EDIT: EKKAR, dík za nabídku. Mám Tě v záloze
Schéma gramorádia RDG-6000 (přesunuto)
Moderátor: Moderátoři
EDIT: EKKAR, dík za nabídku. Mám Tě v záloze
Seženu ty kondíky a zkusím je povyměnovat podle toho návodu!
- Přílohy
-
oscilator.jpg- (71.7 KiB) Staženo 186 x
- C23 jsem odpájel, ale C12 (kapacitní trimr) je v pouzdře s ladícím kondíkem (jsou tam 4) a mají asi všechny 4 jeden společnej vývod (.. nebo?). Takže ho nemůžu vypájet a přepojit jinam, resp. můžu jen jednu elektrodu, takže bude pořád proti zemi. Co s tím?
Mimochodem - ted je to ve stavu, kdy z rádia nehraje zhola nic. Ale t se počítám napraví, jak to přelaďování dokončím ...
(ak by si tam nechal tú keramiku ktorá je označená čiarkovane, rádio je schpné ladiť len do 104MHz , ak ju vyberieš rozsah ladenia sa natiahne až do 108MHz)
- Přílohy
-
Europhon RDG6000_odstranenie kondenzátorov (Small).jpg- (147.41 KiB) Staženo 243 x
Jestli nebudeš mít potíže s doladěním celého pásma, skutečně stačí vyhodit nebo aspoň zmenšit ty tři keramiky a na to přendávání vazebních kondíků C5 a C14 se vykašlat.
Tedy mimo ten C20 u varikapu AFC, ten je opravdu lepší zmenšit, jinak při přelaďování "za sebou budeš táhnout naladěnou stanici příliš daleko", což znamená, že při dnešní obsazenosti pásma může ladění, když se konečně stanice "urve", pak přeskočit dvě tři jiné stanice. Musel bys si zvyknout před přeladěním vždy AFC vypnout.
Ad: ten postup ktorý napísal Hill o pár príspevkov vyššie je výborný návod ako vo všeobecnosti postupovať pri preladení VKV jednotiek prijímačov, to čo je napísané stačí aplikovať na schému zapojenia iného prijímača a posúdiť čo vybrať, čo zameniť a dielo sa podarí.
u týchto europhonov stačí naozaj vyletovať tieto 3 keramiky + zmenšiť kapacitu v AFC obvode, Europhony totižto pôvodne vychádzali z fabriky v talianskom Miláne s rozsahom FM-CCIR od 88-104MHz , pre východný blok boli tie prijímače "stlačené" do rozsahu FM-OIRT a doladené.
- Přílohy
-
scope_fr.jpg- (49.04 KiB) Staženo 148 x
Jestli máš FM transmiter k autorádiu, máš i zdroj poměrně přesné frekvence, kterou na tom můžeš zkusit zachytit.
Zkusím otevřít FM rádio, co tu mám v dílně a vytáhnout si z něj výstup mezi vstupní jednotkou a MF zesilovačem. Když to připojím na tu R17, tak by to mělo hrát, ne? Pokud je MF zesilovač v tom RDG v pořádku ... ?
Vyvozuju z toho teda správně, že MF zesilovač je v RDG asi v pohodě a bude potřeba se zaměřit na vstupní jendotku? Ale zase vzhledem k tomu, že oscilátor kmitá, tak ... mohl by být problém někde okolo T102? Nebo jsem mimo ... ?