Toroidni transformator - uprava
Moderátor: Moderátoři
Už si nevzpomínám, co to dělalo při větších napětích, ale asi to bylo podobné, moc jsem nechtěl tyhle zázraky ničit, unikátní chování... fyzikální vysvětlení by se našlo.
- baltazarek
Překvapuje mně na něm šířka stínícího pásku mezi primárem a sekundárem (23.minuta). Je nesmyslně úzký.
Takto se neměří úbytek na diodě(diodách). Odečítáš efektivní střídavé od stejnosměrného středního napětí , což je nesmyslné. Naměřený rozdíl není úbytek na diodách. Kdybys takto odečetl stejné veličiny při napětí z trafa třeba 230V, vyšel by ti úbytek na diodě asi 10V. Což bezpochyby není ani u podřadného fejku.baltazarek píše:... Pokud je vystupni napeti trafa 35.2V stridaveho tak za mustkem bez kondenzatoru merim 32.0V to je ubytek 1.6V na diodu uvnitr mustku. Dle katalogu by to melo byt 1.1V. ...
Usměrněním efektivního napětí 35,2V bys měl ideálně dostat usměrněné napětí o střední hodnotě 0,9x Uef. tj. asi 31,7V. Bez úbytku na diodách. Tobě to ukázalo ještě víc i s reálnými diodami, což bude asi tím, že některé napětí bylo změřeno chybně protože není tvar napětí sinusový. A pro nesinusové napětí neplatí ani ten násobitel 0,9x. Každopádně úbytek na diodě takto nezjistíš.
- baltazarek
ja si v tom chtel jenom udelat poradek. Tet uz je mi to jasne. Predpokladam tedy ze kdybych to jednim mustkem usmernil a pote privedl na druhy mustek tak uz bych mohl merit napeti na vstupu a vystupu druheho mustku.
Zajimalo me to jenom z hlediska teorie. Trafo mam zapojene na usmernovac a kondenzatory. Vystupni napeti mi vyhovuje takze realne ubytky me moc nezajimaji. Mozna tak z hlediska ztratoveho vykonu na diodach a tudiz i jejich otepleni.