Balancování článků Li bez elektroniky
Moderátor: Moderátoři
Balancování článků Li bez elektroniky
Mám 6s LiIon 20Ah, napětí jednotlivých sekcí článkú zobrazuje toto: http://www.aliexpress.com/item/3-in-1-L ... eb201560_9
V případě že zjistím na že se napětí článků liší o více než je zdrávo (0,1V), rozpojím 6s, a spojím na 6p. Po určité době mají všechny články stejné napětí a znovu je můžu spojit 6s.
Baterie v plechové skříni, aby v případě zahoření nedošlo k dalším škodám.
Co vy na to?
Nejlepší výsledky balancování jsou při napětí kolem 3,8V na článek, t.j. téměř vybitý.
Vyrovnávací proud se pohybuje v řádech desítek mA.
t=62473.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Teprve nabíjení probíhá s balancováním. Sám mám aku šroubovák předělaný z NiCd na LiIon a nebalancuji je ani při nabíjení. Po asi 20 cyklech jsem je chtěl balancovat a nebylo potřeba. Jen prostě člověk nesmí čekat až mu to nedotáhne poslední vrut, ale nabít je včas když už cítí že ztrácí výkon. Jinak modelářské LiPol se rozhodí mnohem víc, ale to je asi díky tomu že se z nich tahají max proudy, špičkově až 90C. 10 až 20C je normální zátěž na pohodové polítání s rekreačním modelem.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Mám to tady na stole, životnost několik nabití, potom čistá nula a články zničený
Naštěstí bez exploze.
I tohle Samsung umí....
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Příčinu budu teprve zjišťovat, až rozeberu elektroniku. Logicky to měla po vybití odpojit. Zatím to Samsung řešil tak, že po pár "záložních" vybitích a následném zničení to v reklamaci vyměnil, protože to dodal jako originál příslušenství... Teď už to není k dostání, tak je to na mě. Šikovní kluci. A není to poprvé.
Pokud se vybili až k nule tak se není čemu divit. Zapomenutý 3 članek napichnutý na reglu v letadle jsem vyhodil taky, a nebyl tam až tak moc dlouho, asi 3 týdny. Jenže regl odstaví jen silovou část a napájení přijímače (BEC) běží dál až do nuly. Tam je smrt jasná.
aby k tomu nedošlo.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
volente píše:Jenže regl odstaví jen silovou část a napájení přijímače (BEC) běží dál až do nuly. Tam je smrt jasná.
Nějak tak to bude. Dál je možný, že se ten "odpojovač" prorazil. Ale to se uvidí. Bordel je v tom, že to je určený pro profi používání, žádná záloha vánočních světýlek...
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Běžné náklady zaplatím. Pár lidí je totiž kvůli tomu trošku nasr....
V téměř žádném zařízení napajeném Li články není balancér.
Elektronické balancování LiFePo je prakticky nezbytné. Ne vždy se balancer nebo nějaká jeho část nachází přímo u baterie. Někdy např. třeba spínací výkonové prvky bývají umístěny až v samotném produktu a v baterii (akupacku) je pouze měření.
Jinak ty kulaté asi nevybuchnou, mají i tlakovou pojistku, aby si mohli pšouknout.
Nejspíš tomu tak bude, už mi jeden, co jsem vybral ze staré baterie notebooku pšoukl, poté, co jsem z něj začal brát cca 20A.
Ale pozor na požár.