Zas jednou jsme světoví - máme světovou jedničku v oboru

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

Zas jednou jsme světoví - máme světovou jedničku v oboru

#1 Příspěvek od EKKAR »

http://archiv.ihned.cz/c1-64559890-gz-media-vinyl-lis
Celejch 30 let se nám svět posmíval, že si pořád držíme výrobu vinylovejch gramodesek, zatímco oni jedou na CD, SACD, DVD, BR a dalších optickejch médiích (na flash solid state paměti se zatím distribuce neděje, spíš jde o prodej formou on-line stahování z netu). Možná je to jen zásluha retro vlny a snobáctví, možná i trochu realistická chuť mít doma něco, co fyzicky nese záznam a ne jenom v elektrický podobě nějaký jedničky a nuly, podle kterejch nějakej čip syntetizuje (rekonstruuje???) "původní" průběh.
Ale je to hezký bejt zas jednou v něčem nej na celý Kouli ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Habesan »

A některý ty desky se dělaj z MP3.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

A taky se už zase rozmáhá produkce audiokazet: http://byznys.ihned.cz/c1-64827460-nast ... position-3 . Kdo má Deltu, SM-260/261 nebo K-710, má výhodu ... :lol: :lol: :lol:
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Celeron

#4 Příspěvek od Celeron »

Hele, já mám někde doma Tesla A3. Myslíš, že to půjde přehrát? :) No a když ne, tak mám ještě soňáckýho Wolkmena a autoreverz od Philipsů. :wink:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Hill
Administrátor

#5 Příspěvek od Hill »

Přiznám se, že jsem spolupracoval na studentském projektu Gramodeska aneb vinylová budoucnost mladých autorů (u některých nahrávek jsem připomínkoval hlavně vyvážení, někde to pomohlo, jinde autor trval na tom, že například utopený zpěv je tvůrčí záměr, no a také jsem se dostal mezi drobné sponzory).
Jsem rád, že je o desky stále zájem. Přece jen letos je to, jestli dobře počítám, 137 let od Edisonova přihlášení patentu na fonograf. Za tu dobu se v oblasti mechanického záznamu zvuku stále hledaly a nacházely nové a nové cesty k zlepšení kvality, hrací doby, odolnosti a trvanlivosti, no řekněte - nebyla by to škoda tuto sbírku historických zkušeností jen tak zahodit jen proto, že jedničky a nuly mají proti analogu jisté výhody? Pořád mají totiž jednu podstatnou nevýhodu - nutnost kódování a dekódování. Naproti tomu gramodesku lze přehrát relativně jednoduchými prostředky.
Že nejsem nekompromisní hifista, natož purista, to už je o mně známo. Ale vítám to, že vinyl je u nás rozšířenější, než jen v těch rezervacích, které jsem zmínil v článku o zlepšení odstupu gramofonu. A Loděnickým fandím.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Habesan »

Neurychluje se při přehrávání "relativně jednoduchými prostředky" opotřebení desky?
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
konosuke

#7 Příspěvek od konosuke »

Gramec a vinyl, to jsou kultovní předměty not for casual customers...v tom případě bychom mohli obnovit výrobu magičů cívkáčů, konstrukční plány neukončeného projektu Tesla B135 někde v archívu budou případně, rozšířit o 2-stopou verzi.
O čínském vehiklu - vizuálně vzato kopii Teac X3 něvidno, něslyšno, jo a pásky ? Na sklonku éry Emgeton nebyl vůbec špatný a jestli RMG Int. (lic.Basf) dosud vyrábí to nevím.
http://www.vintageaudio.cz/prodej/zazna ... lusenstvi/
Pro audio kazety syst. CC budoucnost nevidím jo pokud nejde o top model decku Nakamichi Drahouš nebo Tascam za půl ceny ojetýho auta, kdo na to má ?
Naposledy upravil(a) konosuke dne 08 lis 2015, 10:39, celkem upraveno 1 x.
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Artaban001

#8 Příspěvek od Artaban001 »

..mám nějakýho Panasonica, kterej ještě neměl možnost poznat audiokazetu a .. ani CD. I když obojí umí.. Oboje média už nevlastním.
Obrázek
Hill
Administrátor

#9 Příspěvek od Hill »

Habesan píše:Neurychluje se při přehrávání "relativně jednoduchými prostředky" opotřebení desky?

Ten podstatný rozdíl je ve slůvku "relativně".

Těmi "relativně jednoduchými" prostředky jsem pochopitelně mínil slušný gramofon, podle systému přenosky buď s předzesilovačem s korekcí RIAA nebo bez něj, a obyčejný analogový zesilovač. Bez procesorů, přesamplování, dekódování, D/A převodníků, bez starosti o správný kodek...
Záznam na desce se při slušném uložení neznehodnotí a lze jej přehrát ještě po letech. Přesypání do jedniček a nul klidně může ještě počkat, nehledě k tomu, že některé nahrávky existovaly jen na válečcích, šelakových deskách nebo se řezaly i do rentgenových filmů, šumí, praskají, zkreslené jsou... Přesto mají stále cenu, protože v době vzniku neexistovala lepší technologie pro záznam legendárního hlasu nebo dokumentu, jiný záznam prostě není, natož digitální.

Kdybych tam napsal "naprosto", tak bych za tím viděl gramofon třeba bez jakékoli elektřiny, poháněný závažím, s rychlosti stabilizovanou například odstředivou brzdou z rotační telefonní číselnice a zvukovku s akátovým trnem místo hrotu opřeným o dvě membrány na piksličkách po čajových svíčkách, z každé z nich jednu hadičku do jednoho ucha. A celé raménko udělané klidně i z plochého štětce, zavěšené na tkaničce od bot a vyvážené maticí M8.
Hrálo by to hrozně, ale jedno přehrání by záznam ještě nevratně nepoškodilo.
konosuke

#10 Příspěvek od konosuke »

Celeron, A3:
samozřejmě, bez problémů, audio kazeta vyniká plnou kompatibilitou mono či stereo, stejná hrací doba, stolní deck, přenosný jezevčík, auto rádiopřehrávač nebo walkman. Slušné kazety jsou dodnes dostupné, dneska příkladem Maxell UR90 v OKAY elektrospotřebiče za 39Kč/ks.
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
mtajovsky

#11 Příspěvek od mtajovsky »

Mám k tématu okrajovou otázku. Pořád provozuji stařičký Tesla NC440 z roku 1975, kupodivu mi v něm nikdy nic neodešlo, ani talíř, až na vytahnou gumičku. A k tomu je dotaz - protože si přehraju desku poměrně zřídka, je gumička náhonu v období klidu shozena z talíře, a tudíž není napnuta. Myslíte, že to má pozitivní vliv na její životnost - vytahání, nebo je to hloupost?
konosuke

#12 Příspěvek od konosuke »

jasně že ano, v době nečinnosti gramofonu shodit řemen z kladky motoru (nebo talíře) doporučuje se, naštěstí, čtyřhran pro NC-440, 450...dodnes dostupný je
TAKJAN

#13 Příspěvek od TAKJAN »

Kde bych měl shánět řemínek do Aiwy AD-F410? Je to asi jen obyč. krám, ale že bych zkusil kazetu po 15ti? letech? Ještě k tomu když jich mám asi 120, vše chromky ale docela dost i metalek.
Celeron

#14 Příspěvek od Celeron »

Ame Hradec Králové. Samozřejmě si musíš vybrat z univerzálů.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
TAKJAN

#15 Příspěvek od TAKJAN »

To by šlo, není to tak daleko. dík
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“