Nárůst výkonu usměrněním?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Radimosso

Nárůst výkonu usměrněním?

#1 Příspěvek od Radimosso »

Měl bych jednu věc k úvaze.
Zatím pouze teoretickou.
Máme topné těleso, určitého výkonu napájené střídavým napětím ze sítě 230V.
Co nastane? :
Usměrní-li se 230V a s použitím filtr. kondů, nabitých na 230x 1,41 =cca 325V ( uvažuju teoreticky,že je mám a v dostatečné kapacitě) , sežene-li se i topné těleso s odporem 1,41 krát větším než původní ?
Dle mě bude proud topným tělesem stejný jako u 230V verze, ale při U=325V tímpádem vyšší výkon.
Copak tomu asi řekne elektroměr?
Měří přece součin U a I ( a asi i účiníku) ten se přece usměrněním nezmění, je to pořád odporová zátěž a tudíž by měl být 1.
Možná je to fikce, ale rád bych znal i Váš názor.
Dík
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

A nabijanie tych kondenzatorov je tiez odporova zataz?
rezis

#3 Příspěvek od rezis »

Kondenzator nenabijis jen spickama. a tech 300neco je tam jen velmi kratkou dobu takze tece znacny proud. Tedy vykon je porad stejny. Ve druhem pripade mensi o ztraty v usmernovaci
Internet - metla lidstva
Radimosso

#4 Příspěvek od Radimosso »

To je fakt.
Už si to dobře možná nepamatuju, ale:
vlastně induktivní zátěž nekompenzovaná snižuje účiník,
kompenzuje se pak kapacitou.
Jestli je to v mém teoretickém případě kapacitní zátěž, jak píše rmbw , tak kompenzovat indukčností?
Radimosso

#5 Příspěvek od Radimosso »

:sorry: Už mi to docvaklo, byl to jen chvilkový zkrat v myšlení .
Já už fakt přemýšlet nebudu.
Vlastně 230V je efektivní hodnota oné sinusovky a pousměrnění a nabití se dostanu na max hodnotu napětí, ale abych dosáhl navýšení výkonu, při stejné zátěži, tak to se proudově navýší (aby se doplnila plocha sinusovky na hladinu trvalého max výkonu)
Už jsem doma,ale asi to neumím napsat.............

Ale pěkné by to bylo, kdyby to tak fungovalo, co? :genial: :thinkerg:
David2

#6 Příspěvek od David2 »

Mě třeba napadlo, co by řekl elektroměr, kdybych za něj dal jednocestné usměrnění :?:
DRAKE

#7 Příspěvek od DRAKE »

Nic by se nestalo. Ale kdyby si ho dal před elektroměr, tak by se asi zastavil. Jo někde jsem slyšel, že pokud se připojí nějak na elektroměr kondenzátor tak se začne točit na druhou stranu. Nevíte o tom něco????
Ježíš na kříži zaplatil za naše hříchy a tím nás osvobodil od věčné smrti. Platí i pro bastliře :-).
MetalGod

#8 Příspěvek od MetalGod »

DRAKE píše:Nic by se nestalo. Ale kdyby si ho dal před elektroměr, tak by se asi zastavil. Jo někde jsem slišel, že pokud se připojí nějak na elektroměr kondenzátor tak se začne točit na druhou stranu. Nevíte o tom něco????

Možná by to i šlo, vyzkoušej to a pokud se povede, tak mi dej vědět.
Cha! Teď bude ČEZ platit mě! :-D
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
gepard

Re: Nárůst výkonu usměrněním?

#9 Příspěvek od gepard »

Radimosso píše:Měl bych jednu věc k úvaze.
Zatím pouze teoretickou.
Co nastane? :
Usměrní-li se 230V a s použitím filtr. kondů, nabitých na 230x 1,41 =cca 325V ( uvažuju teoreticky,že je mám a v dostatečné kapacitě) , sežene-li se i topné těleso s odporem 1,41 krát větším než původní ?
Dle mě bude proud topným tělesem stejný jako u 230V verze, ale při U=325V tímpádem vyšší výkon.
Měří přece součin U a I ( a asi i účiníku) ten se přece usměrněním nezmění, je to pořád odporová zátěž a tudíž by měl být 1.
Dík

Zdárec, stačí spočítat výkony (chceš-li příkony) P=U*I a vyjde ti, že druhá verze má 1,41x větší odběr....
-- Gepard --
jandu

Re: Nárůst výkonu usměrněním?

#10 Příspěvek od jandu »

gepard píše:
Radimosso píše:Měl bych jednu věc k úvaze.
Zatím pouze teoretickou.
Co nastane? :
Dík

Zdárec, stačí spočítat výkony (chceš-li příkony) P=U*I a vyjde ti, že druhá verze má 1,41x větší odběr....

Neuraz sa, ale ja by som rýchlo zobral základy elektrotechniky a zopakoval by som si pojmy: okamžitý, špičkový efektývny a to pri striedavom napätí. A potom by som asi zistil, že efektívna hodnota str. prúdu, napätia a teda aj výkonu sa rovná jednosmernej hodnote I, U, P.

Ak mám odporovú záťaž - topné teleso tak pri ňom neprichádza do úvahy ani kompenzácia jalového prúdu, ktorý sa tvorí pri indukčnej záťaži a vtedy je potreba kompenzovať kapacitou.
Usmernením efektívnej hodnoty striedavého napätia dostávame ZODPOVEDAJÚCU hodnotu jednosmerného. Preto sa volá efektívne, lebo jeho "efekt" je rovnaký, ako zodpovedajúci jednosmerný. Možno ani ja to neviem podať dosť zrozumiteľne, ale toto je podstata.
heldybeldy

#11 Příspěvek od heldybeldy »

Po usmerneni a vyhladeni vykon samozrejme stupne. Elektromer ukazuje pravdu, dokonca aj vtedy ked to usmernis jednocestne.
Radix

#12 Příspěvek od Radix »

Po usmerneni a vyhladeni vykon samozrejme stupne.

Stoupne na úkor čeho? Odkud se přidá ten zvýšený výkon?
heldybeldy

#13 Příspěvek od heldybeldy »

Zvetsi sa prudovy odber. Bude suctom prudov cez odporovu zataz a prudu, ktory nabija kondik.
janousek

#14 Příspěvek od janousek »

Perpetum mobile.
Radix

#15 Příspěvek od Radix »

Někdo si v zázračných zapojeních přímo libuje. Stačí se podívat do vlákna Navinutí tlumivky do svářečky.
Někteří lidé potřebují žít v mýtech.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“