symetricke napajeni

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jimihendrix

symetricke napajeni

#1 Příspěvek od jimihendrix »

Zdravim bastliri.

Poprve jsem se na sve ceste audiotechnikou dostal k polovodicum a tranzistorum a hned potrebuji radu. Stavim si domaci studio a jako epicentrum jsem pro svou praci zvolil staricky mixpult transmix102. Jiz jsem vypreparoval stavajici sekce eq a nahradil je pasivnimi obvody s indukci. Nyni se chystam na vymenu vyschlych kondu v napajeci casti. A v neposledni rade budu kazdy kanal doplnovat novym mic. preampem. Zde vsak vznika problem...resp jedna z moznosti ktera sebou ten problem nese. Nez ji vypustim z hlavy tak se zeptam zde primo Vas. Chtel jsem pouzit obvod s OZ, ke kteremu potrebuji sym. napajeni a jak byva zvykem konstrukce napajeni mixu tuto moznost neposkytuje. Na netu se toho vali radka, jak z nesymetriky udelat symetriku, spis se jen ptam jak to bude se zemi? Budu potrebovat zachovat povodni nesym. napajeni pro stavajici tranzistory a k tomu udelat zvlast vetev se symetrikou pro mikrofonni predzesilovace. Uvadim jeste ze stavajici napeti je po filtraci 40V a ja bych potreboval zvlast jeste napeti v rozmezi +-5 - +-15. Varianty s temito preampy a timto napajenim se jen tak nechci vzdavat pac v budoucnu bych chtel ke kanalum jeste pridelat vca compressory ktere potrebuji take sym. napajeni. Tudiz se ptam. Pujde to vyresit?
ZVUK2000

#2 Příspěvek od ZVUK2000 »

Hod sem foto zdroje a trafa. Co jsem viděl tak tam bylo trafko 2x24V. Ale jako symetrické to použité nebylo. Napětí cca 40V by mělo být pro mikrofonní fantom a pak snížené na 15V pro elektroniku. Pokud je to samé tak by to šlo v pohodě upravit.
jimihendrix

#3 Příspěvek od jimihendrix »

http://www.wsw.cz/99WSW_FOTO_SPECIAL/RUZNE/TM102h.jpg - foto zdroje
http://www.wsw.cz/99WSW_FOTO_SPECIAL/RUZNE/TM102f.jpg - schema samostatnyho kanalu.

Lepsi verzi bohuzel nemam. Pokud to ma phantom tak jedine na pinech 2 a 4 na vstupnich dinech...nicmene napsano to nikde neni. Ackoliv pouzit to chci do budoucna. A jinak ano sekundar ma 2x24V
frpr666

#4 Příspěvek od frpr666 »

AIMTEC AM1D-2412DZ
Dual output
Převodník: DC/DC; 1W;
http://www.tme.eu
120kč
Radim

#5 Příspěvek od Radim »

Já bych tam žádný DC měnič nedával, pokud to nebude nezbytně nutné.
Je velice obtížné odstínit vysokofrekvenční rušení, pokud se tam mají vyskytovat vysoce citlivé vstupy a zesilovače, jako je ten mikrofonní.
vedle citlivých vstupů pak může DC rušení ovlivňovat i všelijaké zpětné vazby v dalších zesilovačích a zavádět tak všelijaká záhadná rušení nebo i zkreslení.
Dc zdroj, pokud už musí být, tak jedině umístěný zvlášť u zásuvky a do mixu přivádět už zpracované dobře vyfiltrované nízké napájecí napětí.
Ale ještě lépe, protože mixpult nebývá žádný žrout elektřiny, použít klasické napájení, trafo s usměrňovačem a další bižutérií.
jimihendrix

#6 Příspěvek od jimihendrix »

Napadlo me to...tato verze transimixu je oproti tem starsim vybaven trafem uvnitr pristroje coz negativne vnasi brumy do signalu. Premyslim nad koncepci trafo i s napajecim a filtracnim obvodem dat do samostatne bednicky a udelat to externe...kdyz uz nic tak aspon se zbavim magnetickeho pole z trafa. Takze jsem i tedy uvazoval o samostatnem trafu pro symetricke napajeni...otazka je mit externe dve trafa - nebudou v pristroji vznikat zemni smycky? V tom pripade bych to zkusil vyresit nechat namotat trafo sec. 1x 48V (misto puvodnich 2x24) pro nesymetricke napajeni puvodnich obvodu + fantom pro mikrofon a 2. sec. cca 30V pro symetriku cca +-15V ?
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“