Paralelní zapojení DC-DC step down měničů
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Takže ty tvrdý pulzy musí ten akec při plným nabití přivádět k šílenství blahem....
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
to zdenekHQ - takto běžně fungují levnější solární nabíječe. Není tam žádná spojitá regulace, žádný měnič, jen PWM pulsy, které propojují FVE přímo na baterku, střídou mění proud. Frekvence cca 20Hz.
Baterka se v režimu konstantního napětí stejně nenabije do plnejch, tak max. na 90% ( olovo), takže pulzy nevadí. Ani lionce to vadit nebude, k přebití nedojde, maximálně vlivem hystereze bude lehce podbitá.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Tady jsme na EB - někdo to použije bez znalosti podmínek provozu a nebude se stačit divit. Stačí, když si na Google jen zobrazí ten obrázek a dál nic nebude hledat. Přiznávám, že tady se projevuje moje profesionální deformace...
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Dobrá je ta fligna se zvednutím napětí pro gate fetu, často se na potřebné "pře(d)pětí" zapomíná, ale na druhou stranu i tohle má chyby, pokud by to někdo použil jako regulovaný zdroj.
- Přílohy
-
TL431 Properties and Applications 7.jpg- (30.57 KiB) Staženo 60 x
Na panelu bude skoro pořád napětí blízké nominální hodnotě, i pod mrakem.
jen pod mrakem je schopen dát pár desítek mA a při přímém naslunění za ideálních podmínek až 8A..
Pravdou je že se PWM u levných regulátorů projevuje i na spotřebičích, konkrétně LED osvětlení poblikává.
Původně jsem zamýšlel zapojit panely s MPPT napětím 30V na nabíjení 12V aku. Proto jsem založil tohle téma. Šlo o to že linear, ani PWM nedokáže na rozdíl od BUCK konvertoru převést napětí na proud.
Jednoduchý MPPT regulátor se dá prý vytvořit i s obvodem TL494 s tím že udržuje napětí na vstupu na nastaveném MPPT napětí.
Jenže nevím jak na to.
Musím se ještě hoooodně učit , mami.
samponek píše:Spínací ztráty nemají důvod být větší, když bude na vstupu stejné napětí jako nastavené na výstupu, tranzistor bude otevřený. Když bude vyšší, začne spínat.
Když natočíš trimr napětí naplno, je z toho čistokrevný zdroj proudu.
Vlastně se mě tohle asi líbí nejvíc. Součástky mám po ruce, a na nepajivém poli to můžu vyzkoušet. Jen nějaký ůdaj k těm použitým tlumivkám. Mám tady něco ze základových desek a něco z PC zdrojů.
A dále tam nechápu ten odpor 0,047 zapojený paralelně k mínusovému vodiči.
Aha není paralelně k mínusu-zemi, je seriově, asi se na něm něco bude měřit. Třeba ůbytek napětí?
0.047Ω je proudový bočník na 10A, odpor dej podle proudu, aby na vstupu bylo třeba 100mV a dobře se to regulovalo trimrem, tam na vstupu musí být taky 100mV.
Mezi pin 2 a 3 dej vazbu 10k a 100n v sérii, kdyby ti vadil rozsah regulace posunutý tím M47
Tlumivky z PC zdrojů ani MB se na to nehodí, mají moc málo a kádéčko by nestíhalo spínat, musí to být pomalejší a indukčnost větší ( 0.5mH ) kmitočet můžeš zmenšit zvětšením 1n podle toho jakou najdeš tlumivku, čím bachratější, tím lepší.
Ještě drobná úprava mého zapojení - přidána zenerka D1 na cca 10V, tak by to už snad makat mohlo, na T1 nebude nikdy víc jak 12V.[/b]
- Přílohy
-
Bez-názvu-1.jpg- (14.31 KiB) Staženo 95 x
Děkuji
- Přílohy
-
solarregl.png- (44.74 KiB) Staženo 82 x