Přednášky prof. Kulhánka - vesmír, SI a další
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Přednášky prof. Kulhánka - vesmír, SI a další
https://www.youtube.com/watch?v=Y8WPDq3kNYI
https://www.youtube.com/watch?v=lDJfPWbkn-8
Najít se dají jak na youtube, tak na webu www.aldebaran.cz , popř. pod termínem "Fyzikální čtvrtky".
Chybí nám ke štěstí asi 96% vesmíru - o této části nevíme vůbec nic a nejsme ji často schopni ani zaznamenat, vrací se na svět slovo "éter", i když v jiné podobě jako "vibrace vakua" atd atd atd
Upozorňuji na slovo současné , protože za posledních pár let se mnoho věcí změnilo, hlídejte si datum přednášky.
Koho nezajímá vesmír, tomu doporučuji alespoň přednášku o změně definic jednotek SI, chystanou na rok 2018.
https://www.youtube.com/watch?v=oHrXjolhI-k
Spousta věcí je k zamyšlení, přitom podaná s jistým nadhledem a humorem.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Dobrá hláška byla, že na otázku ohledně velkého třesku nějaký student odpověděl, že "je to ve hvězdách" a dostal plný počet bodů.
Taky se umí hezky přeřeknout, např. "upustil tašku s nádražím", nebo "odjel do Ameriky, protože Einstein neexistoval"...
Stále mi však nejde do hlavy ( i když je to zřejmě pravda ) jak může být Země stará 4.5 mld let, když Slunce za každou vteřinu ztratí 400 miliónů tun ve fotonech a cca 400 mil tun hmoty v neutrinech.
Jak je možné, že když se tak moc zhubňuje, že ještě nezmizelo a má ještě svítit 5 mld let. Buď té hmoty tam je tak strašně moc, nebo to nechápu.
Do jaderného reaktoru se musí každý rok přidat trochu nového paliva a do Slunce ho nikdo nepřidává a přesto stále funguje.
Někde jsem slyšel, že Slunce bylo před 10 000 lety dvakrát větší než teď a Země je stará asi 6000 let. Taky je divný, že staré civilizace používaly beton a flexky na stavbu piramid a zdí a všechno zmizelo
Víc by mě pasovalo, kdyby Země a život byla před 6000 lety stvořena Bohem, než že se to stalo samo.
U všeho se entropie zvyšuje, složitější struktury mají snahu se rozkládat na jednodušší. I ty kádéčka časem zrezaví, když jsou na zahradě ve vlhku a mrazu.
A taky na Měsíci by za tu dobu měla být vrstva prachu několik metrů, ne jenom pár centimetrů, když tam prach a šutry z vesmíru padají 4.5 mld let a není tam vzduch, který byt to někam odfouknul.
Uvědom si, že co do hmotnosti Slunce a vyzářených ztrát se pohybuješ v úplně jiných řádech. Navíc Slunce se neustále mírně smršťuje (ale ne na polovičku, jak jsi někde slyšel Ty) a tím vlastně "přikládá" do svého fúzního reaktoru, který je jen a pouze v jeho poměrně malém středu, a jehož "tepelný" výkon to smršťování naopak dost brzdí, aby byl neustále v rovnováze.
Holt příroda, ta si ví rady, a vydrží opravdu i miliardy let....
Toho usazeného prachu na Měsíci se mi zdá naopak za tu dobu strašně málo.
samponek píše:Problém je, že 252 288 000 000 000 mil tun si neumím představit a můj rozum nechápe kde se tolik může vzít
Možno Ťa postihne to, čo postihlo Lucy a tvoj rozum pochopí. Nesťahuj gate, keď brod je ešte ďaleko...Mimochodom, je to veľmi dobrý sci-fi film a nájdeš ho aj na Lucy - film
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele: