Vysilač Černá hora , listopad 2015
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
Zkrátka: co jde chytit na anténu bez zesilovače, to má aspoň šanci nerušeně hrát.
Jirko, to, že vidíš na Černou horu, ještě nic moc neznamená: taky na ni vidím, přesto mám z téže antény úrovně K40 a K60 stejné, zatímco na K38 je signál o 8-11 dB silnější. Řekl bych, že to má co dělat s natočením vyzařovacích diagramů vysílacích antén. A, když je ta "díra" v diagramu kilometr široká, těžko dáš anténu tam, kde ten signál je.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ono je to tak, že to jako vždycky dotáhli do stavu, kdy to stojí za ho... a nelze s tím pořádně nic dělat. A to jsem ještě kdesi zahlédl, že zkouší i QAM-256.
Jaksi nikdo nepočítá třeba s tím, že existuje les a vítr...
A tak zase vrátíme směrovky, filtry a paraboly.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Jestli to vůbec někdo ví...
Případně koupit zesilovač se vstupními propustmi na K38, K40 a K60.
To se týká jak Satana v Trutnově, tak Terozu v Lošticích (tam je možné nakoupit i mimo provozní dobu, když znáš objednací čísla toho, co potřebuješ, a nevyžaduje to ladění, případně sis to nechal předladit a je to tam uchystané: koupíš to vedle v tvarůžkové cukrárně, dojdou ti pro to). Jen jsem zvědav, kdy do Loštic zase bude možné přijet aspoň z jedné strany po staré státní. Zatím to jde jen přes Moravičany a cesta teda nic moc....
Tím myslím, že takový linkový zesilovač 415X nebo 466X, případně aktivní rozbočovač 447X nebo 423X koupíš v Lošticích i o víkendu; naproti tomu třeba typ s propustmi pro čtyři kanály 470X/21/38/40/60 skladem nemají a musí ti ho předladit, ten je lepší objednat.
Když nemám cestu kolem, co se dá dělat, objednám. A často ani nehraje roli, jestli jde o Teroz, Teson, Ivo, ZVT, Omko...
Právě, že vysílače na Černé hoře využívají i okrajové kanály 21 a 60, a těsné frekvenční sousedství signálů LTE a CDMA těžko jinak ošéfovat, musí se začít těmi zádržemi. Na LTE, jak jsem psal, se mi osvědčila zádrž Fagor LBF790, navíc jde přímo našroubovat na F-konektor linkového zesilovače nebo rozbočovače. Zádrž na rušení pod 470 MHz jsem v takovém provedení nikde nenašel (a jak by se to kaskádovalo!), tak se prostě zařadí do anténního koaxu o kousek výše. Alespoň tak daleko, aby se mezi ty matice vešly prsty popřípadě klíč na dotažení.
Někdy se tyto filtry hodí i tam, kde není žádný předzesilovač - některé DVB-T přijímače mají hanebnou selektivitu vstupu, což normální uživatel, který nemá možnost srovnávat s jiným přijímačem na témže kabelu pověšeným, stejně sám nezachrání, servis tu selektivitu také nijak výrazně nezlepší, takže, co nezachrání zádrže, musí zachránit nákup tuneru jiné značky...