Toroidni transformator - uprava

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
baltazarek

#31 Příspěvek od baltazarek »

Na X mam kolejnice 20mm, na Y a Z mam 15mm. Vsude mam kulickove srouby z ciny. Motory tam budou microcon 4.1Nm. Serva jsou pro me draha a podle me i zbytecna, je to stroj na obcasne pouziti, jednou za mesic si neco vyfrezuji, zadne produkcni dily. Chtel bych obcas take nejake prkotinky z preklizky. Jenom mi to stale vazne na dodelani nekolika dilu, ale az budou tak to sesadim.
baltazarek

#32 Příspěvek od baltazarek »

Tak jsem to dnes navinul. Opravdu ta prace s dratem co ma 2.1mm neni moc prijemna. Dost jsem se s tim nadrel, prsty mam pekne otlacene. Nicmene navinute uz to mam, jednotlive zavity mam hezky utazene. Jeste me zajima cim omotat tu vrchni vrstvu ? Koupit nejakou pruhlednou izolepu a cele to omotat ? Nebo normalni kobercovku ? Diky
gepard

#33 Příspěvek od gepard »

Na průhlednou izolepu a kobercovku se vyprdni. Patří tam elektroizolační páska - např. tato aj. podobných vlastností: Teplotní pevnost 130°C, Dielektrická pevnost 5500V ...Min. odpor izolace 1TΩ, Třída hořlavosti UL510, Pevnost v tahu 44N ...
-- Gepard --
Celeron

#34 Příspěvek od Celeron »

Tu žlutou pásku co je na každým pulzním trafu mají tady. Šířka 36 mm.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
baltazarek

#35 Příspěvek od baltazarek »

Na ostatnich toroidech co mam je ta horni vrstva omotana nejakou pruhlednou paskou. Ta se nekde neprodava ?
danhard

#36 Příspěvek od danhard »

Je to polyesterová páska bez lepidla.
To bych chtěl vidět, jak Celeron obmotává toroid lepicí páskou 36mm širokou :lol:
PavelFF

#37 Příspěvek od PavelFF »

baltazarek píše:Tak jsem to dnes navinul. ... Jeste me zajima cim omotat tu vrchni vrstvu ? ....Diky
Než to zamotáš, měl bys ověřit, jestli vyhovuje počet závitů.
baltazarek

#38 Příspěvek od baltazarek »

Jasne, jeste to budu premerovat, teprve jsem to navinul a zavitu tam mam tet urcite vice. Zitra doladim pocet zavitu i s tim usmernovacim mustkem ktery tam finalne bude. Mam to tedy cele naladit na cca 45V po usmerneni za mustkem ?
Celeron

#39 Příspěvek od Celeron »

danhard píše:Je to polyesterová páska bez lepidla.
To bych chtěl vidět, jak Celeron obmotává toroid lepicí páskou 36mm širokou :lol:

Úplně normálně! Musíš být šikovnej a nezkoušet protáhnout toroidem celý návin. :) Taky mají šířku 28 mm a mám jich zásobu 1m daleko. :wink:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
baltazarek

#40 Příspěvek od baltazarek »

Tak jsem to zapojil. Bezi to hezky, nic se naprazdno nehreje. Zkusil jsem zapojit usmernovaci mustek KBPC5010F a kondenzator 6300uF/63V. Prekvapilo me ale ze ubytek napeti na mustku je kolem 3.8V a to bez zatizeni. Hold budu muset naladit vystupni napeti odvinem zavitu presne pro sestavu (diodovy mustek + kapacita) v jake to budu provozovat.
lesana87

#41 Příspěvek od lesana87 »

Asi bude dost záležet na tom, čím to měříš. Sinusovka v síti má sploštělý vrchol (právě v důsledku používání usměrňovačů s kapacitním filtrem), takže vrcholová hodnota je menší, než u čisté sinusovky. Kondenzátor za usměrňovačem se nabíjí na vrcholovou hodnotu, takže výsledná velikost usměrněného napětí je menší, než by měla být z prostého výpočtu z efektivní hodnoty pro čistý sinus.
rnbw

#42 Příspěvek od rnbw »

Nastavovat nieco presne je nezmysel, kedze napatie v sieti moze byt raz 220 a inokedy 240 V.
danhard

#43 Příspěvek od danhard »

A hlavně si to vyzkoušej taky se zatížením.
feliz_navidad

#44 Příspěvek od feliz_navidad »

Na co potřebuješ přesné výstupní naprázdno, když se krokové motory budí proudově?
baltazarek

#45 Příspěvek od baltazarek »

Chci napeti maximalne 45V protoze karty kterymi to budu ridit snesou max 50V. Vlivem brzdeni se muze napeti na zdroji zvednout a karty se mohou spalit. Jiz jsem toto vyzkousel. Dalsi duvod proc nejit vice k 50V je to ze se muze sitove napeti menit v jiste toleranci a napeti se mi tak muze lehce zvednout. Na druhou stranu chci co nejvetsi napeti z duvodu co nejvetsi rychlosti, protoze cim vyssi napeti, tim vyssi rychlosti budu moci dosahnout nez prijdu o pozadovany kroutici moment. Takze 45V je zlaty stred podle me.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“