Rohový úhelník

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
forbidden
Kontaktovat uživatele:

Rohový úhelník

#1 Příspěvek od forbidden »

Potřebuju si sešroubovat krabici z Al desek a chtěl bych použít něco jako rohový úhelník. Třeba toto, nebo toto. Akorát to potřebuju poměrně malý a ideálně se závity. Výšku max 10 mm, odvěsny cca 15 mm. Netuší někdo jako co to hledat a kde?
Dík.
jirkati

#2 Příspěvek od jirkati »

Nedávno jsem potřeboval Al krabičku na míru. Koupil jsem v OBI Al hranol 10 x 10, nařezal, vyvrtal a vyzávitoval. Dělal jsem kostičky i hranoly na celou výšku. Je to sice "nouzové" řešení, ale plně funkční. Už jsem takhle pár krabiček na přístroje spáchal, jde to dokonce i z desek bez ohýbání. Což se hodí, když seženeš jen duralové plechy, které se špatně ohýbají.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od forbidden »

Přesně na to to potřebuju, dělám skříňku z 3 mm hliníkovýho plechu na míru. Hranol 8x15 je v záloze, ale řezat 24 závitových děr se mi moc nechce.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od ZdenekHQ »

Nejde tam "narvat" obyčejný TEXy a vykašlat se na závity ?

http://www.kutil.eu/cs/eshop/spojovaci- ... 7504p.html
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Zaky

#5 Příspěvek od Zaky »

Závity vyřežeš maticovým závitníkem akušroubovákem, jde to opravdu rychle, pokud by se řezalo ručně sadovými závitníky, to by byla opravdu otrava.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od forbidden »

Ty samořezky jsou koukám moc dlouhý, ty by zavazely. Šrouby potřebuju co nejkratší, jen cca 8 mm. Úhelník by pak musel být jen z plechu a tomu moc nevěřím, že by drželo pevně.
Závity právě řežu klasicky sadou tří závitníků. Je to otrava. Ty maticový závitníky neznám, podívám se po tom. Dík.
Yarda1

#7 Příspěvek od Yarda1 »

Zkus si projít OBI nebo něco takového. Případně nehodily by se ti úhelníky z merkuru?
http://www.merkurtoys.cz/vyrobky/pasky- ... iky?from=0
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od forbidden »

Merkur je dobej nápad, jen tam nemají třístrannej. Koukám, že by se mi spousty těch různých tvarů hodilo do zásoby, abych furt nemusel řezat, ohýbat a vrtat každou hloupost.
samponek

#9 Příspěvek od samponek »

Prvně vyvrtej díry průměr 1.3 mm, potom zvětš na průměr 2.5 mm, pak závitníkem M3 v akuvrtačce s přepínačem směru chodu ( upravená ) . Mazat olejem, aby závity nebyly potrhané.
MATYCH

#10 Příspěvek od MATYCH »

mazat a chladit lihem
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od forbidden »

Mazání je samozřejmost, mažu i při vrtání, pokud mi záleží na přesnosti. Na předvrtání mám originál navrtáváky, je to daleko lepší, než předvrtávat klasickým menším vrtákem.
Jen nemám ty maticový závitníky, jsou docela drahý. Našel jsem třeba tento, jen zas nevím, jak upnout do sklíčidla ten čtyřhran. Na stopce by se to asi mohlo protáčet.
samponek

#12 Příspěvek od samponek »

Na stopce se to ve sklíčidle akuvrtačky neprotáčí ( ověřeno ) akorát se nesmí páčit, jinak zlomenina. Závit řezat po částech a furt měnit směr ž - ž - ž - ž hlavně když je hloubka třeba 10 mm a závitů je třeba 20 :D

Prvně díry projet závitníkem s jedním proužkem, na mělkých dírách v hliníku se může dvojka vynechat a pak trojkou ( bez proužků )
Naposledy upravil(a) samponek dne 04 lis 2015, 11:55, celkem upraveno 1 x.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od forbidden »

To jsem právě myslel, že se obejde bez změn směru otáčení. Píšou, že se tímto řežou závity najednou. Držet pevně v ruce vrtačku s nasazeným malým a křehkým M3 závitníkem a ještě šachovat se směrem otáčení se mi už nezdá.
samponek

#14 Příspěvek od samponek »

Bohužel jen s pravotočivým chodem to nejde, ( zvlášť u hlubších závitů už vůbec ne ) proto mám upravenou akuvrtačku, kdy prstem zmáčknu tlačítko a přehodí se směr, aniž by docházelo k páčení a šachování.

Když je potřeba udělat závity na třeba 20 kádéček, třeba čtverky do silnějšího plechu se to vyplatí. ( tady nejde o chlazení, ale o Ampéry )
Přílohy
KD503 na kotouči.JPG
(186.1 KiB) Staženo 98 x
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od ZdenekHQ »

To řezání akuvrtačkou jsem taky dělal, ale hlavně v hliníku musí být člověk opatrnej. Špony dokážou tu díru rychle zalepit a pak to zalomíš, jen to hvízdne...
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Odpovědět

Zpět na „Poradna“