panelový multimetr DMK 16 a měřící transformátory
Moderátor: Moderátoři
workhard píše:Na snímání proudu do motoru od vrat jsem si namotal tráfko, co při primárním proudu 0,8A dává do 18kΩ cca 2V. Feritové jádro 20x20mm. Při připojování primáru jsem párkrát škrtnul a multimetr na sekundáru udělal pápána odpor se totiž zapomnělo.
0,8A * 18kΩ / 2V = 7200 závitů, to není měřicí trafo proudu, ale zapalovací cívka
Jednoprůchodový proudový trafo 50/5A má na sekundáru 10 závitů ! a podobný jádro. To je trochu rozdíl, ne ?
http://www.voltmetr.cz/meridla/merici-t ... -tr-1.html
- radioelectrum
To že měřící trafo nesmí být naprázdno, je pro mne novinkou kterou budu samozřejmě respektovat.
Když budu chtít měřit příkon zařízení na 230V řekněme do 200W jaké měřící trafo s jakým převodovým poměrem mi tedy doporučujete ?
Na fotce jsou ty bočníky, že by byli 0,015R se mi nezdá, to je opravdu málo to je 15R ? Pokud to nebude nezbytně nutné tak nechci zasahovat do vnitřku a měnit bočníky.
Jde mi spíše o možnost měřit přesně třeba na desetinu W než měřit kolik žere svářečka či cirgula.
- Přílohy
-
P1160209.jpg- (135.28 KiB) Staženo 59 x
-
P1160208.jpg- (140.27 KiB) Staženo 61 x
Pro jednofázové měření by bylo možné zařadit bočník přímo do nulového vodiče (samozřejmě nepředpisově).
Jinak bych šel do nějakého malého proudového trafa 40-60A a převodní poměr bych upravil počtem průvleků.
U těch malých traf je zapotřebí dodržet odpor vedení k bočníku do cca 100mR.
Pokud by jsi chtěl jednofázově větší citlivost, tak buď změnit ten snímací odpor na 0,15R, nebo měřící trafo 10:1, to by jsi si ale musel udělat sám, třeba úpravou nějakého toho hotového trafa.
Na nastavení citlivosti tam ale takový poměr není, takže digitálně by ti to ukazovalo 10x proudu a výkonu jako pro 5A rozsah.
Může být - záleží na převodvém poměru:TAKJAN píše:Všechny trafa, které jsem měl rozdělaný, měli stovky závitů na sec..
p = N₁ / N₂ = I₂ / I₁
V trafu s velkým primárním proudem ty stovky klidně vyjdou. Menší sekundární proud taky počet závitů zvýší. Například uváděný MTP 50/5A se sekundárem 10 závitů by v provedení 50/1A měl 50 závitů apod. Převodový poměr se mám dojem současně značí "K".