Chránič nevybavuje
Moderátor: Moderátoři
Chránič nevybavuje
v trucovně mám takový rozvaděč napojený do zásuvky viz foto.
Nevím proč,ale napadlo mě že ho změřím jak funguje.Při napojení na měřák jednou ukáže 18 ms a pak 30ms.To by mě nějak netrápilo,ale při spojení PE a N za chráničem nevypadne. Tak jsem myslel,že je asi špatný i když není starý.Vyměnil jsem za nový chránič a chová se stejně. Na tlačítko funguje normálně. Skříňka je zapojená do zásuvky TN-C.
- Přílohy
-
PHOTO_20151213_233315.jpg- (53.96 KiB) Staženo 142 x
-
PHOTO_20151213_233350.jpg- (77.66 KiB) Staženo 154 x
Vypadne to tehdy, pokud spojíš PE a L hlavně ne proboha přímo, to by byl zase zkrat. Musíš tak, aby tam teklo minimálně těch 30mA, hodí se k tomu např. vadaska, přepnutá na elektromagnetický měřič, jeden hrot dáš do levé dírky, a druhým škrtneš o kolík. Moderní zkoušečky s LED indikací na to prý nefungují, takže pokud nemáš vadasku, tak budeš muset vymyslet alternativní zátěž, třeba spočítat odpor, pro těch cca 30mA, čímž navíc ověříš funkčnost vybavení pro uvedený proud.
- monterjirka
- Artaban001
Asi bylo štěstí, že proud šel jen přes tu ruku rovnou do země. Řekl bych, že to skoro nebylo cítit.
Ale dokopalo mě to k pořízení oddělováku.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Teď mě zrovna napadá, že jsem nikdy nezkoumal ani neslyšel, jestli 4P fíčko má při nepřítomnosti jedný nebo dvou fází na vstupu naprosto stejnou vybavovací schopnost na zbývající fázi jako když jsou pod napětím všechny 3 fáze. Asi by mělo mít ale nikdy jsem to nezkoušel.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Michal22 píše:Doma, chránič 30mA, hranu dlaně jsem měl na kostře zesilovače a šroubovákem jsem chtěl povolit šroubek ve svorkovnici síťového přívodu.
Tos asi neměl elektrikářskej šroubovák, kterej má mít povlakovanej dřík kromě koncový části cca 1 cm?
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Když píšou u chrániče např. vybavovací dobu 10ms, to je jedna půlvlna, opravdu to znamená, že od okamžiku kdy na to šáhnu se proud do těch 10ms přeruší?
To jako ty poměrně velké setrvačné hmoty toho vypínacího systému s poměrně hmotnými kontakty a s určitým mechanickým odporem (třeba i pro 3F) to fakt za 10ms stihnou?
No asi ano, když to píšou....
Jinak bych moc nespoléhal na to že při vypnutí půjde jenom o "zabrnění". Záleží jakou cestou projde proud tělem a na individuální citlivosti či momentální psychofyzické situaci - může to být docela citelné. Kdo to nečeká může se leknutím třeba poranit nástrojem nebo ztratit rovnováhu a spadnout z žebříku. Zvlášť při práci ve vynucené poloze nebo při nějakém nestabilním postoji jak bývá někdy při opravách nutné.