Tesla BMxxx - názor na přesnost
Moderátor: Moderátoři
Tesla BMxxx - názor na přesnost
Ze starších používám generátor BM368, stupnice je mírně ujetá, ale ve spolupráci s čítačem to nevadí. Milivoltmetr BM579 má "teprve" přes 20 let, ale ukazuje pořád přesně.
Jinak se domnívám, že většina přístrojů, u kterých přesnost závisí na změnách měřící frekvence nebo kapacitních normálech, bude rozkalibrovaná stárnutím součástek podstatně víc než nějaký ten voltohmmetr.
V některých případech to pro amatérské využití nemusí vadit ani bez rekalibrace. Svého času ve Svazarmu mnohdy nebyly k dispozici jiné, než tyto už výběhové přístroje a taky se bastlilo...
Ještě mám dva polské Elpo U717 a U718. Čekají na opravu. Zatím jsem k nim však nesehnal návod a schéma.
Edit: Tady jsem něco našel: http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=63126
- radioelectrum
TubeGuru píše:Zdar, pro bastlení nemá valný smysl honit se za nějakou super přesností měřáků. I ty povinné kalibrace v podnicích mají především právní význam, technický už méně...
Zejména při dodavatelských opravách může dojít k tomu, že je třeba ověřit bezpečný stav, ale to už spadá do oblasti revizí. Má-li o tomto stavu být vyhodovený doklad, musí být k zjištění stavu použito stanovených měřidel s platnou kalibrací. Ale na dodavatelskou činnost se vztahuje hromada jiných závazných předpisů (i zdánlivě nesouvisejících), tak často neškodí ten bezpečný stav zkontrolovat i při bastlení, zejména pro někoho jiného.
Stanovenými měřidly jsou dále měřidla fakturační, vybraná měřidla v lékařství, chemii, palírnách, zbrojařině a dalších oborech. Aktuální seznam je v příloze vyhlášky č.345/2002 Sb. Přesnost něchto měřidel se ověřuje v pravidelných intervalech podle platného zákona, ke kalibraci se zpravidla sáhne jen v případě zjištěné nepřípustné chyby měření a po opravách těchto přístrojů.
Čili ano - pro bastlení většinou absolutní nepřesnost do 5% stále ještě vyhoví, přesnějšího měření není zase tak moc třeba.
Při relativním měření, třeba pro párování součástek, je přesnost důležitá ještě méně, důležitá je opakovatelnost měření. Při komparačním a můstkovém měření dokonce stačí, aby měřidlo mělo stabilní nulu, tedy aby ručka nedrhla, ale to zvládá i komparátor s jednou či dvěma LEDkami - a nejspíš přesněji. Tedy, ne, že by nešlo RLC obvody sestavit z vybíraných součástek tak, aby obvod měl parametry podle výpočtu, ale častěji se stejně musí nějaký ten prvek upravit.
BM370 který pochází někdy z konce výroby už je horší, ale nové obrazovky 7QR20 s kterými jsem dělal pokusy, měly stopu celkem ucházející. Takže se domnívám, že u těchto přístrojů je neostrost poplatná spíš konstrukci a stáří, než špatné kvalitě obrazovek.