Frekvenční měnič

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Frekvenční měnič

#1 Příspěvek od Celeron »

Přivezl jsem si domů frekvenčák od Mitsubishi, že nějak blbne :roll:
Je tak těžký, že ho sotva unesu. :) Zatím k němu nemám žadnou doku ale snad je na cestě. Dá se takovýhle macek vůbec zkoumat pokud mám pouze 3x25A domovní jistič a motor 2KW :?: :) Prý utáhne motor kolem 40KW.
Já jen abych s tím nezabrzdil Chvaletickou elektrárnu :lol:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Nakadah

#2 Příspěvek od Nakadah »

Bez problému. Půjde to.
Jirka525

#3 Příspěvek od Jirka525 »

Jde o to, co je tam za závadu. Jestli se projevuje jen při vyšším zatížení, tak s 2 kW motorem toho moc nevyzkoušíš. Každopádně dobrý začátek.
Jirka
SMITH

#4 Příspěvek od SMITH »

A ako ho chceš testovať ? Len zapojíš či sa točí ?
:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)
Úspěch je špatný učitel. Kvůli němu si chytří lidé myslí, že nemohou prohrát. (Bill Gates)
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

SMITH píše:A ako ho chceš testovať ? Len zapojíš či sa točí ?

V podstatě jo. Jestli se točí, jestli mění otáčky, jde soft start a podobně. Brzdu asi nezkusím, nemám potřebný odpor.
Jirka

Celeron

#6 Příspěvek od Celeron »

Dnes jsem se dostal k výše popsanýmu frekvenčáku. Venku bylo pěkně, tak jsem ho na stole před garáží rozhodil (to bylo konektorů a šroubků) a vyfoukal stlačeným vzduchem. Lítaly z toho neuvěřitelný oblaky prachu, 20 let stará CRT TV proti tomu nic. :wink:
Po smontování a připojení na 3F 16A zásuvku na chvíli pohasly světla, zrestartovalo se PC ale frekvenčák svítí a displej reaguje na tlačítka a n-codér. Takže zítra přivezu 2,2KW 2600 ot motor a uvidíme. Bez motoru jsem se dostal k displejový hlášce 2 Hz a n-codérem jde nastavit až 99 Hz ale displej bliká. Nejspíš že frekvenčák nemá odezvu od motoru. Chybový hlásky žádný.
Je tu prosím někdo, co se vyzná v frekvenčákách, konkrétně Mitsubishi? Něco na něm zkoumat a nastavovat a vědět, co je co a k čemu to je, to bude asi neřešitelnej boj. Podle manuálu má 880 nastavitelnejch parametrů. 8O
Elyty bude mít dobrý. Ty 2 monstr elektrolyty (válce průměru 100, výška 150 mm) měly ještě 5 minut po vypnutí napětí 150V i když je přes ně vybíjecí odpor 56K.
Jirka

termit256

#7 Příspěvek od termit256 »

Chce to v kazdem pripade dukladne pocist manual, ja minuly tyden rozchazel takove malinke 120W menice Yaskawa. Rikal jsem si ze to bude brnkacka, ale jen manual nazvany "rychle nastaveni" mel cca 500 stran :-) uplny jsem radeji ani nestahoval.

Na jednom stroji jsme meli taky cca 40kW pohon tusim ze z MEZ Vsetin nekdy z 90 let. Byl to klasicky rozvadec 60x60cm, bez jerabu se s tim nedalo hnout :-)
Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

Tak jsem kouknul na přibalený CD a 160 MB PDF souborů.
Na to kašlu, to je čtení a překládání na půl roku. Zítra připojím motor a uvidí se jestli se bude točit a nebo bude nějaká chyba.
Jirka

termit256

#9 Příspěvek od termit256 »

To bych asi neriskoval. Dal bych reset do tovarniho nastaveni a nastaveni aspon zakladnich parametru ze stitku motoru. Pak tam byva nejaka autodiagnostika po spusteni ktere se dopocitaji zbyvajici parametry.

Ja to tak jednou taky zkousel, motor byl zapojeny do trojuhelniku, menic nastaveny do hvezdy. Nastesti vylitly ochrany, ale u tak silneho menice by byl motor v kopru behem chvilky.
SMITH

#10 Příspěvek od SMITH »

termit256 píše:Na jednom stroji jsme meli taky cca 40kW pohon tusim ze z MEZ Vsetin nekdy z 90 let. Byl to klasicky rozvadec 60x60cm, bez jerabu se s tim nedalo hnout :-)

Že by to to :-)
http://www.blaja.cz/acdc-pohony/histori ... ormic.html

Mali sme kedysi nainštalované Formici verziu 5M čo bola 2 skriňová verzia JS meniča ( usmernovača ) do 1000 A . Bola v nej liatinový stýkač , ktorý vážil cca 80 kg
:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)
Úspěch je špatný učitel. Kvůli němu si chytří lidé myslí, že nemohou prohrát. (Bill Gates)
termit256

#11 Příspěvek od termit256 »

Jo, to bylo ono, tyristorova zalezitost vcetne tech nestastnych tachodynam. Kdyz se z nej ztratil signal, jelo to okamzite do silenych otacek. Ani jinak to moc spolehlive nebylo. Pokud si vzpominam, stacilo napriklad rychle pohnout s zadanou hodnotou a pojistky sly do kopru :-)
Bylo to na nejakem stroji ktery mi byl celkem k nicemu, tak jsme to brzy prodali. Byly k tomu schemata na takovych obrovskych arsich snad A0 nebo A1, vzdycky mne zajimalo jak to tehdy kopirovali. :-)
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Habesan »

Modrák.
A výraz blueprint se na západě používá dodnes.

Pár dílů z Formicu se mi taky dostalo do rukou. Přemýšlím jestli by někdo potřeboval jako náhradní díl. Jinak to mam akorát na rozborku.
To trojfázový trafo co v něm je vypadá docela užitečně.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

termit256 píše:To bych asi neriskoval. Dal bych reset do tovarniho nastaveni a nastaveni aspon zakladnich parametru ze stitku motoru. Pak tam byva nejaka autodiagnostika po spusteni ktere se dopocitaji zbyvajici parametry.

Ja to tak jednou taky zkousel, motor byl zapojeny do trojuhelniku, menic nastaveny do hvezdy. Nastesti vylitly ochrany, ale u tak silneho menice by byl motor v kopru behem chvilky.

Dnes jsem připojil k frekvenčáku 1,5KW asynchron. Po přepnutí řízení na programovací panel po stisku chodu dopředu nebo dozadu okamžitě naskočí EOC1, což je Overcurent Shut-off during Acceleration nebo EOC2, což je Overcurent Shut-off during costant speed. Přitom na svorkách motoru se neobjeví žádný napětí na žádný fázi. Otázka je, jestli to je závada, nebo nastavení pro konkrétní motor.
Konzultoval jsem to s člověkem, kterej tvrdí, že frekvenčáky zná a ten mi tvrdil, že pokud je to frekvenčák od 17KW motoru, tak s ním půjde motor ninimálně 12 KW a menší ani ťuk a nastavením parametrů to nezměním. Tak nevím, zda je to pravda, před časem jsem místnímu nástrojaři pájel ulomenej konektor v frekvenčáku stejnýho výrobce, stejnýho typu ale jen 9KW. A ten jsme zkoušeli na motoru 1KW a šel úplně normálně. Pamatuji, že v manuálu, co si přinesl, bylo nějaký rychlý počáteční nastavení, že se nastavil snad jen výkon a napětí motoru, otáčky a pak začal chodit v nějakým Easy režimu. Kouknu na CD, zda tento frekvenčák taky nemá Easy režim.
Jirka

SMITH

#14 Příspěvek od SMITH »

Habesan píše:Pár dílů z Formicu se mi taky dostalo do rukou. Přemýšlím jestli by někdo potřeboval jako náhradní díl. Jinak to mam akorát na rozborku.
To trojfázový trafo co v něm je vypadá docela užitečně.

Mám k tomu oskenovanú kompletnú dokumentáciu čo bola dodávaná s meničom .

Celeron

Keď to zoberieš logicky chceš riadiť motor 5% potecialu meniča ... Tak presný nieje , aby to dokázal , tak to tvrdenie o nejakom minimálnom možnom zaťažení ( 12kW ), bude asi pravda .
V nejakom rýchlom manuály to spomenuté nebude , ale v technických parametroch , alebo v kompédiu to isto bude ...
SMITH

#15 Příspěvek od SMITH »

termit256 : My sme ich mali cca 30 na jednej linke od výkonu 2,2kW do 400kW a bola to dennodenná poruchová záležitosť , síce zväčša to boli len blbosti ( hlášky , ktoré sa do zadaného času nestihli zmiznúť - čas určoval RC člen 8-) ) . Zhruba raz za 3 mesiace niečo väčšie .

Našťastie ich potom vymenili za Simoregy od SIEMENSa , tak už je pokoj :-)
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“