Toroidni transformator - uprava
Moderátor: Moderátoři
- baltazarek
Toroidni transformator - uprava
pro napajeni tri krokovych motoru bych rad poridil napajeci zdroj s vystupnim napetim 45V po usmerneni a proudem cca 8A. Mam toroidni transformator, ktery ma celkem 4 vinuti. 2x napeti 32V a 2x napeti 52V. Predchozi majitel transformator upravil. Snizil pocet zavitu vinuti tak aby davalo 32V, nevim kolik tam bylo puvodne. Zmeril jsem prumer vodicu vsech 4 vinuti a prumer dratu je 1.07mm Takze 1mm. Toto odpovida cca proudu 2A na vinuti. Tet k memu dotazu. Mohu odmotat vsechna sekundarni vinuti a navinout na travo pouze jedno vinuti o sile cca 2mm coz by odpovidalo proudu 8A ? Samozrejme bych dodrzel stejny pocet zavitu jako je pro to vinuti 32V. Co jsem zkousel, tak to vychazi celkem cca na 56 zavitu. Tech 56 zacitu by bylo hezky v jedne vrstve, ani by neslo pres sebe. Tech 8A by trafo melo dat, protoze tam byli 4 vinuti, kazde o sile 1mm to je 4x2A=8A. Je ma teorie spravna ? Bude to fungovat ? Jeste se mohu max kouknout na prumer vodice primaru. Diky za odpoved.
- serviceman
- baltazarek
- baltazarek
misocko píše:previnut to samozrejme mozes
co sa tyka toho prudu, asi by som podla prierezu jadra vypocital vykon trafa a z toho urcil ci da tych 8A pri pozadovanom napeti
skusat to podla priemeru drotu - no neviem, dava sa myslim od 2 do 4 A na mm2 (ak sa nemylim)
Jenze zmerit prurez jadra kdyz je tam navinuty primar moc nejde, mohu to maximalne odhadnout. Nicmene to moje trafo je rozmerove o dost vetsi nez odpovidajici trafa s parametry jake bych rad ziskal.
- baltazarek
- baltazarek
lesana87 píše:baltazarek píše:minus ubytek na usmernovacim mustku, coz bude mene jak volt.
To máš nějaký zázračný můstek, vzhledem k tomu, že jsou v něm vždy dvě diody v sérii.
Mam Diodový můstek B380C35000 http://www.gme.cz/img/cache/doc/227/087/diodovy-mustek-b380c35000-datasheet-1.pdf V katalogu vidim ze pro 8A jsem bez problemu pod 1V. Predpokladam ze hodnota uvedena v grafu 3 je pro cely mustek.
- baltazarek
samponek píše:Použij původní drát 1mm a natoč 3 vinutí a spoj je paralelně. Nebo natoč trifilárně.
S drátem 2mm se už hůř pracuje.
pokud pouziji 3 vinuti po 1mm, nebude pak proud jenom 3*2=6A ? Dratu 1mm mam dostatek, jsou tam 4 vinuti. Co kdyz nebudou mit vinuti uplne stejnou delku ? Pak by to delalo problemy ne ? Puvodne jsem chtel vinuti spojit az za usmernovacem. Myslim ze navinout 56 zavitu dratem o prumeru 2mm nejak zvladnu.
- feliz_navidad
EDIT: Beru zpět, špatně jsem četl, myslel jsem, že trafo má celkem 4x32V.
Není poblíž nějakej elektrikářskej učňák nebo střední? Za mejch mladejch let bylo šmodrchání častou prací v dílnách či odborným výcviku. Ale to už je celkem dávno.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!