Instalace v šachtě paneláku

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
FERYACT

Instalace v šachtě paneláku

#1 Příspěvek od FERYACT »

Zajímalo by mne zdali by revizák měl připomínky viz přiložený obrázek.
Jsem už mimo činnou službu.
Přílohy
P1000766.JPG
(214.78 KiB) Staženo 459 x
TAKJAN

#2 Příspěvek od TAKJAN »

Měl, ale to je vše, co může dělat. Pokud nenapíše kladnou revizi, napíše ji jiný, od stolu..
FERYACT

#3 Příspěvek od FERYACT »

Když mne chtěli dostat z firmy tlačili, abych dělal revizáka.Raději jsem odešel.Jestli můžeš hoď číslo normy kde se řeší souběh silového a slaboproudového kabelování.Já to z domu asi nenajdu.A zarevizuju si sám.Díky předem.
Eleman

#4 Příspěvek od Eleman »

Bohužel celkem běžný úkaz. Viděl jsem i horší a bez té plastové krytky na silové svorkovnici, :twisted:
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Kvicala_r

#5 Příspěvek od Kvicala_r »

Největší bordel v tom ale dělají net provdeři s jejich skvělou prací - však stačí, když ping je na rozumné hranici...
monterjirka

#6 Příspěvek od monterjirka »

FERYACT píše:... hoď číslo normy kde se řeší souběh silového a slaboproudového kabelování...

Souběhy se řeší především kvůli "indukci" z jednoho vedení do druhého...
Tady bych podle ČSN 33 2000-1, ed.2 dokázal napadnout, že to není provedeno odborně, na dobré řemeslné úrovni, nejsou použity správné materiály,...
A předpokládám, že nebude splněn požadavek ČSN 33 1500, ČSN 33 2000-6 a Stavebního zákona na dokumentaci skutečného provedení!
pavoucisit

#7 Příspěvek od pavoucisit »

Jo, hlavně ty dva ptáci s tím motejlem mi tam vadí, určitě jsou dřevěný. Jasná příčina v případě požáru.
kovar

#8 Příspěvek od kovar »

Co se Ti na tom nelíbí?
Vždyť se to celé zavře dvířky! :D
Lepší vrabec v hrsti nežli blechy v srsti.
FERYACT

#9 Příspěvek od FERYACT »

Problém není v tom jestli se mi to líbí nebo nelíbí.O několik pater níže jim nějaký soudruh tlustoproudař přištípl kabel a oni ani po 10 reklamacích nebyli schopni přijít na závadu.Chvilku signál byl a zase ne.Zda tedy ledabylý způsob instalace nebyl příčinou poškození.
Achab

#10 Příspěvek od Achab »

Na fotce to musí být nějaký větší panelák, u pár bytů většinou bohatě stačilo použít rezervní trubky pro rozhlas po drátě a telefony. Pro domácí telefony se při rekonstrukci často používá pouze 1 kabel nebo jsou v lištách takže prostorová rezerva v těch stoupačkách je většinou dostatečná.
FERYACT

#11 Příspěvek od FERYACT »

Máme 8.pater.Nejde a žádný aktuální problém.Jde o starší věc.Ale pokud by ještě dnes byly námitky na instalaci jak to vypadalo před léty?
Achab

#12 Příspěvek od Achab »

Před léty nic mimo ten DR, ST, a DT v podstatě nebylo, trubky a krabice pro tyto obvody byly v těchto elektrorozvodných jádrech běžně předpřipraveny z výroby takže podle tehdejších norem OK. Obvody DT často procházely přímo přes bytovou rozvodnici, zvonky byly přímo v ní.

Současné znění normy nemám k dispozici ale domnívám se že i zde platí že stará zařízení můžou zůstat do rekonstrukce. V tomto případě ale již šlo o zásah do původního zařízení takže by mělo být uvedeno do souladu s platnými předpisy. Podle praktického provedení to asi moc v souladu nebude...
drabek06
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od drabek06 »

Dělám technika ISP a už poměrně dlouho taháme v el. stoupačkách v panelácích svůj husí krk v jednom kuse z posledního patra až do přízemí, do našeho rozvaděče. Pak je instalace jednoduchá, páč si v potřebným patře naříznu krk a zde protáhnu kabel dále k bytu. Pokud v baráku nemáme vlastní krk, tak se samozřejmě snažím využít stávající, ale velice často se stává, že krk končí v patře nad podlahou a v průchodu mezi patrama nic není, takže se musí rozdělat spodní část rozvaděče, kde jsou hl. jističe od bytů a kabel ručně poslat o patro níž. Pokud má panelák 10 pater, tak to je vysloveně lahůdka :lol: A jinak občas taky vidám změť kabelů co je zde na fotce, občas je i něco naše, ale jsou to převážně historický věci. Na funkci el. rozvodů, nebo dat. rozvodů souběh nemá vliv. Ještě jsem se nesetkal že by byl problém kvůli rušení, nebo indukci něčeho někam . . .
FERYACT

#14 Příspěvek od FERYACT »

Šlo mi hlavně o klubko drátů na obrázku dole.Jestli to tak dělají všude?Dělal jsem na sálových počítačích a ty při snížené vlhkosti zlobily.
Achab

#15 Příspěvek od Achab »

No, mě to připomíná to co mě říkal kolega pár let po sametové revoluci u celkem známé nejmenovné firmy: "Josefe ty blbče tady jsi v Brně a ne někde na statku, záruka je dva roky a pak nás to nemusí zajímat."

Tu já který jsem vyšel z rodu starých řemeslníků bych ho nejradši kopl do pr... ale stejně nic nenaděláš - eskadona jede dál...
Naposledy upravil(a) Achab dne 23 lis 2015, 08:15, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“