LCD Sharp Aquos, náhrada diody v PSU
Moderátor: Moderátoři
LCD Sharp Aquos, náhrada diody v PSU
Jsem tu nový a pouhý amatér. Zkušenosti menší, proto prosím omluvte případné chyby.
Prosím o radu. Mám na stole tv sharp aquos LCD (starší typ). Při připojení pouze svítí zelená signalizační dioda zeleně.Nelze tedy použít servisní menu. PSU (zdroj pouze sepne, je slyšet relé). Mám kompletní servisní manuál k PSU(etl-xpc-204t) i Tv. prošel jsem základní kroky testu PSU a ten je ok (kontrola IC401 a 402 mají správné napětí na daných pinech). zjistil jsem dle schématu že sw větev nemá požadovaných 12v pro napájení boardu televize. Na výstupu pouze 0.68v, chyba je v diodě 20n_1600FS (1,6A 125V). Tahle dioda má z 14v na jejím vstupu a na výstupu má mít právě těch 12V (má jen 0.68V). usuzuji že je mrtvá. Stejný výsledek jsem se dočetl i na ang. forech, ale již tam nepopisují kde ji vzali.
A právě zde je zakopaný pes. Netuším jakou použít náhradu. Originál jsem sehnal pouze na polském eshopu za cca 500 kč.
Nemáte prosím někdo ponětí jak lze tuto diodu nahradit? Levněji ?
s pozdravem Gubajs
- Peterseal
Ale ak chces daco konkretne tak napr: http://www.avelmak.sk/index.php?lm=390& ... icle=14360
děkuji za rychlé odpovědi. A jelikož nejsem až tak odborník, tak jsem diodu respektive napětí na ní (na vstupu 14v , na výstupu 0,68v) měřil při sepnutém zdroji ... samozřejmě pak ve větvi sw se ukazuje taky pouze 0,68v.
Pak jsem při vypnutém stavu zkusil změřit diodu pouze multimetrem (u jiných diod pokud jsou OK mi v jednom směru naměří min odpor nebo zvoní), u této nic ani v jednom směru. z toho usuzuji že je KO.
Omlouvám se za případné špatné postupy, jsem jen nadšenec.
Gubajs
Tedy dotaz , jak je to s tím zkratem ?
možná na to jdu špatně, bude to asi mikro pojistka (micro Fuse) na 1,6A 125V ... přikládám obrázek. Otázkou je proč odešla ... takže asi nee dioda, omlouvám se za zmatečné otázky.
- Přílohy
-
20n1600fs.jpg- (71.6 KiB) Staženo 150 x
- tiktak1953
- tiktak1953
S tou pojistkou jsem zprvu nevěděl. Nojo nemůžu vědět vše hned. Nicméně ten obrázek není můj, je pouze ilustrativní. Samozřejmě příčina závady může být i jinde jak popisujete s tím souhlasím. A jelikož nejsem odborník tak se zeptám.
Jestliže jsem podle servisního manuálu zkontroloval dané piny na IC401 a IC402 a mají správné hodnoty napětí, Dále jsem zkontroloval jednotlivé větve kde jaké má být napětí. Tak vše je ok. Pouze tato jediná sw větev je mimo. Kde by potom mohla být chyba? Je možné že pouze byla špička ? nebo se to zásadně nestává ? Jen se ptám obecně a předem díky
Gubajs