Elektronická zátěž
Moderátor: Moderátoři
K tomu mě vedla myšlenka, že koupím tranzistor s neurčitými parametry za spoustu peněz a on shoří.
Už mám hotový oboustranný spoj ve verzi pro 5 tranzistorů. Jedná se o stejné zapojení s doplněním o další 2 páry operačních zesilovačů LM358.
Snímací rezistory uvažuji 0.22Ω 25W a místo rezistoru 2K v řídícím děliči bude 2K2. Tím by se řízení proudu pohybovalo od 0 do 9.9 A na jeden koncový stupeň.
Uvažuji o tranzistoru z původního zapojení IRFP150PBF. Bohužel 5 ks na Farnelu s dopravou vyjde na 830 Kč.
Už jen rezistory na E-Bayi jsou nejlevnější 5ks za 250,- Kč.
Máte někdo tip na vhodný levnější typ? Už jsem strávil mnoho času vybírání vhodného tranzistoru. Už mě to nebaví.
- feliz_navidad
Pro zpětnou vazbu mám digitální ampérmetr s bočníkem ze dvou paralelně spojených rezistorů 0.003Ω 1%.
Spíše než kritizovat bych potřeboval poradit s tím tranzistorem.
- feliz_navidad
Zapomeň na výkony víc jak 100W v lineárním režimu z jednoho tranzistoru. Bez ohledu na katalogové údaje je maximální trvalá ztráta při velmi dobrém nuceném chlazení cca 50-60W z TO247 a podobných pouzder.
Nikde nepíšeš o maximálním napětí na zátěži, to je taky podstatný údaj pro výběr výkonového prvku!
To cos vybral (IRFP150PBF) - podle toho co píšeš výše, nemá v SOA uvedenu křivku pro DC zatížení. Pokud to srovnáš s IXYS, který jsi uváděl dříve bude DC podstatně níž, ale to je jen předpoklad. V reálu bych pořídil jeden dva tranzistory a tu SOA si ověřil.
Nákup levných tranzistorů na Ebay, nákup čehokoliv extra levného je česká nemoc.
Z ho..a bič neupleteš.
Ale třeba budeš mít štěstí.
Spíše ale za poloviční cenu dostaneš v lepším případě pouze poloviční kvalitu.
Zkus napsat do gůglu fake tranzistory a podívej se na obrázky, jak se může lišit velikost čipu ve stejném pouzdře od fake výrobců.
https://www.google.cz/search?biw=1408&b ... F0wbc7BNM8
- Přílohy
-
IXFN 180N15P.png- (34.4 KiB) Staženo 105 x
-
IRFP150PBF.png- (102.38 KiB) Staženo 68 x
O fake tranzistorech vím. Zatím jsem měl na součástky na e-bayi stěstí. Je jasné, že výkonové tranzistory by mě mohly zklamat. Proto hledám na farnellu. A hledám dobrý poměr mezi výkonem a cenou.
To nejsou moje čísla - napsal jsi je ty barnodaji.
Opravdu umí? Možná chlazený kapalným dusíkem.
Jinak těch 300W z toho nedostaneš pryč.
Na jednu stranu se bavíme o reálném případu a na druhou stranu tady teoretizuješ.
Kladl jsem jasné dotazy se slovem "Prosím".
A vy odpovídáte zcela mimo mísu.
Toto zapojení není jediné na celém světě.
Kdyby člověk pořád přemýšlel jak udělat všechna zapojení co nejlépe, tak neudělá nic a už vůbec nic se nenaučí.
Ale jsem si jist, že bude fungovat skvěle pro moje potřeby.
Ještě můžeš namítnout, že tam mám malý chladič a už tě kopnu do p*dele
http://www.ges.cz/cz/mosfet-n-fet-tranz ... 13236.html
tak jich pár mohu poslat na vyzkoušení (za poštovný)