Tester vodivosti - pípák
Moderátor: Moderátoři
Tester vodivosti - pípák
Jedná se mi o to, že mám multimetr zapojený na měření jiných veličin a mezitím chci něco propípnout. Další malé, jednoduché zařízení.
Našel jsem tady toto
http://robodoupe.cz/2015/zkousec-vodivosti/#more-7959
přijde mi to dostatečně dobré, ale má někdo jinou osvědčenou konstrukci s dalšími výhodami ??
Děkuji za reakce.
Uvedené schéma výše by mi nevyhovovalo kvůli vypínači - další pracovní úkon navíc. Pokud zapomeneš vypnout, žere to baterku.
Autor si trošičku protiřečí, na jednu stranu vychvaluje malinké měřicí napětí a proud, na druhou stranu předurčuje zkoušečku pro odhalení přechoďáků, na což potřebuješ větší U a I, aby se malý R projevil.
Tyto pípáky běžně pípají při desítkách i stovkách Ω.
Používat tyto pípáky na přesnou hraniční hodnotu odporu asi nebude příliš šťastné, indikace píská / nepíská je dost okleštěná, pískat může při 0,1 Ω i při 199 Ω, pokud si nastavíš hranici 200 Ω a to už je přece rozdíl.
Pokud přece, tak bych radši použil OZ v zapojení komparátoru (třeba i nastavitelného) a měřený dílec do série s baterkou (pokud nevadí zkušební nap. 9 V).
pospisjak píše:Já osobně používám 9V baterii a do série piezo bzučák s měničem - naprosto nejjednodušší, co může být. Ale používám to v silnoproudu - v bytových instalacích, když potřebuju zjistit, co kam vede, jak otočit vypínač na zdi, atd. Je to příjemně malinké a hlavně - pověsím si to za krokodýlky na kabel o pár místností dál...
Totéž používám taky a, jak už před léty takové bzučáky někdo překřtil, říkám mu "Rémék" (patrně podle projevu jmenovaného v přímém přenosu z oběžné dráhy, kdy si těžce vzpomínal na češtinu a všechny pauzy mezi slovy byly vyplněné samohláskou "é").
Ale bez ohledu na jméno jde o veskrze užitečnou pomůcku.
Jedná se mi o to, že když mám neznámý plošňák s nepájivou maskou, takže jsou cesty špatně vidět (to nemluvím o vícevrstvých spojích) a potřebuji se zorientovat kde co vede, která součástka je spojená s kterou. Na tento účel to chci primárně použít.
Sendyx: takže jak píšeš, asi něco lepšího. Napětí 9V na tento účel mi přijde strašně moc.
Proto jsem se díval na to schéma s OZ.
pospisjak: píšeš pískat může při 0,1 Ω i při 199 Ω, pokud si nastavíš hranici 200 Ω a to už je přece rozdíl.
No ale pokud se nemýlím, právě tak to mají veškeré měřáky.
- Přílohy
-
piskacek_sch.png- (9.07 KiB) Staženo 835 x
http://www.belza.cz/simple/pisk.htm