Jak eliminovat parazitické blikání na klice- kapacitní senzo
Moderátor: Moderátoři
Jak eliminovat parazitické blikání na klice- kapacitní senzo
Udělal jsem kliku, která zleva svítí, když se zprava dotknu vodorovné části kliky(elektricky odizolovaná anténa) . Na velké většíně dveří funguje klika bezvadně. Existují ale dveře (protipožární, šířky 110cm,tedy dost extrémní) na které, když kliku nainstaluji, tak při dotyku kliky zleva občas parazitně zasvítí. A to by nemělo nastat, protože senzor http://pandatron.cz/?1259&nove_dotykove_snimace_atmel je přiveden pouze na vodorovnou část kliky vpravo a ta je odiozolovaná od zbytku plastem. Víc detailů a vnitřní uspořádání je na fotkách.
Kapacitní senzory jsou duchařina.
Toto všechno jsem zkusil, bez úspěchu.
1)Nahradil jsem původní plast jiným plastem.
2)Rozšířil jsem šířku plastu z 3 na 6mm.
3)PCB jsem umístil mimo interiér antény, do záhybu kliky
4)Baterii jsem umístil do antény a PCB do záhybu kliky (toto vykazovalo největší zlepšení, ale problém nevyřešilo)
Napadá Vás, co by mohlo problém způsobovat a hlavně vyřešit?
Jaký mám zvolit alternativní senzor, abych zabezpečil blikání při dotyku pouze z pravé strany?
Jak se velikost dveří může promítnout do existence parazitního blikání?
Z pozorování:
Parazitního blikání se mi podařilo dosáhnout i při pevném sevření baterie, která visela mimo konstrukci kliky na kabelech. Předpokládám tedy, že se parazitní informace o dotyku šíří kabely(ne vzduchovou mezerou).
senzor funguje jako proximitní(ta se nastaví kondenzátorem). Normálně dojde k sepnutí, když je ruka asi 3 cm od antény. Není bez zajímavosti, že když rukou držím levou stranu kliky, tak zařízení spíná už při 4cm. Je tedy prokazatelná vazba mezi anténou a zbytkem kliky.
Snad toto minimální info pro představu postačí
- Přílohy
-
exterior.png- jak to vypadá
- (96.48 KiB) Staženo 144 x
-
interior.png- uvnitř
- (143.17 KiB) Staženo 134 x
@Cowley piezo snímač zní zajímavě. Zkusím se podívat, která koupitelná varianta by šla implementovat (za nasměrování bych byl vděčný
@Hill Tu implementaci zvážím, ale je to relevantní, když parazitní blikání se nikdy neobjeví samovolně, vždy pouze při dotyku kliky zleva? Zdá se mi proto, že se nejedná o nahodilé rozruchy.
https://goo.gl/photos/kisCLw79C1589GPn9