zase složit. Hlavně ta kontaktová péra bylo super dávat zpět. Zbytek už je docela sranda.

Nicméně se podařilo a přepínače jsou opět pohromadě a fungují tak, jak mají včetně všech mechanických závislostí.

Dotaz tedy zní: nechat přepínače tak jak jsou a nebo do nich stříknout nějaký konzervační a mazací přípravek? Zatím na nich není nic, jsou jen vyčištěné lihem a vyleštěné ubrouskem a uchošťouchem.
Jsem na cestě k šípku.
mi-ro

#2 Příspěvek od mi-ro »

Asi by bylo dobré promazat a ošetřit proti další oxydaci postříbřených ploch kontaktních per. Čím, to by bylo téma na dalších několik stránek. Co mě ale irituje je používání uchošťourů na čištění všeho možnýho. Lididi si myslí, že když se to dá použít na takový lidský orgán jako je ušní zvukovod, bude to dobré i pro elektroniku, nedej bože pro čištění videohlav. Z tý vaty se uvolňují vlákna buničiny který zůstávají na čištěných mechanismech. Co udělá takové vlákno vaty v přepínači může každý zkusit.
..to bude jen ňákej odpůrek
Hill
Administrátor

#3 Příspěvek od Hill »

Předpokládám, že těmi izostaty přepínáš jen malá napětí a proudy:
měls kontaktní pružiny jemně máznout kontaktní vazelínou, než jsi je složil. Stříbrná vrstva na nich je už totiž stejně narušená, takže bych za nějakou delší životnost při dostatečně malém přechodovém odporu nasucho hlavu nedal, ani kdybych měl dvě.
Z různých tekutých přípravků se obtížně vybírá - některé narušují plasty, jiné zadírají kontakty, další způsobují svody. Všechny sice na chvíli pomohou, ale časem se některá z nectností projeví. Záleží pak na tom, jaká vlastnost přepínače je v zapojení podstatná.
Achab

#4 Příspěvek od Achab »

V podobném případě jsem ty spínací jednotky vyměnil komplet za nové od Bučka. Se spolehlivostí není ani po několika letech problém, přepínač se ovšem nepoužívá často. U nových jednotek jsem vzhledem k delšímu skladování pouze mírně připružil kontakty.
Možná je i jiná firma která má samostatné díly se kterých je možné sestavit libovolnou kombinaci.
Neniu

#5 Příspěvek od Neniu »

mi-ro píše:Asi by bylo dobré promazat a ošetřit proti další oxydaci postříbřených ploch kontaktních per. Čím, to by bylo téma na dalších několik stránek.

No a mne právě zajímalo čím té oxidaci zabránit. Zkušeností v tomto oboru mám jen velmi málo.

mi-ro píše:Co mě ale irituje je používání uchošťourů na čištění všeho možnýho. Lididi si myslí, že když se to dá použít na takový lidský orgán jako je ušní zvukovod, bude to dobré i pro elektroniku, nedej bože pro čištění videohlav. Z tý vaty se uvolňují vlákna buničiny který zůstávají na čištěných mechanismech. Co udělá takové vlákno vaty v přepínači může každý zkusit.

Tak on ten "uchošťouch" je pro zvukovod dosti nebezpečný, protože může ve zvukovodu udělat hodně škody. Já je používám, myslím si, s rozumem. Ale jak jinak vyčistit vnitřek izostatu, který je plný nějakého sajrajtu? Něco zvládl líh v injekční stříkačce, ale něco prostě nešlo.
Jsem na cestě k šípku.
Neniu

#6 Příspěvek od Neniu »

Hill píše:Předpokládám, že těmi izostaty přepínáš jen malá napětí a proudy:
měls kontaktní pružiny jemně máznout kontaktní vazelínou, než jsi je složil. Stříbrná vrstva na nich je už totiž stejně narušená, takže bych za nějakou delší životnost při dostatečně malém přechodovém odporu nasucho hlavu nedal,....

Přepínačem se přepínají jen napětí a režimy přístroje. Proud jde přes bočníky bokem a ty přepínají relé. Někdo doporučuje WD, někdo silikon, někdo vlastně nic... to je pak těžké se rozhodnout :-)
Jsem na cestě k šípku.
Neniu

#7 Příspěvek od Neniu »

Achab píše:V podobném případě jsem ty spínací jednotky vyměnil komplet za nové od Bučka.

Toto je asi ideální řešení, ale dolovat pět izosatů ze staré dvouvrstvé desky je veliké riziko pro tu desku. Tři z těch pěti izostatů osm přepínacích doteků.
Jsem na cestě k šípku.
fredis

#8 Příspěvek od fredis »

Každopádně bych se obloukem vyhnul WDčku. To patří někam jinam.
rnbw

#9 Příspěvek od rnbw »

WD v ziadnom pripade nepouzivat.
Pouzivam na kontakty prepinacov sprej "Kontakt 60".
Cowley

#10 Příspěvek od Cowley »

Uchostour je paradoxne pouze do nosu! Do ucha nesmi prijit a pisou to na kazdem obalu :)
rnbw

#11 Příspěvek od rnbw »

To pouzivam iba na cistenie hlavy a kladky kazetaku. Aj tam sa to niekedy namota.
Sendyx

#12 Příspěvek od Sendyx »

Zhruba 90% izostatů, které jsem poslední dobou řešil, mělo pohyblivé kontakty víceméně v pořádku, ale zcela zaoxidované kontakty ve statoru. A to je velký problém vyčistit, aby to fungovalo po aspoň rozumnou dobu.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
MiraSt

#13 Příspěvek od MiraSt »

Cowley píše:Uchostour je paradoxne pouze do nosu! Do ucha nesmi prijit a pisou to na kazdem obalu :)
Já používám malý šroubovák. Nebo ploché párátko. :wink:
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Habesan »

Když se dotkneš bubínku, uslyšíš to.

Prý se vyskytovaly i zlacené Izostaty.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
BOBOBO

#15 Příspěvek od BOBOBO »

Každé zařízení na něčem končí . Přepínače isostat jsou jedním z nich ... Z důvody nejistoty výsledku a jeho trvání bych to nedělal , ale snad vyříznout z gumy na gumování přesný špalíček , na drát upevnit a odhadem vygumovat sirníky . Nejspíše odejde i trocha Ag , ale vše ostatní , zvláště vlákenné bych ani nezkoušel . Kontox 5 i 10ka spolehlivě zablokují mechanickou funkci , jedině hned namazat . Já používám zde nenáviděný olej na šicí stroje ...
Odpovědět

Zpět na „Součástky“