Svorka-zdířka s vnitřní kleštinou Partner Patent

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Sendyx

Svorka-zdířka s vnitřní kleštinou Partner Patent

#1 Příspěvek od Sendyx »

Nemáte někdo tušení, pod jakým nazvem se dá najít zdířka, která se používá jak na banánky, tak na holý drát či lanko. Ten holý drát se narve do otvoru té zdířky stejně jako banánek a šroubováním se drát v otvoru utáhne? Viděl jsem to občas na přístrojích do terénu cca z počátku 80. let. Pochopitelně banánek jde do toho narvat jen když je to sešroubované na max. otvor, je tam uvnitř kleština.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Michal22

#2 Příspěvek od Michal22 »

Nevím jestli to dobře chápu, ale nemohlo by to být něco jako kleštinová svorka?
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Sendyx

#3 Příspěvek od Sendyx »

V tom patentu není bohužel obrázek... ona ta svorka vypadá podobně jako ta níže, ale část v přístroji je mnohem delší.

Obrázek
Michal22

#4 Příspěvek od Michal22 »

No, tvůj obrázek ukazuje klasické protikusy na banánek, na "rozříznuté očko", možná je tam i dírka skrz trn, která umožňuje uchycení holého lanka/drátu.
Ale ta kleštinová svorka funguje stejně jako kleština na modelářské vrtačce- čím víc zašroubuješ převlečnou matici, tím víc snížíš upínací průměr- chápu to dobře?
Kdysi dávno jsem to kdesi viděl, ale pod jakým názvem to přesně hledat (mimo ten patent), to asi netuším.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Sendyx

#5 Příspěvek od Sendyx »

Ano, je to něco jako sklíčidlo vrtačky uvnitř a na první pohled to vypadá, jako běžná svorka. Rozpůlené oko tam strčit nejde.
Vnitřek té dutiny se umí sevřít kolem vodiče o průměru cca 0,8 až 4mm. Když jsem to viděl poprvé, myslel jsem, že je to běžná svorka a má stržený závit.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“