kabel CYKY černý versus bílý
Moderátor: Moderátoři
Ale překvapilo by mě, kdyby Němci si tu kvalitu neohlídali lépe než my.
Každopádně, ta izolace dnešních kabelů je opravdu tenká, dokonce nějaká od Draky 1.5mm2 byla označená za nebezpečnou, jak je tomu u NKT cables nevím, nedržel jsem v ruce ale asi to bude nastejno. Občas někde tahám něco, co zbylo z dob předrevolučních, tedy označení Kablo Vrchlábí, protože je u nás TN-C tak nemusím řešit absenci modrého vodiče, uvážím-li za nutné, tak FI dávám až do podružného rozvaděče, ty kabely mají silnou izolaci, potom jsou poctivě zalité nějakou lepivou nechuťárnou a pak jsou teprve ty žíly, které mají opět silnou izolaci ale hlavně tvrdou.
Dneska je to všechno měký, takže se to snadno "páře".
Za povšimnutí stojí, že když jsem vzal starou 2x1.5mm2 a novou 3x1.5mm2, tak ta 3x1.5mm2 byla furt tenčí, než ta původní 2x1.5mm2
Naposledy mě dostalo, když jsem kupoval v německu dětem kinder vajíčka, doma jsem je dal do lednice k našim českým. Po nějaké době jsem nechtíc dal dvěma dětem jedno vajíčko naše a jedno z německa. V tom českém byla skládací plastová motorka, shodou okolností v tom německém byla úplně stejná skládací motorka, akorát že u té jejich byl ještě kovový setrvačník. Od té doby už tomu věřím.
Ještě k těm kabelům, u toho německéjo je jak jsem psal tloušťka celého kabelu 10,4 mm a u toho našeho je to 9,5 mm.
U nové instalace už bys to řešit měl - minimální průřez pro TN-C je 10mm² CU.CZJKP1 píše:...protože je u nás TN-C tak nemusím řešit absenci modrého vodiče...
U starších kabelů byly drobné rozdíly v průměru izolací a druhu výstelky podle let výroby a často i výrobce - Kablo Vrchlabí, Kladno, Bratislava a mám dojem V. Meziříčí.