LiIon na Wiki

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Olchor

LiIon na Wiki

#1 Příspěvek od Olchor »

Na Wiki tvrdí, že nejdéle vydrží lionka nabitá na 40%. Vždycky jsem žil v domnění, že jí nejvíc svědčí 100% nabití a cyklovat tak o 50%.
Co vy na to?
Jak jsou na tom z tohoto hlediska LIPol, LiFePo?
https://cs.wikipedia.org/wiki/Lithium-i ... l%C3%A1tor
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

Taky jsem to někde slyšel, ale nedává mi to smysl. Vždycky je nabíjím na 100 %. Ono taky když jsou nabitý na 100 %, tak nějakou dobu potrvá, než se vybijou na těch +- 40 % :D a o tu dobu to podle mě vydrží nabitý dýl.
dreamer

#3 Příspěvek od dreamer »

Taky jsem po tom pátral, dozvěděl jsem se že při plném nabití v ní dochází rychleji k procesům způsobujícím postupnou ztrátu kapacity. Při skladování baterií je tedy lepší skladovat jen napůl nabité. Nicméně ubastlil jsem si na kolo napájení osvětlení ze dvou paralelně spojených 16850 článků vyřazených z doslouživší baterie k NB. Po dvou letech mají napětí 4,08V tedy asi 97% takže se samovybíjením jsou na tom opravdu dobře. (Svítil jsem s tím za ty dva roky tak 3x celkem max. 1h)
monterjirka

#4 Příspěvek od monterjirka »

Wikipedie má jednu zásadní chybu - přesnost a správnost informací záleží na serioznosti autora. A autorem může být kdokoliv.
Už jsem se také setkal s tvrzením, že když se ukládají a nepočítá se s vybíjením, je lepší pro jejich životnost neukládat je nabité plně, ale kolem 50%. Ale i to je info z kategorie "někdo to tvrdí"...
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Habesan »

Víš, že to na té Wiki můžeš přepsat ???
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Kremik

#6 Příspěvek od Kremik »

Nic nepřepisuj! Ono to tak nějak bude.
Atlan

#7 Příspěvek od Atlan »

Na nabijacke mam rezim pre ulozenie baterii, zatial som to neskusal ale urcite to bude nabijat na cca 50%, inak by to tam nedavali.
czatlantis

#8 Příspěvek od czatlantis »

Na wiki je to správně - skladovat se mají opravdu tak kolem 50%, jinak dochází (zbytečně) k degradaci elektrod. Píšou to jednak všichni výrobci, všechny baterky oc koupíš mají cca tuto úroveň nabití a taky jsem dělal vlastní testy kde se to prokázalo (ikdyž jsem měl možná blbou metodiku, protože jsem ukončoval nabíjení při velkým proudu - viz níže). A kdysi jsem zahlídnul i nějakej cizí graf co ukazoval klesající kapacitu v závislosti na tom, na kolik % byla baterka nabitá a skladovaná

Vždycky je "něco za něco". A to platí i u liion - co má třeba dost vliv na životnost, tak při jakým proudu se ukončí nabíjení. Liion se nabíjení (většinou) do 4,2V a na tomhle napětí se drží až do doby, kdy proud do nich tekoucí klesne na nějakou hodnotu. Pokud se ukonční nastaví při velký proudu, tak se tolik nenabijí, mají menší kapacitu a po odpojení nabíjení a "uklidnění" na nich napětí klesne třeba ne 4,1V. Pokud se ale nastaví odpojení nabíjení až při velmi malým proudu, tak se po odpojení nabíjení a uklidnění na nich napětí zastaví už na třeba 4,19V. A na tomhle napětí "sedí" třeba v notebooku pořád. Čím vyšší naěptí, tím rychleji stárnou. Ale zase výrobce dostane extra pár minut provozu co si může napsat do letáku. No a snížená životnost je pro něj ještě další plus...
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od kulikus »

Potvrzuji, Liion se mají skladovat ne úplně nabité.
Pokud je Li-ion plně nabitá dlouhou dobu (třeba půl roku), dochází ke krystalizaci chemické sloučeniny, která v aku váže elektrický náboj. Krystaly prorůstají dielektrikem k protipólu a když prorostou skrz, nastane samovybíjení a postupná degradace vlastností baterie.

Upozornil na to zahraniční výrobce akupaků z Li-ion od A123 při školení.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“