Rohový úhelník

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
samponek

#31 Příspěvek od samponek »

Když už tak petrolej, či jiná lehčí ropná frakce, nebo normální jarová voda, zapatlaný ruce potom stačí opláchnout vodou.
mtajovsky

#32 Příspěvek od mtajovsky »

Olej ani jiné ropáky raději ne! Když jsem řezal závity M14 pro diody do radiátoru ve svařovacím usměrňovači, tak jsem na to zapomněl a první díru jsem mazal strojním olejem. Po chvilce to vypadalo, že závitník nedostanu už zpět ven. Hliníkové jemné špony s olejem udělají šedou mazlavou kaši, která tření mezi ocelí a slitinnou hliníku rapidně zvýší.
justyand

#33 Příspěvek od justyand »

Pokud se můžu zapojit - jako strojař - hliník dost maže ( podobné je to s mědí ) takže opravdu mazat lihem - nevím jestli se dají sehnat takto malé závitníky i pro slepé díry, ale byl by vhodnější ( tahá špony nahoru ).

Osobně bych to dělal ručně. Je to jen hliník - prdel je když v práci dojíždím závit, případně dočišťuji závit po kalení :-) To je pak tah
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od forbidden »

Čistej hliník to není, to se snad ani nedělá, je to AlMgSi0,5. S olejem mám zkušenosti dobrý (řepkovej, jak jsem psal), ale jen u vrtání a ručního řezání tou sadou. Oproti řezání na sucho je to hodně velkej rozdíl. Zkusím ten líh, jestli to bude rozdíl.
Standa99

#35 Příspěvek od Standa99 »

Pokud u toho hranolu nebude vše pravoúhlé a kolmé, tak to spojení nebude ono. Já bych zvolil tu rohovou spojku (z tvého prvního příspěvku) a šrouby s matičkama.
Škoda že tohle je drahé, používají to sklenáři.
.
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA :D
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od forbidden »

Hranol kolmej bude, koupím rovnou s rozměrama, který se mi hodí. Řezy pak líznu na frézce, aby to bylo trochu přesný. Díry snad ve stojanovce a svěráku zvládnu. Díry v plechu budou mít lehkou rezervu pro vyrovnání nepřesností. Ten úhelník z prvního příspěvku je právě moc velkej, nemám v rozích tolik místa, aby tam vešel.
petrfilipi

#37 Příspěvek od petrfilipi »

Na webu jsem našel toto: http://www.aliexpress.com/item/High-Qua ... 56559.html

Kdyby to tak bylo bez zahloubení (nebo ještě lépe úplně bez závitů, tak by to bylo ono.

Taky bych uvítal, kdyby někdo dělal hezké rohy a komponenty pro skříňky. Jednu takovou mám doma - v rozích 3D "ježek", na tom krásné profily, které mají drážku pro matičku, ... Prostě paráda a i průměrně zručný bastlíř je schopen vyrobit profesionálně vypadající skříňku.

Petr
Standa99

#38 Příspěvek od Standa99 »

Tohle by bylo taky ideální na šroubek + matičku.
.
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA :D
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od forbidden »

U číňanů jsem ještě nepátral, tak to tam ještě zkusím prohledat. Ty dva jsou naneštěstí furt velký.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od forbidden »

Tak jsem to nakonec udělal celý sám podle sebe. Nic vhodnýho sem nenašel. Je to z ploché hliníkové tyče 15x8. Nařezal jsem čtverečky 15x15, vyvrtal díry, vyřezal závity a hotovo. Závitník jsem použil tento. Osvědčilo se mi každej čtvereček při řezání upnout do svěráku mezi dvě silný gumy, aby to nebylo uplý tak natvrdo. Ruční akumulátorovou vrtačkou to pak šlo jak po másle. Mazal jsem nakonec tím lihem.
Přílohy
spojky.jpg
rohové spojky
(28.86 KiB) Staženo 78 x
fredis

#41 Příspěvek od fredis »

Hezké! Líh je na to výborné a vyzkoušené mazivo. Ale ta cena toho závitníku, to je tedy darda :cry: .
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od forbidden »

To mi vykládej, víš jak jsem se klepal, abych ho nezlomil? :lol:
lesana87

#43 Příspěvek od lesana87 »

Ale vypadá to luxusně. :)
p32

#44 Příspěvek od p32 »

Cena toho závitníku je naprosto v pořádku. Je to strojník závitník, takže je to něčem jiném než ruční s č.1,2,3.
Nedávno jsem se díval na cenu klasických čelních štípací kleští (velkých), co jsem našel ve sklepě po dědovi a musím je s citem opucovat, protože jsou jistě ze zlata. Je pravda, že to není žádné dnešní bláto, co prodávají za 1-2 stovky. :lol:
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od ZdenekHQ »

Narex je drahej, ale cena odpovídá kvalitě.

Mám elektrickou řetězovou pilu od Narexu - v podstatě jsem si ji už z náhradních dílů postavil znovu, ale být to aušus, tak shoří jako první motor a je konec.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Odpovědět

Zpět na „Poradna“