Konstrukční krabičky

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
so92

Konstrukční krabičky

#1 Příspěvek od so92 »

Ahoj, chtěl bych vědět, jak je to v praxi s konstrukčními krabičkami (viz http://www.ges.cz/cz/elektronicke-soucastky/krabice-skrinky/SAN.html)

Má s nimi někdo zkušenosti? Jak se do nich uchycuje například DPS? Děkuji
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

různě, některé mají uvnitř nálitky, některé nic a musíš si přišroubovat distanční sloupky nebo něco dovnitř přilepit.
feliz_navidad

#3 Příspěvek od feliz_navidad »

Většinou jsou tam výstupky se slepou dírou. Tady je to vidět trochu líp: http://www.krabicky.cz/plastova-krabicka-kp-17-a.html Některé nemají nic.
monterjirka

#4 Příspěvek od monterjirka »

Několikrát jsem různé krabičky nejen z GESu použil, plast, který se celkem dobře opracovává i doma, pevnost pro některá použití naprosto vyhovující, někdy by to chtělo trochu "bytelnější", některé krabičku mají uvnitř nálitky, do kterých se dají zašroubovat krátké šrouby držící DPS.
Občas se hodí i to, že u některých krabiček lze místo standardního čela dokoupit čelo z barevného plexi.

Někdy je trochu problém se spojovacími šrouby, při dotažení praskne sloupek,...
Ale celkově to není špatné pro některé konstrukce ty krabičky používat.
Kvicala_r

#5 Příspěvek od Kvicala_r »

Používám je skoro pro všechny konstrukce (i když mají omezení sand 50V skrz ABS materiál). Na ty sloupky si našroubuju plechové dno a do něj už pak dělám úhelníky/distance na PCB. Ten plech uzemním, takže se to trošku zpevní a z hlediska el. je to torchu bezpečnější.
Achab

#6 Příspěvek od Achab »

Taky jsem většinou použil nosný plech (hlavně pokud nese nějakou těžší součást), případně pro zpevnění i s ohybem a více kovovými distančními sloupky. Rohové distančky mohou být prošroubovány přímo přes nožky přístroje takže váha je na plechu a skříňka je jenom "nesená".

Nejsem si ale jistý tepelnou odolností těch skříněk - údaje se poněkud rozchází. Současně potřebuju umístit trafo které dosahuje teploty až kolem 65℃ a vzdálenost od stěn je cca 8mm. Nevím jestli to vůbec zkoušet nebo použít aspoň ventilátor.
Kvicala_r

#7 Příspěvek od Kvicala_r »

Ve všech svých výtvorech používám tráfko. U stab. zdroje je taky jistě kolem 60C a nemá tam o moc víc místa - ale ta krabička má i ventilační otvory.
Achab

#8 Příspěvek od Achab »

Právě když se otvory překryjí montážním plechem ve výšce 4mm tak se proudění vzduchu omezí, shora by mělo být 8mm po kryt skříňky tl. 3mm (KP30). V uzavřeném prostoru bude teplota jistě značně vyšší než těch 65℃ a to jsem měřil při zatížení 80%.

Max. okolní teplotu těch polystyrenových skříněk jsem našel od 75℃ do asi 95℃. U různých výrobců se ale pravděpodobně jedná o odlišné složení plastu nebo hodnoty za jinak definovaných podmínek.
feliz_navidad

#9 Příspěvek od feliz_navidad »

Já vím, že bastlíř na to háže bobek, ale ty polystyrenový krabičky zpravidla nejsou specifikované pro síťové napětí. Takže trafo tam nemá co dělat.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“